Detalii Burek cu Brinza Sarata Sau Proaspata - 2 Retete
Reteta 1 Framintam bine (faina, apa, ulei, otet) si obtinem un aluat pe care dupa ce il lasam sa se odihneasca in castron citeva minute il intindem in foaie subtire 3-4 mm si il ungem cu un amestec din: 100 gr unt sau margarina, moale ca o crema amestecata cu 2 linguri de faina Intre timp pregatim umplutura: 250-300 gr brinza telemea (eu am folosit quartirolo lombardo merge si feta) un gris cu lapte* din: 200 ml lapte si 2 linguri de gris fierte pina se ingroasa apoi racit putin si amestecat cu brinza rasa si cu 3 linguri de iaurt Intindem o foaie subtire, cit mai subtire putem, aluatul este foarte elastic deci il putem trage si cu mina ca sa il intindem cit mai mult, nu conteaza dc il mai rupeti din greseala caci se lipeste prin suprapunere si apasare cu degetele sau se poate chiar petici cu bucati de aluat pe care le rupeti de pe margine Dupa ce intindem cit de uniform putem crema peste aluat il rulam ca un salam si apoi il rasucim in spirala, il asezam iar in castron si il punem la rece (in frigider) minim 30 minute Varsam umplutura si o intindem in strat unifirm apoi rulam si asezam suluri in tava sau facem un singur sul pe care il asezam spirala pe tava cu hirtie de copt Ungem cu iaurt si coacem in partea superioara a cuptorului la foc maricel (mediu spre mare) pina se rumeneste... scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca acoperita cu un servet de in sau bumbac Reteta 2 Aluatul se lasa sa se odihneasca putin, apoi sunt intinse foi subtiri (planseta unsa cu ulei si sucitorul la fel... in felul asta se intind foile usor, si sunt gata unse. Nu va faceti griji daca se rup, gauresc, caci se pot cirpi cu bucati de foaie sau chir se lipesc usor prin presare). Daca sunteti pricepute puteti intinde o singura foaie mare, daca nu... ca mine impartiti aluatul in mai multe parti si intindeti pe rind fiecare foaie... Ca sa intindeti foaia mare aveti nevoie de o planseta mare si de un sucitor (numit si vergea - de bunica mea) destul de subtire. Foile obtinute umplute cu o brinza proaspata (cea folosita de mine se numeste stracchino) asezata asa cite un virf de lingurita ici si colo pe foaie, apoi rulata si sulurile asezate in tava unsa sau nu cu ulei ca foile oricum sunt grase, in spirala... la final apasate putin sa se lipeasca spiralele. Unsa cu ou batut, iaurt, lapte cu ulei... etc ce vreti voi ... si coapta pina cind se rumeneste frumos...
Reteta 1 Framintam bine (faina, apa, ulei, otet) si obtinem un aluat pe care dupa ce il lasam sa se odihneasca in castron citeva minute il intindem in foaie subtire 3-4 mm si il ungem cu un amestec din: 100 gr unt sau margarina, moale ca o crema amestecata cu 2 linguri de faina Intre timp pregatim umplutura: 250-300 gr brinza telemea (eu am folosit quartirolo lombardo merge si feta) un gris cu lapte* din: 200 ml lapte si 2 linguri de gris fierte pina se ingroasa apoi racit putin si amestecat cu brinza rasa si cu 3 linguri de iaurt Intindem o foaie subtire, cit mai subtire putem, aluatul este foarte elastic deci il putem trage si cu mina ca sa il intindem cit mai mult, nu conteaza dc il mai rupeti din greseala caci se lipeste prin suprapunere si apasare cu degetele sau se poate chiar petici cu bucati de aluat pe care le rupeti de pe margine Dupa ce intindem cit de uniform putem crema peste aluat il rulam ca un salam si apoi il rasucim in spirala, il asezam iar in castron si il punem la rece (in frigider) minim 30 minute Varsam umplutura si o intindem in strat unifirm apoi rulam si asezam suluri in tava sau facem un singur sul pe care il asezam spirala pe tava cu hirtie de copt Ungem cu iaurt si coacem in partea superioara a cuptorului la foc maricel (mediu spre mare) pina se rumeneste... scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca acoperita cu un servet de in sau bumbac Reteta 2 Aluatul se lasa sa se odihneasca putin, apoi sunt intinse foi subtiri (planseta unsa cu ulei si sucitorul la fel... in felul asta se intind foile usor, si sunt gata unse. Nu va faceti griji daca se rup, gauresc, caci se pot cirpi cu bucati de foaie sau chir se lipesc usor prin presare). Daca sunteti pricepute puteti intinde o singura foaie mare, daca nu... ca mine impartiti aluatul in mai multe parti si intindeti pe rind fiecare foaie... Ca sa intindeti foaia mare aveti nevoie de o planseta mare si de un sucitor (numit si vergea - de bunica mea) destul de subtire. Foile obtinute umplute cu o brinza proaspata (cea folosita de mine se numeste stracchino) asezata asa cite un virf de lingurita ici si colo pe foaie, apoi rulata si sulurile asezate in tava unsa sau nu cu ulei ca foile oricum sunt grase, in spirala... la final apasate putin sa se lipeasca spiralele. Unsa cu ou batut, iaurt, lapte cu ulei... etc ce vreti voi ... si coapta pina cind se rumeneste frumos...