Detalii Beigli cu Nuca
Umplutura: Fierbeti zaharul cu 200 ml lapte pana ce acesta s-a dizolvat, adaugati nuca macinata si lasati pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa. Daca obtineti o crema prea groasa ce nu poate fi intinsa pe foaia de aluat, adaugati inca putin lapte cald, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale. Lasati la racit. Inglobati stafidele scurse, optional. Aluat: Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, putin lapte caldut si 1-2 linguri de faina. Lasati acoperit, in loc cald, pana ce maiaua creste (10- 15 min). Intre timp, cerneti faina de 3 ori, adaugati ouale, galbenusurile, grasime taiata in bucatele, grasime, topita si racita, restul de zahar, praful de sare si coaja rasa de lamaie. Inglobati maiaua crescuta si treptat, laptele caldut. Framantati un aluat ca de cozonac, omogen, elastic pana se desprinde usor de vas si mana. Impartiti coca in 6- 8 bucati egale si intindeti-le pe rand intr-o foaie subtire, dreptunghiulara. Repartizati uniform din umplutura, pe intreaga suprafata si rulati, nu foarte strans, in forma de sul. Sigilati bine capetele. Procedati identic cu toate foile. Asezati distantat, cate 2, 3 sau 4 rulouri (functie de marimea tavii folosite) in tava tapetata cu hartie de copt si ungeti cu galbenus usor batut cu lapte sau zahar. Dati la cuptorul preancalzit, la foc domol, in primele 10-15 min (ca sa se termine procesul de crestere, complet), apoi mariti flacara la foc potrivit si lasati pana ce este copt si rumenit frumos (in total 25-35 min). Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca complet. Inveliti in servet curat si pastrati in punga. Se pot pastra o saptamana, invelite in folie de aluminiu. Feliati doar inainte de servire.
Umplutura: Fierbeti zaharul cu 200 ml lapte pana ce acesta s-a dizolvat, adaugati nuca macinata si lasati pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa. Daca obtineti o crema prea groasa ce nu poate fi intinsa pe foaia de aluat, adaugati inca putin lapte cald, dar cu mare grija, deoarece pasta devine foarte usor moale. Lasati la racit. Inglobati stafidele scurse, optional. Aluat: Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, putin lapte caldut si 1-2 linguri de faina. Lasati acoperit, in loc cald, pana ce maiaua creste (10- 15 min). Intre timp, cerneti faina de 3 ori, adaugati ouale, galbenusurile, grasime taiata in bucatele, grasime, topita si racita, restul de zahar, praful de sare si coaja rasa de lamaie. Inglobati maiaua crescuta si treptat, laptele caldut. Framantati un aluat ca de cozonac, omogen, elastic pana se desprinde usor de vas si mana. Impartiti coca in 6- 8 bucati egale si intindeti-le pe rand intr-o foaie subtire, dreptunghiulara. Repartizati uniform din umplutura, pe intreaga suprafata si rulati, nu foarte strans, in forma de sul. Sigilati bine capetele. Procedati identic cu toate foile. Asezati distantat, cate 2, 3 sau 4 rulouri (functie de marimea tavii folosite) in tava tapetata cu hartie de copt si ungeti cu galbenus usor batut cu lapte sau zahar. Dati la cuptorul preancalzit, la foc domol, in primele 10-15 min (ca sa se termine procesul de crestere, complet), apoi mariti flacara la foc potrivit si lasati pana ce este copt si rumenit frumos (in total 25-35 min). Scoateti pe un gratar si lasati sa se raceasca complet. Inveliti in servet curat si pastrati in punga. Se pot pastra o saptamana, invelite in folie de aluminiu. Feliati doar inainte de servire.