Detalii Oua `Faberge`
Fiindca in loc de Paste, am avut napaste (vreo trei la numar), m-am gandit sa-mi fac niste oua pentru ziua de Inaltare - nu ca as fi religioasa de felul meu, poate doar credincioasa - dar ouale astea constituie o mica razbunare pentru tot ce-am indurat eu in timp ce va priveam mieii, ouale si prajiturile... salivand si pohtind... Suflecati-va manecile si scotociti-va de-un pic de rabdare! Spalati bine cateva oua si dupa ce le uscati, spargeti un capat al lui si scurgeti continutul (pentru o eventuala omleta) Eu trasez un cerc intai, cu un dop rau al unei votci bune, pentru ca atunci cand sparg oul la capat sa nu ma trezesc cu crapaturi mai jos de limita pe care-o stabilesc (adica zgarii serios de tot coaja oului cu dopul - aveam pe vremuri un poanson, dar l-am pierdut! Spalati interiorul oualor si puneti-le la scurs, cu gura in jos, pana pregatiti umplutura. Cu ce vreti sa umpleti e treaba voastra - puteti chiar face omleta pe care o taiati cuburele - dar sa alternati culori diferite ca sa merite munca. Asezati pe rand in cojile de oua unse cu putin ulei pe dinauntru, cuburi de legumarii si verdeturi, branza si sunca, avand grija (dar nu prea mare...) sa diversificati straturile de culori. Pregatiti o gelatina: 10 gr. granule de gelatina la 300 ml de apa (racita) in care ati dat in clocot un catel-doi de usturoi maruntit. Eu am folosit esenta de oase fiindca are in ea gust de multe zarzavaturi - dar nu intotdeuna am esenta de oase la frigider, iar cea de la congelator nu mai indeplineste rolul aspicului - gelatina fiarta sau congelata nu mai coaguleaza in aspic. Deci, dupa ce totul e pregatit, strecurati gelatina de usturoi si turnati-o usurel in cojile de oua. Acoperiti cu pielita ce v-a ramas dupa golirea oualor si tineti la frigider pana a doua zi. Se curata foarte usor - o sa vedeti in poze - se ia coaja de pe ele mai abitir decat de pe un ou proaspat fiert si tinut in apa rece; nu va faceti griji ca ati putea afecta gelatina, nu tre sa umblati cu ele ca si cu un ou :)) Eu le-am pus pe paine prajita, frecata cu usturoi si stropita generos cu ulei de masline, plus un ghemotoc de hrean iute ca sageata! Nu va temeti de priveliste - nu e greu; daca ar fi fost greu, ma duceam la Retete pt specialisti - asa ca doresc din suflet sa incercati!Fiindca in loc de Paste, am avut napaste (vreo trei la numar), m-am gandit sa-mi fac niste oua pentru ziua de Inaltare - nu ca as fi religioasa de felul meu, poate doar credincioasa - dar ouale astea constituie o mica razbunare pentru tot ce-am indurat eu in timp ce va priveam mieii, ouale si prajiturile... salivand si pohtind... Suflecati-va manecile si scotociti-va de-un pic de rabdare! Spalati bine cateva oua si dupa ce le uscati, spargeti un capat al lui si scurgeti continutul (pentru o eventuala omleta) Eu trasez un cerc intai, cu un dop rau al unei votci bune, pentru ca atunci cand sparg oul la capat sa nu ma trezesc cu crapaturi mai jos de limita pe care-o stabilesc (adica zgarii serios de tot coaja oului cu dopul - aveam pe vremuri un poanson, dar l-am pierdut! Spalati interiorul oualor si puneti-le la scurs, cu gura in jos, pana pregatiti umplutura. Cu ce vreti sa umpleti e treaba voastra - puteti chiar face omleta pe care o taiati cuburele - dar sa alternati culori diferite ca sa merite munca. Asezati pe rand in cojile de oua unse cu putin ulei pe dinauntru, cuburi de legumarii si verdeturi, branza si sunca, avand grija (dar nu prea mare...) sa diversificati straturile de culori. Pregatiti o gelatina: 10 gr. granule de gelatina la 300 ml de apa (racita) in care ati dat in clocot un catel-doi de usturoi maruntit. Eu am folosit esenta de oase fiindca are in ea gust de multe zarzavaturi - dar nu intotdeuna am esenta de oase la frigider, iar cea de la congelator nu mai indeplineste rolul aspicului - gelatina fiarta sau congelata nu mai coaguleaza in aspic. Deci, dupa ce totul e pregatit, strecurati gelatina de usturoi si turnati-o usurel in cojile de oua. Acoperiti cu pielita ce v-a ramas dupa golirea oualor si tineti la frigider pana a doua zi. Se curata foarte usor - o sa vedeti in poze - se ia coaja de pe ele mai abitir decat de pe un ou proaspat fiert si tinut in apa rece; nu va faceti griji ca ati putea afecta gelatina, nu tre sa umblati cu ele ca si cu un ou :)) Eu le-am pus pe paine prajita, frecata cu usturoi si stropita generos cu ulei de masline, plus un ghemotoc de hrean iute ca sageata! Nu va temeti de priveliste - nu e greu; daca ar fi fost greu, ma duceam la Retete pt specialisti - asa ca doresc din suflet sa incercati!