Pasta: Daca apa e prea multa se mai adauga faina... tb sa rezulte un aluat elastic si care sa nu se lipeasca de maini sau de planseta. Se framinta si se intinde in foaie subtire cam de 2 mm... se taie fisii late de 1,5-2 cm si apoi bucati de cca 5 cm. Fiecare bucatita se ruleaza cu degetele si cu palma fara sa apesi ca sa se obtina forma specifica... tb sa arate ca un prosop rasucit 8). Pe un servet de pinza se presara faina si se aseaza strozzapreti la distanta unul de altul. Se lasa la uscat cit timp se pregateste sosul. Sosul: Se pun intr-o tigaie 1-2 linguri de ulei 1/2 ardei gras (mai mare) sau unul mic taiate patrate mai maricele 1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0, 5 cm 1 dovlecel mic taiat rondele cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi Se calesc si cind s-au inmuiat putin se stropesc cu putin vin, cind vinul s-a evaporat se adauga cam 1 pahar de suc /pasta de rosii, putina apa si eu am pus si 2 linguri de lapte... se lasa sa scada sosul. Se amesteca din cind in cind, iar la sfirsit se adauga si maslinele (de preferat verzi) fara samburi si taiate rondele... Pastele se fierb in multa apa cu sare cam 5 minute (dar e bin esa le gustati) si e si mai bine daca le scoateti din apa si le puneti in sos direct sa mai dea macar 1 clocot...

Pasta: Daca apa e prea multa se mai adauga faina... tb sa rezulte un aluat elastic si care sa nu se lipeasca de maini sau de planseta. Se framinta si se intinde in foaie subtire cam de 2 mm... se taie fisii late de 1,5-2 cm si apoi bucati de cca 5 cm. Fiecare bucatita se ruleaza cu degetele si cu palma fara sa apesi ca sa se obtina forma specifica... tb sa arate ca un prosop rasucit 8). Pe un servet de pinza se presara faina si se aseaza strozzapreti la distanta unul de altul. Se lasa la uscat cit timp se pregateste sosul. Sosul: Se pun intr-o tigaie 1-2 linguri de ulei 1/2 ardei gras (mai mare) sau unul mic taiate patrate mai maricele 1/2 vinata taiata in sfert pe lung si apoi felii cam de 0, 5 cm 1 dovlecel mic taiat rondele cine vrea poate pune si ceapa sau usturoi Se calesc si cind s-au inmuiat putin se stropesc cu putin vin, cind vinul s-a evaporat se adauga cam 1 pahar de suc /pasta de rosii, putina apa si eu am pus si 2 linguri de lapte... se lasa sa scada sosul. Se amesteca din cind in cind, iar la sfirsit se adauga si maslinele (de preferat verzi) fara samburi si taiate rondele... Pastele se fierb in multa apa cu sare cam 5 minute (dar e bin esa le gustati) si e si mai bine daca le scoateti din apa si le puneti in sos direct sa mai dea macar 1 clocot... Strozzare= a sugruma/ a stringe de git preti= preoti: lol: Paste tipice din Romagna unde ceva timp in urma biserica (adica conducatorii ei) nu era bine vazuta, iar romagnoli iubeau indepenta (nu vroiau sa fie sub papucul statului Pontificio)... De aici numele acestor paste ... Romagna a fost donata in a doau jumatate a secolului VIII Statului Papal (Pontificio) si a ramas sub acesta pina in 1700 cind Napoleon a intrat in Italia si a ramas liber pina cind Napoleon a cazut. Dupa aceasta a revenit in mina papei. Legende sunt mai multe, dar toate spun acelasi lucru: ura oamenilor locului, saraci si asupriti contrar preotilor care se indopau si traiau bine... Deci ori gospodinele blestemau preotii cind gateau ori ca femeile din sate obisnuiau sa gateasca aceste paste pt preotul satului, iar sotii gospodinelor ii doreau preotului sa ii ramina in git (n. a. cam asta am gasit eu ca explicatie a numelui). Se fac de obicei cu sos bogat de carne si cirnat sos tipic /ragu romagnol... eu insa am inventat unul in stilul mincaricii de vinete facute de Roxana... la care pofteam de atunci... evident ca am modificat-o ca doar nu puteam sa fac altfel: wink: (am simplificat-o de fapt).