Instrumente necesare pt mamaliga: - oala de tuci - lingura de lemn cu coada lunga sau facaletul de mamaliga, cel micutz si dragutz care mie imi lipseste (tb sa il pun pe lista cu ce imi doresc din Romania: lol: ) Ingrediente in ordinea aparitiei: - se scoate din dulap sau debara un tuci sau o oala in care faceti mamaliga (eu am folosit tuciul cel mare nu cred ca mi-ar fi incaput aceasta cantitate in tuciul normal de mamaliga...) - se pune in tuci apa, am pus apa necesara cantitatii de malai pe care aveam in minte sa o folosesc, deci am pus 3 cani cu apa (cana de ceai) - in apa am pus 2 cartofi mari (curatati de coaja si taiati cubulete sa fiarba mai repede); cartofii mei curatati de coaja cintareau cca 400 gr (impreuna) - se adauga si sarea - eu am pus groasa cam 1/2 lingurita - se da tuciul de pe foc si se strivesc cartofii cu pisalogul de cartofi - cel pe care il folositi la piure; pt cine nu are exista mai multe variante: se introduce mixerul vertical in apa si se alearga cartofii cu el pina devin crema; se scot cartofii cu lingura de spuma - aia cu gaurele si se strivesc cu ce gasiti prin casa - eventual o furculita intr-un castron, apoi ii rasturnati in apa; se rastoarna cartofii si putina apa in blender sau robot si le faceti de petrecanie acolo dupa care ii rasturnati in tuci inapoi cu restul de apa etc. - se adauga in apa cu crema de cartofi 1 cana cu malai (aceeasi cana folosita pt apa). - se amesteca ca pentru orice mamaliga, asa cam la 5 minute o data; se coace la foc mic ca sa nu se arda, timp total cca 40 min (cum ziceam ca orice mamaliga care se respecta)... - dupa cele 40 min se pune la prajit in unt (eu) sau in ulei (cine vrea) putina ceapa sau praz eu am pus vreo 2 cm de praz. Se inabusa bine la foc mic de tot sa se inmoaie. Se scoate ceapa sau prazul si se arunca. Numai untul/ uleiul aromatizat se adauga in mamaliga. - se mai amesteca bine sa se incorporeze si mai lasati citeva minute pe foc... - se adauga brinza (gen cascaval, adica tb sa fie una care sa se topeasca) in mamaliga si aici dati friu imaginatiei. Eu am pus resturile din frigider, dupa gust. - Se amesteca bine si se rastoarna mamaliga. Ragu cu mazare si speck - morcov+ telina+ ceapa se toaca marunt de tot (cubulete) si se pun cu putina sare la inabusit in tigaia cu ulei si capacul pus. - cind s-au inmuiat se adauga ardeiul gras taiat bucati mai mari si mazarea dc e proaspata /congelata tot acum se pune si vinul dc sunteti hotariti sa il adaugati. - se adauga sosul de rosii sau rosiile, cum ziceam dupa ce vrea fiecare sa foloseasca, si se lasa sa scada sosul la foc ff mic si cu capacul pus. - daca nu aveti multe rosii sau nu sunt asa zemoase, mai adaugati niste supa sau apa. - daca mazarea e din conserva se scurge si se spala si se adauga cind sosul de rosii si celellalte ingrediente sunt gata. Se mai da un clocot si se adauga si speck-ul. Se stinge flacara. Note: * inafara de apa se mai poate pune supa sau lapte sau lapte + apa * nu stiu daca in Romania e vreo lege mamaligareasca care spune ca apa se pune numai la inceput sau nu. Aici am citit eu si retete in care spunea clar, daca rezulta prea groasa se poate adauga lapte/ supa/ smintina - se refera la laptele asta gras dulce (panna), nu smintina acra ca la noi. Si deci astea se adauga la mijlocul coacerii, sau mai pe la sfirsit, cind e nevoie. Important e sa nu puneti lichidul rece peste mamaliga fierbinte, sa fie, asa, la temperatura camerei macar.

Instrumente necesare pt mamaliga: - oala de tuci - lingura de lemn cu coada lunga sau facaletul de mamaliga, cel micutz si dragutz care mie imi lipseste (tb sa il pun pe lista cu ce imi doresc din Romania: lol: ) Ingrediente in ordinea aparitiei: - se scoate din dulap sau debara un tuci sau o oala in care faceti mamaliga (eu am folosit tuciul cel mare nu cred ca mi-ar fi incaput aceasta cantitate in tuciul normal de mamaliga...) - se pune in tuci apa, am pus apa necesara cantitatii de malai pe care aveam in minte sa o folosesc, deci am pus 3 cani cu apa (cana de ceai) - in apa am pus 2 cartofi mari (curatati de coaja si taiati cubulete sa fiarba mai repede); cartofii mei curatati de coaja cintareau cca 400 gr (impreuna) - se adauga si sarea - eu am pus groasa cam 1/2 lingurita - se da tuciul de pe foc si se strivesc cartofii cu pisalogul de cartofi - cel pe care il folositi la piure; pt cine nu are exista mai multe variante: se introduce mixerul vertical in apa si se alearga cartofii cu el pina devin crema; se scot cartofii cu lingura de spuma - aia cu gaurele si se strivesc cu ce gasiti prin casa - eventual o furculita intr-un castron, apoi ii rasturnati in apa; se rastoarna cartofii si putina apa in blender sau robot si le faceti de petrecanie acolo dupa care ii rasturnati in tuci inapoi cu restul de apa etc. - se adauga in apa cu crema de cartofi 1 cana cu malai (aceeasi cana folosita pt apa). - se amesteca ca pentru orice mamaliga, asa cam la 5 minute o data; se coace la foc mic ca sa nu se arda, timp total cca 40 min (cum ziceam ca orice mamaliga care se respecta)... - dupa cele 40 min se pune la prajit in unt (eu) sau in ulei (cine vrea) putina ceapa sau praz eu am pus vreo 2 cm de praz. Se inabusa bine la foc mic de tot sa se inmoaie. Se scoate ceapa sau prazul si se arunca. Numai untul/ uleiul aromatizat se adauga in mamaliga. - se mai amesteca bine sa se incorporeze si mai lasati citeva minute pe foc... - se adauga brinza (gen cascaval, adica tb sa fie una care sa se topeasca) in mamaliga si aici dati friu imaginatiei. Eu am pus resturile din frigider, dupa gust. - Se amesteca bine si se rastoarna mamaliga. Ragu cu mazare si speck - morcov+ telina+ ceapa se toaca marunt de tot (cubulete) si se pun cu putina sare la inabusit in tigaia cu ulei si capacul pus. - cind s-au inmuiat se adauga ardeiul gras taiat bucati mai mari si mazarea dc e proaspata /congelata tot acum se pune si vinul dc sunteti hotariti sa il adaugati. - se adauga sosul de rosii sau rosiile, cum ziceam dupa ce vrea fiecare sa foloseasca, si se lasa sa scada sosul la foc ff mic si cu capacul pus. - daca nu aveti multe rosii sau nu sunt asa zemoase, mai adaugati niste supa sau apa. - daca mazarea e din conserva se scurge si se spala si se adauga cind sosul de rosii si celellalte ingrediente sunt gata. Se mai da un clocot si se adauga si speck-ul. Se stinge flacara. Note: * inafara de apa se mai poate pune supa sau lapte sau lapte + apa * nu stiu daca in Romania e vreo lege mamaligareasca care spune ca apa se pune numai la inceput sau nu. Aici am citit eu si retete in care spunea clar, daca rezulta prea groasa se poate adauga lapte/ supa/ smintina - se refera la laptele asta gras dulce (panna), nu smintina acra ca la noi. Si deci astea se adauga la mijlocul coacerii, sau mai pe la sfirsit, cind e nevoie. Important e sa nu puneti lichidul rece peste mamaliga fierbinte, sa fie, asa, la temperatura camerei macar. In nordul italiei cite bordeie atitea retete de mamaliga de cartofi, fiecare schimba cantitatile dupa cum ii place, cu malai alb sau galben, adauga un fel sau altul de brinza. Unii pun si ulei (pe astia eu ii banuiesc ca au rude prin sud: p), altii pun unt (astia sunt nordisti din tata in fiu... :D). Deci, va rog, daca va place reteta, sa dati friu liber imaginatiei, caci nu o sa vina nimeni cu facaletul sa va alerge ca i-ati furat reteta. In majoritatea retetelor este ca se pun cam 100 gr malai la 1 kg de cartofi. Mie nu stiu daca mi-ar fi placut asa stil piure si deci am pus cantitatile dupa gustul meu de mamaligareasa...