Decand cu pastravii Elenei - ca sa nu mai pomenesc de haita aia de pastravi ai lui pupi - tot caut pastravi. Fiindca nici unul din cei intalniti in cale nu mi-a intors privirea (limpede si bulbucata), am conchis ca respectivele lesuri asteptau demult un cumparator fraier. Dar m-a privit drept in ochi un salau Maria Sa, asa ca l-am adus acasa la mine, sa ne cunoastem mai bine inainte de-a duce pana la capat idila sangeroasa; caci, da, l-am filetat si l-am gatit! Uite cat de simplu: am stropit fileurile de salau cu un pic de otet de tarhon (otet alb slab in care stau la macerat frunze de tarhon) si l-am lasat asa 10 minute. Timp in care am facut o salsa de rosii. Salsa asta e mai buna daca isi petrece o noapte in frigider, inainte de-a fi consumata, asa ca ganditi-va s-o faceti cu o zi inainte. Taiati cuburele cat mai mici rosii inimioara (nu au samburi si zeama multa, deci nu trebuie sa faceti operatia aia plicticoasa de-a indeparta samburii si-a salva pulpa rosiei). Taiati si mai marunt o salota, puneti astea intr-un bol peste care stropiti ulei de masline si otet (in carte scrie tot otet de tarhon - eu am pus otet balsamic, considerand redundant sa fie si pestele si salsa cu aroma de tarhon). Pana a doua zi se va odihni in frigider - cand scoateti, potriviti de sare. Pestele il infasuram in jurul unei bucati de branza de capra, il trecem prin faina si-l prajim pe toate partile in ulei de susan (eu am folosit ulei de nuca - mi s-a parut mai potrivit cu aroma tarhonului). Focul trebuie sa fie mediu, pentru ca pestele sa se patrunda dar branza sa nu se topeasca si sa curga in tigaie (eu am reusit sa evit dandanaua ...). Scoatem butoiasele de peste si in timp ce ele se scurg pe un servet, in acelas ulei, calim iute fasii de dovlecel tinerel. Atat! Pe un pat de dovlecel franjurat punem rulourile de peste, dam o tarcoala cu salsa si punem cate-un motz de tarhon pe unde vrem.

Decand cu pastravii Elenei - ca sa nu mai pomenesc de haita aia de pastravi ai lui pupi - tot caut pastravi. Fiindca nici unul din cei intalniti in cale nu mi-a intors privirea (limpede si bulbucata), am conchis ca respectivele lesuri asteptau demult un cumparator fraier. Dar m-a privit drept in ochi un salau Maria Sa, asa ca l-am adus acasa la mine, sa ne cunoastem mai bine inainte de-a duce pana la capat idila sangeroasa; caci, da, l-am filetat si l-am gatit! Uite cat de simplu: am stropit fileurile de salau cu un pic de otet de tarhon (otet alb slab in care stau la macerat frunze de tarhon) si l-am lasat asa 10 minute. Timp in care am facut o salsa de rosii. Salsa asta e mai buna daca isi petrece o noapte in frigider, inainte de-a fi consumata, asa ca ganditi-va s-o faceti cu o zi inainte. Taiati cuburele cat mai mici rosii inimioara (nu au samburi si zeama multa, deci nu trebuie sa faceti operatia aia plicticoasa de-a indeparta samburii si-a salva pulpa rosiei). Taiati si mai marunt o salota, puneti astea intr-un bol peste care stropiti ulei de masline si otet (in carte scrie tot otet de tarhon - eu am pus otet balsamic, considerand redundant sa fie si pestele si salsa cu aroma de tarhon). Pana a doua zi se va odihni in frigider - cand scoateti, potriviti de sare. Pestele il infasuram in jurul unei bucati de branza de capra, il trecem prin faina si-l prajim pe toate partile in ulei de susan (eu am folosit ulei de nuca - mi s-a parut mai potrivit cu aroma tarhonului). Focul trebuie sa fie mediu, pentru ca pestele sa se patrunda dar branza sa nu se topeasca si sa curga in tigaie (eu am reusit sa evit dandanaua ...). Scoatem butoiasele de peste si in timp ce ele se scurg pe un servet, in acelas ulei, calim iute fasii de dovlecel tinerel. Atat! Pe un pat de dovlecel franjurat punem rulourile de peste, dam o tarcoala cu salsa si punem cate-un motz de tarhon pe unde vrem.