Detalii Chipsuri Crocante din Mere
Eu nu am pus nici zahar si nici scortisoara/nucsoara pentru ca cel mic nu a vrut nimic pe ele. Deci, merele se spala bine de tot pentru ca le folosim cu coaja. Dupa spalare, se usuca bine de tot intr-un prosop curat si apoi, cu un cutit foarte ascutit si cu varf bun, se scoate casutele cu samburi. Se ia marul si se scobeste in locul in care a fost floarea, apoi se intoarce pe partea cealalta si se scobeste si in locul coditei. In final trebuie sa avem un mar cu un mijloc gol. Se ia mandolina si se taie felii foarte, foarte subtiri de mere. Cine nu are mandolina, poate taia cu cutitul feliile, dar sigurat ele vor iesi mai grosute, Cu cat ele sant mai groase cu atat timpul de uscare este mai indelungat si cipsurile nu vor iesi crocante ci gumoase. Deci - feliutele foarte subtiri (sa se vada prin ele). Se aseaza in uscator, una langa alta, atentie sa nu se suprapuna, se pune capacul si se porneste aparatul. Se lasa pret de vreo 10 ore in priza. Se ridica capacul apoi si se verifica randurile de gratare. Daca gratarul de jos are deja cipsurile formate, se scoate si se continua uscarea. Normal ca se si pot rula gratarele, cel de sus sa se puna jos si invers. Asta depinde de uscatorul avut, de merele folosite. Trebuie avut grija mare de umezeala de afara sau din casa. Fructele uscate au tendinta de a atrage umezeaal din aer foarte repede si din crocante cum au fost cand le scoatem din aparat, ele se inmoaie in cateva ore. Eu am plecat la serviciu si am lasat uscatorul pe terasa, sotul, seara cand s-a culcat l-a scos din priza. Eu am uitat de el si dimineata urmatoare cipsurile mele au fost foarte gumoase si umede. Le-am pus inca odata, la o alta tura de cateva ore, de data asta le-am lasat in casa si seara cand le-am scos au fost super crocante, dulci si aromate. Le-am pus in cutie de carton, si le-am mancat uitandu-ne la tv ala mic le-a mancat pe toate aproape. Se pot pastra in cutii de carton si acoperite cu servetele de hartie. Asta mai protejeaza putin cipsurile. Daca vreti sa folositi zahar si scortisoara sau nucsoara pe ele, cand sant proaspat taiate si aranjate in aparatul de uscat, se presara un strat de zahar amestecat cu aroma aleasa peste ele si se pun apoi la uscat. Sant un desert foarte bun pentru copii, unul sanatos si natural. Personal, mi-a amintit din nou, de bunica si de cojile ei de mere pe care le punea la uscat pe plita masinii de gatit, de aroma pe care o aruncau in bucatarie si de gustul ala dulce acrisor, atat de bun si de neinlocuit.
Eu nu am pus nici zahar si nici scortisoara/nucsoara pentru ca cel mic nu a vrut nimic pe ele. Deci, merele se spala bine de tot pentru ca le folosim cu coaja. Dupa spalare, se usuca bine de tot intr-un prosop curat si apoi, cu un cutit foarte ascutit si cu varf bun, se scoate casutele cu samburi. Se ia marul si se scobeste in locul in care a fost floarea, apoi se intoarce pe partea cealalta si se scobeste si in locul coditei. In final trebuie sa avem un mar cu un mijloc gol. Se ia mandolina si se taie felii foarte, foarte subtiri de mere. Cine nu are mandolina, poate taia cu cutitul feliile, dar sigurat ele vor iesi mai grosute, Cu cat ele sant mai groase cu atat timpul de uscare este mai indelungat si cipsurile nu vor iesi crocante ci gumoase. Deci - feliutele foarte subtiri (sa se vada prin ele). Se aseaza in uscator, una langa alta, atentie sa nu se suprapuna, se pune capacul si se porneste aparatul. Se lasa pret de vreo 10 ore in priza. Se ridica capacul apoi si se verifica randurile de gratare. Daca gratarul de jos are deja cipsurile formate, se scoate si se continua uscarea. Normal ca se si pot rula gratarele, cel de sus sa se puna jos si invers. Asta depinde de uscatorul avut, de merele folosite. Trebuie avut grija mare de umezeala de afara sau din casa. Fructele uscate au tendinta de a atrage umezeaal din aer foarte repede si din crocante cum au fost cand le scoatem din aparat, ele se inmoaie in cateva ore. Eu am plecat la serviciu si am lasat uscatorul pe terasa, sotul, seara cand s-a culcat l-a scos din priza. Eu am uitat de el si dimineata urmatoare cipsurile mele au fost foarte gumoase si umede. Le-am pus inca odata, la o alta tura de cateva ore, de data asta le-am lasat in casa si seara cand le-am scos au fost super crocante, dulci si aromate. Le-am pus in cutie de carton, si le-am mancat uitandu-ne la tv ala mic le-a mancat pe toate aproape. Se pot pastra in cutii de carton si acoperite cu servetele de hartie. Asta mai protejeaza putin cipsurile. Daca vreti sa folositi zahar si scortisoara sau nucsoara pe ele, cand sant proaspat taiate si aranjate in aparatul de uscat, se presara un strat de zahar amestecat cu aroma aleasa peste ele si se pun apoi la uscat. Sant un desert foarte bun pentru copii, unul sanatos si natural. Personal, mi-a amintit din nou, de bunica si de cojile ei de mere pe care le punea la uscat pe plita masinii de gatit, de aroma pe care o aruncau in bucatarie si de gustul ala dulce acrisor, atat de bun si de neinlocuit.