Se aleg smochinele sanatoase, fara lovituri, fara pete si tari. Se spala bine de tot in apa calduta dupa care se indeparteaza codita. Daca sant mai mari fructele, ele se taie in jumatate, daca sant de marime mijlocie sau mai mici, le puteti lasa asa cum au fost de la mama natura. Intre timp, pe foc aveti pus vasul cu zaharul prevazut si cu putina apa (nu mult pentru ca dupa caramelizare, cand introducem smochinele ele mai lasa apa lor), cu coaja rasa de lamaie (aici se poate pune mai mult decat este prevazut in reteta) si vanilia. Se lasa zaharul la fiert, pana prinde putina culoare de caramel, apoi se adauga smochinele. Se lasa la fiert pana scade apa lasata de fructe, amestecand din cand in cand. La inceput trebuie avut grija sa adunam spuma care se formeaza si sa stergem peretii vasului de cristalele de zahar care se depun. Dupe ce nu se mai aduna spuma, se lasa focul mai moale si sa lasa la fiert circa jumatate de ora. Se inchide focul si se lasa vasul acolo, acoperit cu capac, pana a doua zi. Rece fiind, se verifica gradul de caramelizare si inchegare. Daca avem in vas prea mult lichid, mai fierbem pana scade la consistenta de dulceata. Daca se mai formeaza pe peretii vasului cristale de zahar, sa le indepartam cu o pensula inmuiata in apa rece, altfel se vor zaharisii smochinele. Lasam din nou la rece pana in ziua urmatoare si verificam din nou consistenta. Daca este groasa, dar totusi destul de lichida, incalzim, si punem la borcane sterilizate. Capsam, intoarcem cu gura in jos borcanele si lasam asa pana la racirea completa. Le punem, apoi, pe raft in camara si ne bucuram de gustul lor sublim, in zilele de post sau in unele prajituri/fursecuri.

Se aleg smochinele sanatoase, fara lovituri, fara pete si tari. Se spala bine de tot in apa calduta dupa care se indeparteaza codita. Daca sant mai mari fructele, ele se taie in jumatate, daca sant de marime mijlocie sau mai mici, le puteti lasa asa cum au fost de la mama natura. Intre timp, pe foc aveti pus vasul cu zaharul prevazut si cu putina apa (nu mult pentru ca dupa caramelizare, cand introducem smochinele ele mai lasa apa lor), cu coaja rasa de lamaie (aici se poate pune mai mult decat este prevazut in reteta) si vanilia. Se lasa zaharul la fiert, pana prinde putina culoare de caramel, apoi se adauga smochinele. Se lasa la fiert pana scade apa lasata de fructe, amestecand din cand in cand. La inceput trebuie avut grija sa adunam spuma care se formeaza si sa stergem peretii vasului de cristalele de zahar care se depun. Dupe ce nu se mai aduna spuma, se lasa focul mai moale si sa lasa la fiert circa jumatate de ora. Se inchide focul si se lasa vasul acolo, acoperit cu capac, pana a doua zi. Rece fiind, se verifica gradul de caramelizare si inchegare. Daca avem in vas prea mult lichid, mai fierbem pana scade la consistenta de dulceata. Daca se mai formeaza pe peretii vasului cristale de zahar, sa le indepartam cu o pensula inmuiata in apa rece, altfel se vor zaharisii smochinele. Lasam din nou la rece pana in ziua urmatoare si verificam din nou consistenta. Daca este groasa, dar totusi destul de lichida, incalzim, si punem la borcane sterilizate. Capsam, intoarcem cu gura in jos borcanele si lasam asa pana la racirea completa. Le punem, apoi, pe raft in camara si ne bucuram de gustul lor sublim, in zilele de post sau in unele prajituri/fursecuri.