Detalii Gogonele Murate, Umplute
Eu anul asta m-am facut de o gasca de casa - alergata si nestresata. :sfant: Atatea ganduri rele mi-au trecut prin cap cu privire la dansa incat, dupa ce i-am topit grasimea si-am pus-o la borcan, am hacuit-o si fiecarei halci i-am dar deja o intrebuintare ipotetica. In mintea mea, ea era deja sortita tuturor delicateselor vazute si nevazute, auzite si nemai-auzite: vis: Uite una bucata gasca sortita de la bun inceput unui fel de mancare mai rar intalnit (ca sa nu zic nemaivazut, ca as gresi cu siguranta). Am afumat vreme de o ora un copan si-o parte din cele inconjuratoare lui, dupa ce l-am tinut in pait 2 zile si la uscat /scurs/maturat, inca o zi. Intre timp (vorba Luciei :wink: ) am scos gogonele murate, le-am taiat pe trei sferturi un capac, le-am scobit si pus la scurs. In timp ce ele se scurg in voia lor, am facut o umplutura care suna cam asa: *orez fiert pe trei-sferturi in supa de carne sau legume (se procedeaza ca si la rizotto - zeama fierbinte se adauga treptat, pe masura ce se umfla orezul si-si ia din supa, se mai adauga inca un polonic, tot asa pana bobul devine translucent) *carnea afumata taiata finut din cutit *ceapa la fel - maruntica *smantana *condimente - boia, piper si coriandru proaspat mojarit Am pus tigaia pe foc cu o lingura de untura de gasca; am asteptat sa se infierbante si am pus intai ceapa, (amestecat), apoi orezul umflat bine, (amestecat), carnea maruntita (amestecat) si condimentele (amestecat)... Am tras de pe foc, am lasat sa se racoreasca un pic si am emulsionat cu smantana dulce (nefermentata) Am umplut gogonelele, le-am pus intr-un vas termorezistent uns bine si el cu untura de gasca, am mai pus si-un mot de untura si le-am tinut la cuptor pana au devenit maronii-caramelizate capacelele gogonelelor. Servite cu un sos dulceag, sunt o minune:!: Eu le servesc ca si in copilarie - o lingura de smantana pe o parte si una de miere pe partea ailalta =)) Cred ca va dati seama ca nu am de-a-face mereu cu o gisca :vis: Astfel ca de cele mai multe ori fac felul asta de mancare cu carne afumata de porc ( oancA :lol: ) Ce pot sa va zic? ... Incercati!Eu anul asta m-am facut de o gasca de casa - alergata si nestresata. :sfant: Atatea ganduri rele mi-au trecut prin cap cu privire la dansa incat, dupa ce i-am topit grasimea si-am pus-o la borcan, am hacuit-o si fiecarei halci i-am dar deja o intrebuintare ipotetica. In mintea mea, ea era deja sortita tuturor delicateselor vazute si nevazute, auzite si nemai-auzite: vis: Uite una bucata gasca sortita de la bun inceput unui fel de mancare mai rar intalnit (ca sa nu zic nemaivazut, ca as gresi cu siguranta). Am afumat vreme de o ora un copan si-o parte din cele inconjuratoare lui, dupa ce l-am tinut in pait 2 zile si la uscat /scurs/maturat, inca o zi. Intre timp (vorba Luciei :wink: ) am scos gogonele murate, le-am taiat pe trei sferturi un capac, le-am scobit si pus la scurs. In timp ce ele se scurg in voia lor, am facut o umplutura care suna cam asa: *orez fiert pe trei-sferturi in supa de carne sau legume (se procedeaza ca si la rizotto - zeama fierbinte se adauga treptat, pe masura ce se umfla orezul si-si ia din supa, se mai adauga inca un polonic, tot asa pana bobul devine translucent) *carnea afumata taiata finut din cutit *ceapa la fel - maruntica *smantana *condimente - boia, piper si coriandru proaspat mojarit Am pus tigaia pe foc cu o lingura de untura de gasca; am asteptat sa se infierbante si am pus intai ceapa, (amestecat), apoi orezul umflat bine, (amestecat), carnea maruntita (amestecat) si condimentele (amestecat)... Am tras de pe foc, am lasat sa se racoreasca un pic si am emulsionat cu smantana dulce (nefermentata) Am umplut gogonelele, le-am pus intr-un vas termorezistent uns bine si el cu untura de gasca, am mai pus si-un mot de untura si le-am tinut la cuptor pana au devenit maronii-caramelizate capacelele gogonelelor. Servite cu un sos dulceag, sunt o minune:!: Eu le servesc ca si in copilarie - o lingura de smantana pe o parte si una de miere pe partea ailalta =)) Cred ca va dati seama ca nu am de-a-face mereu cu o gisca :vis: Astfel ca de cele mai multe ori fac felul asta de mancare cu carne afumata de porc ( oancA :lol: ) Ce pot sa va zic? ... Incercati!