Pentru aluat: - Se amesteca apa si faina pana se obtine o masa omogena. Se acopera vasul si se lasa timp de 20 de minute. - Dupa cele 20 de minute, se presara deasupra sarea si se adauga otetul. - Se framanta ingredientele cu mana timp de cateva minute, pana aluatul devine fin (daca este necesar, se adauga putina faina). In scurt timp se obtine o masa de aluat (pe care urmeaza sa o modelati mai mult sau mai putin sub forma unei sfere). - Masa de aluat obtinuta se ruleaza cu ambele maini pe suprafata de lucru, pana se obtine un cilindru cu lungimea de aproximativ 18 - 20 cm. - Se taie aluatul in sase bucati egale (initial se taie aluatul in doua parti, apoi fiecare parte la randul ei in trei parti egale), folosind o rascheta pentru aluat (sau un cutit). - Bucatile de aluat ce asteapta sa fie modelate, se acopera cu un prosop. - Se unge usor suprafata de lucru cu ulei. - Se ia o bucata de aluat (din cele sase pregatite anterior) si se intinde cu sucitorul, astfel incat sa se obtina un dreptunghi cu laturile de 13 x 17cm (se aseaza aluatul astfel incat latura lunga a dreptunghiului obtinut sa fie paralela cu marginea blatului din fata dumneavoastra). Cu ajutorul unui cutit (zimtat), se intinde untul (o portie din cele sase pregatite anterior) uniform pe toata suprafata dreptunghiului . - Se impatura dreptunghiul modelat din aluat in trei, (pe axa lunga a dreptunghiului), astfel: latura lunga a dreptunghiului (dinspre dumneavoastra) se impatura peste 1/3 din dreptunghi iar latura lunga (opusa) va acoperi apoi partea impaturita. Se obtine un nou dreptunghi de aluat, cu dimensiuni de 13 x 4 cm. Se unge suprafata acestuia cu putin unt si se impatura in patru, in felul urmator: partea din stanga se impatura pana la jumatate, apoi se procedeaza identic cu partea din dreapta (cele doua laturi se ating la mijloc). Una dintre parti se unge cu putin unt si se impatura peste cealalta. Rezulta astfel un mic patrat cu latura de aproximativ 4 cm. - Se unge cu ulei o farfurie mare, plata. Se pun cele sase bucati de aluat obtinute pe farfurie (astfel incat sa nu se atinga intre ele). Se acopera farfuria cu folie din plastic. Se pastreaza la frigider timp de 1 ora si 30 de minute. Pentru umplutura de branza: - Se amesteca branza de burduf cu un albus de ou (folosind o furculita). Se imparte compozitia obtinuta in 6 parti egale. La un pas de cuptor : - Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt. Se incalzeste cuptorul moderat. - Fiecare dintre cele sase bucati de aluat pastrate in frigider se intinde cu sucitorul pana se obtine un patrat cu latura de aproximativ 15 cm (mijlocul patratului trebuie sa fie mai gros, iar marginile sale mai subtiri). Bucatile de aluat ce asteapta sa fie intinse, se pastreaza acoperite. - Se pune umplutura pregatita in mijloc, (sub forma unui patrat mai mic), orientat la 45 fata de primul. Se impatura colturile patratului de aluat spre centru, astfel incat ele sa se suprapuna. Se intoarce patratul cu partea care a stat pe blat in sus si apoi se aseaza astfel in tava. Se procedeaza la fel cu restul merdenelelor, lasand in tava spatiu de min. 3 cm intre ele. - Se amesteca o lingurita de apa cu o ligurita de albus (se bate cu furculita). Se unge optional cu acest amestec fiecare merdenea in parte, folosind o pensula de patiserie. Se presara la suprafata seminte de susan sau seminte de mac. - Merdenelele se coc la foc moderat, pana devinn rotofele, aurii si usor crocante.

Pentru aluat: - Se amesteca apa si faina pana se obtine o masa omogena. Se acopera vasul si se lasa timp de 20 de minute. - Dupa cele 20 de minute, se presara deasupra sarea si se adauga otetul. - Se framanta ingredientele cu mana timp de cateva minute, pana aluatul devine fin (daca este necesar, se adauga putina faina). In scurt timp se obtine o masa de aluat (pe care urmeaza sa o modelati mai mult sau mai putin sub forma unei sfere). - Masa de aluat obtinuta se ruleaza cu ambele maini pe suprafata de lucru, pana se obtine un cilindru cu lungimea de aproximativ 18 - 20 cm. - Se taie aluatul in sase bucati egale (initial se taie aluatul in doua parti, apoi fiecare parte la randul ei in trei parti egale), folosind o rascheta pentru aluat (sau un cutit). - Bucatile de aluat ce asteapta sa fie modelate, se acopera cu un prosop. - Se unge usor suprafata de lucru cu ulei. - Se ia o bucata de aluat (din cele sase pregatite anterior) si se intinde cu sucitorul, astfel incat sa se obtina un dreptunghi cu laturile de 13 x 17cm (se aseaza aluatul astfel incat latura lunga a dreptunghiului obtinut sa fie paralela cu marginea blatului din fata dumneavoastra). Cu ajutorul unui cutit (zimtat), se intinde untul (o portie din cele sase pregatite anterior) uniform pe toata suprafata dreptunghiului . - Se impatura dreptunghiul modelat din aluat in trei, (pe axa lunga a dreptunghiului), astfel: latura lunga a dreptunghiului (dinspre dumneavoastra) se impatura peste 1/3 din dreptunghi iar latura lunga (opusa) va acoperi apoi partea impaturita. Se obtine un nou dreptunghi de aluat, cu dimensiuni de 13 x 4 cm. Se unge suprafata acestuia cu putin unt si se impatura in patru, in felul urmator: partea din stanga se impatura pana la jumatate, apoi se procedeaza identic cu partea din dreapta (cele doua laturi se ating la mijloc). Una dintre parti se unge cu putin unt si se impatura peste cealalta. Rezulta astfel un mic patrat cu latura de aproximativ 4 cm. - Se unge cu ulei o farfurie mare, plata. Se pun cele sase bucati de aluat obtinute pe farfurie (astfel incat sa nu se atinga intre ele). Se acopera farfuria cu folie din plastic. Se pastreaza la frigider timp de 1 ora si 30 de minute. Pentru umplutura de branza: - Se amesteca branza de burduf cu un albus de ou (folosind o furculita). Se imparte compozitia obtinuta in 6 parti egale. La un pas de cuptor : - Se tapeteaza o tava mare cu hartie pentru copt. Se incalzeste cuptorul moderat. - Fiecare dintre cele sase bucati de aluat pastrate in frigider se intinde cu sucitorul pana se obtine un patrat cu latura de aproximativ 15 cm (mijlocul patratului trebuie sa fie mai gros, iar marginile sale mai subtiri). Bucatile de aluat ce asteapta sa fie intinse, se pastreaza acoperite. - Se pune umplutura pregatita in mijloc, (sub forma unui patrat mai mic), orientat la 45 fata de primul. Se impatura colturile patratului de aluat spre centru, astfel incat ele sa se suprapuna. Se intoarce patratul cu partea care a stat pe blat in sus si apoi se aseaza astfel in tava. Se procedeaza la fel cu restul merdenelelor, lasand in tava spatiu de min. 3 cm intre ele. - Se amesteca o lingurita de apa cu o ligurita de albus (se bate cu furculita). Se unge optional cu acest amestec fiecare merdenea in parte, folosind o pensula de patiserie. Se presara la suprafata seminte de susan sau seminte de mac. - Merdenelele se coc la foc moderat, pana devinn rotofele, aurii si usor crocante. Ingredientele mentionate va sunt necesare pentru 6 merdenele.