Ciulama de pui cu mamaliguta
De asemenea, si sotia mea prepara acest fel de mancare, dar de cele mai multe ori lasa pe mana mea, deoarece stie ca eu sunt un simpatizant al acestui fel de mancare de care niciodata nu ma plictisesc sa-l prepar, de parca mi-a ramas in minte ca o data la 6-7 zile sa prepar din nou, pentru ca alt fel de mancare parca nu mi se pare la fel de bun ca acesta.
Sincer sa fiu, bunica mea m-a invatat sa prepar ciulama de pui cu mamaliguta de cand eram mic, pentru ca, zicea ea, ca daca nu ma invata, eu n-o sa fi putut sa fac nici cartofi prajiti la maturitate, ceea ce e cam rusinos, de aceea ii multumesc frumos ca m-a invatat un fel de mancare care chiar este una dintre preferatele mele.
Copiii nostri nu prea se ating de acest fel de mancare, chiar daca le zic eu sau sotia mea, adica mama lor, insa cand le propunem ca-i lasam un pic mai mult afara sau un sfert de ora mai mult la televizor, ei chiar incearca sa manance, iar ceea ce ma surprinde este ca nu mananca cu un sentiment de dezgustare.
Aceasta ciulama de pui cu mamaliguta se prepara in cel mult 30 minute, portiile fiind pentru 2 persoane, iar toate ingredientele nu costa mai mult de 20 lei.
Ingrediente:
- un piept de pui taiat cubulete (500 g)
- o ceapa
- 2 catei de usturoi
- 1 morcov ras
- 2 foi de dafin
- sare si piper
- 50 ml ulei
- 1,5 apa fierbinte
- 50 g unt
- 40 g faina
- 100 ml smantana lichida 32% grasime
- marar tocat
+mamaliguta pentru servit
Modul de preparare al acestui fel de mancare este urmatorul:
1. Puneti uleiul intr-o craticioara mai adanca si lasati-l sa se incinga. Adaugati ceapa tocata cubulete, usturoiul si morcovul ras. Sotati pentru 3-4 minute pana se inmoaie putin.
2. Puneti apoi cubuletele de piept de pui si condimentati cu sare si piper dupa gust. Mai lasati 2-3 minute si amestecati pana carnea incepe sa isi schimbe culoarea.
3. Adaugati apa fierbinte si foile de dafin, acoperiti oala cu un capac si lasati 20 minute sa fiarba la foc potrivit.
4. Cand carnea a fiert, opriti focul si puneti untul in alta craticiora si lasati-l sa se topeasca. Adaugati apoi toata faina si amestecati cu un tel, la foc mic. Puneti treptat cate un polonic de supa fierbinte si amestecati in continuu, ca sa nu se formeze cocoloase. Adaugati supa atat cat doriti, pana ajunge ciulamaua la consistenta dorita. Daca ramane supa nefolosita puteti s-o strecurati si s-o pastrati in frigider.
5. La final adaugati smantana lichida si mai lasati 2-3 minute sa fiarba. Condimentati dupa gust cu sare si piper si serviti ciulamaua impreuna cu mamaliguta si putin marar verde tocat deasupra.
Merita incercat acest fel de mancare?