Pentru crema de usturoi: Striviti usturoiul curatat, cu lama unui cutit sau treceti-l prin presa. Puneti-l intr-un vas in care ati topit untul si mierea, impreuna cu zeama si cele 2 jumatati de lamaie, care au fost stoarse. Lasati sa fiarba la foc mic pana ce usturoiul se topeste amestecand ocazional. Luati de pe foc, indepartati coaja de lamaie si condimentati cu sare si piper, dupa gust. Frecati bine sosul pana ce usturoiul este desfacut complet si obtineti o compozitie ca de pasta. Adaugati smantana in sosul racit, dupa gust. Dati deoparte. Pentru cartofi cu lamaie: Taiati in cuburi mai mari cartofii curatati de coaja. Amestecati-i cu 1 lamaie taiata felii rotunde (cu coaja cu tot), cu frunzele de dafin, sare si piper, dupa gust. Turnati compozitia cu cartofi intr-un vas termorezistent, uns cu unt si in care ati picurat uniform, in prealabil, mierea. Puneti apa, doar pana la nivelul cartofilor si stropiti cu putin ulei. Acoperiti vasul cu o folie de aluminiu intepata din loc in loc. Dati la cuptorul incins, la foc mic, pentru circa 30 min sau pana cand cartofii sunt aproape facuti. Indepartati folia si dati din nou la cuptor, pentru inca 10 min sau pana cand cartofii sunt complet facuti, se auresc usor si apa aproape scazuta, dar nu de tot. Serviti cartofii cat sunt calzi, pe un platou incalzit, impreuna cu feliile de lamaie si stropiti generos cu crema dulce de usturoi.

Pentru crema de usturoi: Striviti usturoiul curatat, cu lama unui cutit sau treceti-l prin presa. Puneti-l intr-un vas in care ati topit untul si mierea, impreuna cu zeama si cele 2 jumatati de lamaie, care au fost stoarse. Lasati sa fiarba la foc mic pana ce usturoiul se topeste amestecand ocazional. Luati de pe foc, indepartati coaja de lamaie si condimentati cu sare si piper, dupa gust. Frecati bine sosul pana ce usturoiul este desfacut complet si obtineti o compozitie ca de pasta. Adaugati smantana in sosul racit, dupa gust. Dati deoparte. Pentru cartofi cu lamaie: Taiati in cuburi mai mari cartofii curatati de coaja. Amestecati-i cu 1 lamaie taiata felii rotunde (cu coaja cu tot), cu frunzele de dafin, sare si piper, dupa gust. Turnati compozitia cu cartofi intr-un vas termorezistent, uns cu unt si in care ati picurat uniform, in prealabil, mierea. Puneti apa, doar pana la nivelul cartofilor si stropiti cu putin ulei. Acoperiti vasul cu o folie de aluminiu intepata din loc in loc. Dati la cuptorul incins, la foc mic, pentru circa 30 min sau pana cand cartofii sunt aproape facuti. Indepartati folia si dati din nou la cuptor, pentru inca 10 min sau pana cand cartofii sunt complet facuti, se auresc usor si apa aproape scazuta, dar nu de tot. Serviti cartofii cat sunt calzi, pe un platou incalzit, impreuna cu feliile de lamaie si stropiti generos cu crema dulce de usturoi. Poate constitui o mancare de sine statatoare sau o garnitura inedita, savuroasa si perfecta pentru peste, dar si pentru carne.