Detalii Paine cu Lapte
Maia: intr-un castron amestecam drojdia cu zaharul, mierea, jumatate din lapte pe care il incalzim putin, si 4 linguri de faina. Punem intr-un loc ferit de curenti de aer (eu am pus castonelul in cuptorul cu microunde) la dospit circa 10 minute. In reteta originala se pun ingredientele in masina de paine. Eu am incercat fara, adica manual. Am pus intr-un castron mai inalt restul de lapte caldut, ouale, sarea, untul moale, maiaua si restul de faina. Am framantat bine circa 10 minute. Va rezulta un aluat moale, pufos, care nu seva lipi de maini. Il lasam acoperit cu un servet la dospit circa 1 ora. Dupa ce aluatul creste si isi dubleaza volumul se pune pe masa de lucru si se imparte in sase bucati. Intindem fiecare bucata in forma de dreptunghi. Rulam pe latura lunga si mai lasam 10 minute la dospit, acoperite cu un servet. Tapetam o forma de cozonac cu hartie de copt. Se iau din nou bucatile si se intind sub forma dreptunghiulara. Rulam pe latura mai mica si le punem in tava. Lasam din nou la dsopit circa 30 de minute, se pot pune in cuptorul de la aragaz pe care l-am incalzit cateva minute, apoi stingem focul. Asa va creste mai repede. Scoatem tava si incalzim cuptorul. Ungem painica deasupra cu lapte si presaram mac si susan deasupra. Dam la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.
Maia: intr-un castron amestecam drojdia cu zaharul, mierea, jumatate din lapte pe care il incalzim putin, si 4 linguri de faina. Punem intr-un loc ferit de curenti de aer (eu am pus castonelul in cuptorul cu microunde) la dospit circa 10 minute. In reteta originala se pun ingredientele in masina de paine. Eu am incercat fara, adica manual. Am pus intr-un castron mai inalt restul de lapte caldut, ouale, sarea, untul moale, maiaua si restul de faina. Am framantat bine circa 10 minute. Va rezulta un aluat moale, pufos, care nu seva lipi de maini. Il lasam acoperit cu un servet la dospit circa 1 ora. Dupa ce aluatul creste si isi dubleaza volumul se pune pe masa de lucru si se imparte in sase bucati. Intindem fiecare bucata in forma de dreptunghi. Rulam pe latura lunga si mai lasam 10 minute la dospit, acoperite cu un servet. Tapetam o forma de cozonac cu hartie de copt. Se iau din nou bucatile si se intind sub forma dreptunghiulara. Rulam pe latura mai mica si le punem in tava. Lasam din nou la dsopit circa 30 de minute, se pot pune in cuptorul de la aragaz pe care l-am incalzit cateva minute, apoi stingem focul. Asa va creste mai repede. Scoatem tava si incalzim cuptorul. Ungem painica deasupra cu lapte si presaram mac si susan deasupra. Dam la cuptor pana se rumeneste frumos deasupra.