Spalam si curatam rapinii, folosim doar frunzele tinere (aruncam frunzele foarte mari si tulpina groasa sau le folosim in alta reteta) si bobocii care seamana cu niste mici broccoli si frunzele foarte tinere cu tulpina proaspata care le insoteste. Punem intr-o oala de tuci smaltuit sau orice alta oala cu fundul mai gros uleiul, catelul de uturoi si ardeiul iute daca am ales sa il folosim. Lasam sa se incalzeasca dar fara sa prajim sau ardem usturoiul, deci la temperatura mica. Adaugam frunzele si virfurile spalate si fara sa le scurgem prea bine de apa, acoperim cu capac si lasam 5-10 minute la foc mic. Adaugam vinul sau apa in functie de preferinta, frunza de dafin si sare dupa gust, acoperim din nou si lasam sa fiarba innabusit cca 15-20 minute, din cind in cind amestecati si verificati. Cind frunzele cele mai mari pe care le-ati pus in oala sunt moi (le gustati) atunci stingeti focul. Scoateti si aruncati frunza de dafin, catelul de usturoi si serviti cald cu piine prajita (unsa cu usturoi si ulei). Este o garnitura linga friptura, coaste de porc, cirnati sau chiftele dar poate fi si un fel de mincare vegetarian.

Spalam si curatam rapinii, folosim doar frunzele tinere (aruncam frunzele foarte mari si tulpina groasa sau le folosim in alta reteta) si bobocii care seamana cu niste mici broccoli si frunzele foarte tinere cu tulpina proaspata care le insoteste. Punem intr-o oala de tuci smaltuit sau orice alta oala cu fundul mai gros uleiul, catelul de uturoi si ardeiul iute daca am ales sa il folosim. Lasam sa se incalzeasca dar fara sa prajim sau ardem usturoiul, deci la temperatura mica. Adaugam frunzele si virfurile spalate si fara sa le scurgem prea bine de apa, acoperim cu capac si lasam 5-10 minute la foc mic. Adaugam vinul sau apa in functie de preferinta, frunza de dafin si sare dupa gust, acoperim din nou si lasam sa fiarba innabusit cca 15-20 minute, din cind in cind amestecati si verificati. Cind frunzele cele mai mari pe care le-ati pus in oala sunt moi (le gustati) atunci stingeti focul. Scoateti si aruncati frunza de dafin, catelul de usturoi si serviti cald cu piine prajita (unsa cu usturoi si ulei). Este o garnitura linga friptura, coaste de porc, cirnati sau chiftele dar poate fi si un fel de mincare vegetarian. Numele: Cime di rapa nfucate este denumirea retetei traditionale in dialectul local din sudul Italiei. Este una dintre cele mai traditionale retete alaturi de orecchiete pasta tipica din aceasta regiune si care se pregatesc in mod traditional numai cu aceasta planta. Rapini sau brocoli raab cum gasim numele acestei plante in limba romana (pe internet 8) ) si daca exista numele inseamna ca se gaseste si planta. Sper sa o gasiti si sa ii dati o sansa caci este foarte buna la gust si mai ales foarte sanatoasa. Sunt antioxidante, elimina lichidele in exces, sunt bogate in saruri minerale in special fosfor si calciu si un nivel ridicat de proteine (deci contraindicate celor ce sufera de insuficienta renala). Bogate in fier, vitamina c, a, B2. Elimina toxinele si remineralizeaza tesuturile iar pentru o dieta detox trebuie sa fierbeti planta (cu tot cu tulpina) in multa apa cca 15 minute apoi sa mincati planta fiarta si sa beti apa in care a fiert. Rapini este un tip de broccoli (Brassica rapa var. Ruvo sau italica). Are frunze verzi, zimtate si spre deosebire de broccoli nu are acele capatani verzi (si mari) ci tulpinile sale produc niste mici boboci care seamana cu broccoli si care se deschid ulterior in flori de culoare galbena.. Frunzele in special cele tinere, bobocii mici si verzi care seamana cu broccoli dar si florile sunt comestibile.. chiar si tulpinile sunt comestibile dar cum sunt mai fibroase si deci au un timp de fierbere mai lung in general sunt eliminate. Cine vrea insa poate sa le fiarba separat si sa le mixeze, o sa obtina un piure foarte bun desi cam amarui. Gustul sau este intre amarui si picant.