Detalii Paine pentru Micul Dejun/ceaiul de la Ora 5
Intr-un vas se pune circa125 ml apa si se presara drojdia deasupra, se lasa 5 minute apoi se amesteca pentru a o dizolva. Faina se amesteca cu sarea, intr-un vas mai mare. Se face o gropita in mijlocul ei si se toarna drojdia inmuiata acolo. Cu o furculita se amesteca usor luand din faina de pe margini si incorporand in lichid, tot cate putin. Cand nu mai avem lichid (drojdie), din apa ramasa se incepe adaugarea ei tot cate putin, amestecand mereu, pana obtinem un aluat moale si lipicios. In momentul asta se scoate aluatul si se pune pe blatul de lucru, foarte usor infainat. Se incepe framantatul si adaugam, in ploaie tot cate putina faina si iar framantam (nu se pune multa faina dintr-o data) pana obtinem un aluat moale, elastic, matasos. Aluatul trebuie sa fie moale dar sa nu se lipeasca. Luam proba lui ... proba se numeste proba oglinda. Cum se procedeaza ..... aluatului i se da forma de bila. Cu degetele de la ambele palmi luam o parte din aluat si tragem in sus, in asa fel incat sa intindem aluatul. Daca el se intinde frumos si usor, fara ca sa depunem noi un efort si daca el nu se rupe, atunci este perfect. Daca se rupe inseamna ca deja am pus prea multa faina sau daca se lipeste de degete inseamna ca Mai trebuie adaugat 1-2 linguri de faina, presarata incet si framantat mereu, dupa care luam iarasi probe oglinda. Aluatul nu trebuie framantat mai mult de 10 minute. Eu am folosit o faina cumparata de la moara, fara aditivi chimici in ea, timpul de framantare la mine a fost de 6 minute dupa care a trecut proba oglinda. . Se pune ulei pe un servetel absorbant si se unge cu el peretii unui vas in care urmeaza sa lasam aluatul la dospit. Lasam acolo pana isi dubleaza volumul. Normal ca aluatul se acopera cu o pelicula de film alimentar (folie de plastic) unsa cu putin ulei pentru a preveni lipirea celor doua. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se indeparteaza folia si se apasa, cu pumul, aluatul. Se lasa la odihna inca 10 minute timp in care spargem si batem oul si cantarim prumele, le tocam in bucati mai mici si mai mari, forme neregulete si tocam (rupem) si ciocolata. Dupe scurgetea celor 10 minute, se intinde putin de tot aluatul, se pun prunele si ciocolata precum si untul moale de tot si oul batut si se incepe, prin framantare, incorporarea lor in aluat. Se face un sul din aluat, ceva mai lung decat o tava de chek (am omis sa scriu ... painea se coace in tava de chec unsa cu unt). Marginile sulului se intorc dedesubt lui in asa fel incat sa obtinem un sul de aceasi lungime ca tava. Se aseaza in tava, se acopera din nou cu film alimentar uns cu ulei pentru a preveni lipirea de aluat si se lasa la crescut pana ajunge cu 3 cm mai sus decat marginile tavii. Se preancalzeste cuptorul la 350 f (180 c) si se coace circa 45 de minute (mai mult sau mai putin, depinde de cuptorul folosit si de altitudinea la care locuiti). Daca nu sunteti siguri de timpul cat trebuie tinut la cuptor, proba se ia destul de usor ... se scoate painea din tava se ciocaneste pe fund cu degetul, daca suna a gol este gata coapta si o putem lasa afara, la racit, daca nu suna a gol atunci o asezam inapoi in tava si mai coacem cateva minute. Operatia asta trebuie facuta repede pantru a nu da timp painii sa se opreasca din copt. Se serveste la micul dejun, prajita, unsa cu unt, langa o cana de ceai (noi am avut ceai de rosmarin) sau in acelasi fel dupa masa la ceaiul de la ora 5. Este un deliciu.
Intr-un vas se pune circa125 ml apa si se presara drojdia deasupra, se lasa 5 minute apoi se amesteca pentru a o dizolva. Faina se amesteca cu sarea, intr-un vas mai mare. Se face o gropita in mijlocul ei si se toarna drojdia inmuiata acolo. Cu o furculita se amesteca usor luand din faina de pe margini si incorporand in lichid, tot cate putin. Cand nu mai avem lichid (drojdie), din apa ramasa se incepe adaugarea ei tot cate putin, amestecand mereu, pana obtinem un aluat moale si lipicios. In momentul asta se scoate aluatul si se pune pe blatul de lucru, foarte usor infainat. Se incepe framantatul si adaugam, in ploaie tot cate putina faina si iar framantam (nu se pune multa faina dintr-o data) pana obtinem un aluat moale, elastic, matasos. Aluatul trebuie sa fie moale dar sa nu se lipeasca. Luam proba lui ... proba se numeste proba oglinda. Cum se procedeaza ..... aluatului i se da forma de bila. Cu degetele de la ambele palmi luam o parte din aluat si tragem in sus, in asa fel incat sa intindem aluatul. Daca el se intinde frumos si usor, fara ca sa depunem noi un efort si daca el nu se rupe, atunci este perfect. Daca se rupe inseamna ca deja am pus prea multa faina sau daca se lipeste de degete inseamna ca Mai trebuie adaugat 1-2 linguri de faina, presarata incet si framantat mereu, dupa care luam iarasi probe oglinda. Aluatul nu trebuie framantat mai mult de 10 minute. Eu am folosit o faina cumparata de la moara, fara aditivi chimici in ea, timpul de framantare la mine a fost de 6 minute dupa care a trecut proba oglinda. . Se pune ulei pe un servetel absorbant si se unge cu el peretii unui vas in care urmeaza sa lasam aluatul la dospit. Lasam acolo pana isi dubleaza volumul. Normal ca aluatul se acopera cu o pelicula de film alimentar (folie de plastic) unsa cu putin ulei pentru a preveni lipirea celor doua. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se indeparteaza folia si se apasa, cu pumul, aluatul. Se lasa la odihna inca 10 minute timp in care spargem si batem oul si cantarim prumele, le tocam in bucati mai mici si mai mari, forme neregulete si tocam (rupem) si ciocolata. Dupe scurgetea celor 10 minute, se intinde putin de tot aluatul, se pun prunele si ciocolata precum si untul moale de tot si oul batut si se incepe, prin framantare, incorporarea lor in aluat. Se face un sul din aluat, ceva mai lung decat o tava de chek (am omis sa scriu ... painea se coace in tava de chec unsa cu unt). Marginile sulului se intorc dedesubt lui in asa fel incat sa obtinem un sul de aceasi lungime ca tava. Se aseaza in tava, se acopera din nou cu film alimentar uns cu ulei pentru a preveni lipirea de aluat si se lasa la crescut pana ajunge cu 3 cm mai sus decat marginile tavii. Se preancalzeste cuptorul la 350 f (180 c) si se coace circa 45 de minute (mai mult sau mai putin, depinde de cuptorul folosit si de altitudinea la care locuiti). Daca nu sunteti siguri de timpul cat trebuie tinut la cuptor, proba se ia destul de usor ... se scoate painea din tava se ciocaneste pe fund cu degetul, daca suna a gol este gata coapta si o putem lasa afara, la racit, daca nu suna a gol atunci o asezam inapoi in tava si mai coacem cateva minute. Operatia asta trebuie facuta repede pantru a nu da timp painii sa se opreasca din copt. Se serveste la micul dejun, prajita, unsa cu unt, langa o cana de ceai (noi am avut ceai de rosmarin) sau in acelasi fel dupa masa la ceaiul de la ora 5. Este un deliciu.