Umplutura * Daca nu aveti zer de la branza telemea, puneti la fiert 1 l lapte intr-o cratita mai intinsa. Adaugati 2 linguri de otet cand ajunge la temperatura de fierbere si amestecati; imediat se alege branza din zer. Puneti sare cat sa ajungeti la gustul unei telemea sarate. Nu separati branza de zer. Lasati vasul pe flacara, la foc mic, adaugati cus- cus-ul si aduceti din nou la punctul de fierbere, amestecand. Lasati sa dea cateva clocote, dati deoparte si lasati vasul acoperit pana ce pastele s-au umflat, sunt aproape facute, dar nu zdrobite (terciuite) si au absorbit aproape intreaga zeama. Daca folositi zer de la branza telemea, fierbeti cus- cus- ul direct in el, procedand ca mai sus. Descoperiti vasul, rasfirati pastele cu dintii unei furculite si lasati la racit. Inglobati ouale, branza de vaci si iaurtul. Ar trebui sa obtineti o compozitie mai moale (ca un lapte batut gros). Gustati. Daca este prea sarata de la zer, adaugati in plus fata de cantitatile din reteta, fie branza de vaci (daca umplutura este prea moale), fie iaurt (daca umplutura este prea groasa). Asezati suprapuse 2- 3 foi de placinta, unse fiecare cu putin ulei, intr-o tava rotunda (diametrul 26 cm), acoperind cu ele, fundul si marginile tavii. Folositi tava potrivita, astfel obligati placinta sa se dezvolte si sa cresca mai mult pe vericala, sa fie mai infoiata si mai pufoasa. Intindeti umplutura pe urmatoarea foaie de placinta unsa cu ulei, adunati marginile, strangeti-o ghemotoc in causul palmelor si transferati-o peste foile din tava (ghemotocirea foilor unse este obligatorie; ea face ca placinta sa creasca in inaltime si sa fie aerisita). Procedati identic cu restul de foi si umplutura, punand pungutele in tava una langa alta si avand grija sa opriti 2- 3 foi si putina umplutura pentru finisat placinta. Acoperiti intrega fata a placintei cu foile pastrate, unse fiecare cu ulei. Repartizati uniform restul de umplutura amestecata cu 2 oua usor batute. Dati la mijlocul cuptorul preancalzit si coaceti la 195 grade pana ce placinta este facuta si frumos rumenita. Serviti cat este calda.

Umplutura * Daca nu aveti zer de la branza telemea, puneti la fiert 1 l lapte intr-o cratita mai intinsa. Adaugati 2 linguri de otet cand ajunge la temperatura de fierbere si amestecati; imediat se alege branza din zer. Puneti sare cat sa ajungeti la gustul unei telemea sarate. Nu separati branza de zer. Lasati vasul pe flacara, la foc mic, adaugati cus- cus-ul si aduceti din nou la punctul de fierbere, amestecand. Lasati sa dea cateva clocote, dati deoparte si lasati vasul acoperit pana ce pastele s-au umflat, sunt aproape facute, dar nu zdrobite (terciuite) si au absorbit aproape intreaga zeama. Daca folositi zer de la branza telemea, fierbeti cus- cus- ul direct in el, procedand ca mai sus. Descoperiti vasul, rasfirati pastele cu dintii unei furculite si lasati la racit. Inglobati ouale, branza de vaci si iaurtul. Ar trebui sa obtineti o compozitie mai moale (ca un lapte batut gros). Gustati. Daca este prea sarata de la zer, adaugati in plus fata de cantitatile din reteta, fie branza de vaci (daca umplutura este prea moale), fie iaurt (daca umplutura este prea groasa). Asezati suprapuse 2- 3 foi de placinta, unse fiecare cu putin ulei, intr-o tava rotunda (diametrul 26 cm), acoperind cu ele, fundul si marginile tavii. Folositi tava potrivita, astfel obligati placinta sa se dezvolte si sa cresca mai mult pe vericala, sa fie mai infoiata si mai pufoasa. Intindeti umplutura pe urmatoarea foaie de placinta unsa cu ulei, adunati marginile, strangeti-o ghemotoc in causul palmelor si transferati-o peste foile din tava (ghemotocirea foilor unse este obligatorie; ea face ca placinta sa creasca in inaltime si sa fie aerisita). Procedati identic cu restul de foi si umplutura, punand pungutele in tava una langa alta si avand grija sa opriti 2- 3 foi si putina umplutura pentru finisat placinta. Acoperiti intrega fata a placintei cu foile pastrate, unse fiecare cu ulei. Repartizati uniform restul de umplutura amestecata cu 2 oua usor batute. Dati la mijlocul cuptorul preancalzit si coaceti la 195 grade pana ce placinta este facuta si frumos rumenita. Serviti cat este calda.