- Se pun intr-un bol cu diametru mare faina, sarea si drojdia (sarea se aseaza la distanta de drojdie deoarele inactiveaza drojdia). - Se adauga treptat apa si se incepe amestecarea ingredientelor cu mana. In scurt timp se formeaza o masa de aluat moale, lipicios. - Se adauga semintele de chimion si semintele de chimen. Se framanta aluatul in continuare. Se da aluatului modelat forma unei sfere. - Se aseaza sfera de aluat pe suprafata usor infainata si se imparte aluatul in patru parti egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza sub forma unei mici sfere. - Se acopera cu un prosop micile sfere de aluat si se lasa sa creasca timp de o ora la temperatura camerei, intr-un loc cald, ferit de curent. - Se aseaza sferele de aluat pe suprafata de lucru usor infainata. - Se indinde cu sucitorul infainat in prealabil fiecare sfera de aluat in parte astfel incat sa se obtina un cerc cu diametrul de aproximativ 25 cm (intre timp restul sferelor de aluat raman acoperite). - Bucata de aluat intinsa anterior cu sucitorul se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca timp de 5 minute. - Se incing intr-o tigaie neaderenta cateva picaturi ulei de masline (eu am intins uleiul pe toata suprafata tigaii cu ajutorul unui servetel absorbant din hartie pentru bucatarie). - Se pregateste termic fiecare bucata de aluat in parte (se coace cu atentie sa nu se arda, la foc mediu, pe ambele parti).- Se pun intr-un bol cu diametru mare faina, sarea si drojdia (sarea se aseaza la distanta de drojdie deoarele inactiveaza drojdia). - Se adauga treptat apa si se incepe amestecarea ingredientelor cu mana. In scurt timp se formeaza o masa de aluat moale, lipicios. - Se adauga semintele de chimion si semintele de chimen. Se framanta aluatul in continuare. Se da aluatului modelat forma unei sfere. - Se aseaza sfera de aluat pe suprafata usor infainata si se imparte aluatul in patru parti egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza sub forma unei mici sfere. - Se acopera cu un prosop micile sfere de aluat si se lasa sa creasca timp de o ora la temperatura camerei, intr-un loc cald, ferit de curent. - Se aseaza sferele de aluat pe suprafata de lucru usor infainata. - Se indinde cu sucitorul infainat in prealabil fiecare sfera de aluat in parte astfel incat sa se obtina un cerc cu diametrul de aproximativ 25 cm (intre timp restul sferelor de aluat raman acoperite). - Bucata de aluat intinsa anterior cu sucitorul se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca timp de 5 minute. - Se incing intr-o tigaie neaderenta cateva picaturi ulei de masline (eu am intins uleiul pe toata suprafata tigaii cu ajutorul unui servetel absorbant din hartie pentru bucatarie). - Se pregateste termic fiecare bucata de aluat in parte (se coace cu atentie sa nu se arda, la foc mediu, pe ambele parti). Naan este o paine indiana deosebit de gustoasa, savurata in special in partea de nord a Indiei. Naan a fost adusa in India de catre mogulii ce au domnit intre anii 1526 - 1862 (ei obisnuiau sa manance aceasta paine la micul dejun). Pentru prepararea ei sunt necesare cateva ingrediente de baza: faina, sare, apa, drojdie (este sigurul tip de paine popular in India la pregatirea careia se foloseste drojdie). Reteta pe care am urmat-o adauga in plus la aceste ingrediente de baza - chimen si chimion. Imbinarea dintre chimen si chimion confera acestei paini o aroma si un gust deosebit (chimenul este putin dulce, intepatoar, picant iar chimionul este putin amar insa cu o aroma distinctiva deosebita). In India, Naan se pregateste adesea intr-un cuptor din lut denumit Tandoor (foarte incins) insa se poate pregati si in cuptorul obisnuit (pe o placa de granit) sau chiar in tigaie (aceasta ultima varianta mi s-a parut cea mai interesanta avand in vedere ca nu am acces la un Tandoor). Naan se serveste pensulata la suprafata cu ghee. Ingredientele mentionate sunt necesare pentru 4 Naan