Cuphead: anii '30 sunt din nou în vogă!
Jocul are deja un concept competent de la sine, un „Boss rush” în care se taie toate detaliile pe care trebuie să le faci până să te bați cu ăla mare și negru (sau alte culori, oportunități egale!) de respiră greu și te duci direct să te bați cu ei până le dai de cap în cap, iar pentru a diversifica puțintel zarva de inamici cât ecranul, avem secțiuni de „Run and Gun” unde trebuie doar să ajungi la sfârșit de nivel folosind orice mijloace posibile.
Poți să-l joci singur sau cu un prieten, iar titlul este distractiv indiferent de selecția ta. Acum, haide la punctele forte ale jocului.
Grafica și stilul. Dezvoltatorii au vrut să folosească un stil asemănător din 1930 și asta au făcut până le-a ieșit. Tot ceea ce vezi este desenat manual, fiecare cadru, fiecare poziție a unui inamic, fiecare proiectil, desenat de mână folosind stiluri specifice epocii și transpuse în mod conștiincios în joc. Le-a luat extrem de mult timp pentru a face asta, dar din punctul meu de vedere, a meritat toate eforturile depuse.
Muzica! Muzica este un alt element unde Cuphead excelează - se folosește un stil predominant jazz pe parcursul întregului joc, cu câteva apariții de muzică de salon în zonele mai liniștite. Nu cred că există vreo piesă care să poată fi considerată „insuficientă”, ceea ce poate fi spus despre joc în general.
Extrem de mult efort, talent și timp a fost investit în crearea titlului ăstuia care acum e deja considerat un clasic, și chiar merită orice laudă care i se aduce.
Acum jocul în sine - este dificil. Dacă înțelegi totul ceea ce se întâmplă și ești echipat cu ceea ce trebuie, un Boss poate să pice în 2-4 minute. Dacă nu te prinzi de ceea ce trebuie să faci - poate dura și o oră, sau două (nu mai zic de trei, și asta pentru un singur nenorocit!). În joc, colectezi monede și le dai fie pe proiectile noi, fie pe unul dintre bonusurile pasive pe care le poți ține cu tine. Într-o rundă ai voie la două tipuri de proiectile (care pot fi schimbate pe parcursul rundei) și un obiect care te afectează în mod pasiv (de exemplu, ai mai multă viață, sau ți se umple bara de SUPER continuu).
În ceea ce privește proiectilele, sunt 6 tipuri cu cel inițial, iar în ceea ce privește accesoriile, sunt tot 6.
Armele au fiecare câte un atac special care poate fi folosit atunci când ai o cărțulie de joc pregătită, iar dacă ai toate cărțuliile pregătite, poți folosi un atac special (în joc există 3 asemenea, 2 fiind deblocate pe parcurs).
O altă mecanică a jocului este cea de parare. Orice element roz poate fi parat, iar ca recompensă nu vei pierde viață și chiar vei obține mai mult SUPER!
Jocul este simplu la o primă vedere, dar fiecare Boss are faze multiple, iar fiecare fază aduce o nouă provocare în acea luptă, schimbând modul în care trebuie să-l abordezi. Dacă reușești să-l bați, felicitări! Acum poți să-l joci și pe Expert, unde toți se vor mișca cu mult mai repede și vor fi o provocare mult mai semnificativă dacă până acum ți s-a părut că jocul e ușor.
Acum cu povestea - povestea e simplă și potrivită pentru ceva din 1930. Cuphead își pariază sufletul la niște jocuri cu zaruri, iar pentru a se salva trebuie să aducă la diavol sufletele altor datornici. Scurt și la subiect. Nu este ceva extrem de impresionant, dar e bine că există, chiar și în stadiul în care e.
Acum prețul, 19,99€ e ceva, dar merită?
Merită prețul întreg fără nicio problemă, în special dacă îți plac jocurile gen Boss Rush (cum ar fi Furi).