Hanabi este un boardgame/joc de societate cooperativ creat de Cocktail Games în care jucătorii trebuie să creeze un foc de artificii pentru publicul lor. Hanabi poate fi jucat de la 2 la 5 jucători, iar vârstele recomandate sunt de la 8 la 108 ani.

În majoritatea edițiilor vei găsi jocul de bază cu 50 de cartonașe, 11 jetoane (8 jetoane de ponturi și 3 jetoane pentru vieți). În edițiile mai recente vei găsi 5 cartonașe suplimentare care pot fi folosite de cei care vor să joace un Hanabi mai dificil.

Să explic jocul. Fiecare persoană primește 5 cartonașe (pentru 2-3 jucători) sau 4 cartonașe (pentru 4-5 jucători), dar nu are voie să se uite la propriile cartonașe. Așa că îți ții cartonașele cât să le vadă toți ceilalți, în niciun caz nu ai voie să te uiți la ce ai în mână. Primul care începe e cel care este îmbrăcat cel mai colorat, iar apoi în ordinea acelor de ceasornic. Scopul jocului e să pui pe masă toate cartonașele în ordine de la 1 la 5 pe culori. Sunt 3 cartonașe de 1 pentru fiecare culoare, 2 cartonașe de 2 pentru fiecare culoare și doar câte un cartonaș de 5 pentru fiecare culoare.

O mențiune importantă: nu ai voie să spui nimic nimănui în legătură cu cartonașele din mâna sa, cu excepția cazului în care jocul îți permite. Altfel, jocul nu ar avea sens. Ideea e să ai încredere în coechipieri și poate ceva memorie.

Când este tura ta, ai mai multe opțiuni:
1. Poți oferi un sfat unui coechipier: ai voie să spui unui coechipier una din două informații, toate cartonașele de o anumită culoare, sau toate cartonașele de un anumit număr. De exemplu: colegul are un 1 alb, 2 alb, 3 albastru, 2 verde, 1roșu. Ai voie să-i spui „Ai 2 cartonașe cu 1” și le indici, sau „Ai 2 cartonașe albe” sau „Ai 1 cartonaș albastru”, sau „Ai 1 cartonaș verde”, etc. Ideea este că trebuie să indici mereu TOATE cartonașele care îndeplinesc acel criteriu, după care îndepărtezi un jeton din cele 8 dedicate ponturilor. Dacă nu ai un jeton cu pont, nu poți face această acțiune. După ce i se indică unui jucător cartonașele, le poate așeza cum vrea în mână.
2. Poți juca o carte: în cazul acesta, alegi un cartonaș și o pui pe masă. Dacă este o mișcare legală, de exemplu, joci un 2 roșu și pe masă există un 1 roșu, ai continuat șirul de artificii și tragi o carte, iar în cazul în care ajungi la artificiul cu numărul 5, mai primești un jeton de pont! Dacă joci un 3 roșu, iar pe masă nu e nimic legat de roșu, pui pe masă un jeton roșu. La 3 jetoane roșii, jocul se termina și calculezi punctajul.
3. Poți renunța la o carte: renunți la o carte, o pui cu fața în sus într-un teanc separat și tragi o alta în timp ce primești înapoi un jeton de pont! Dacă ai deja numărul maxim de jetoane, trebuie să alegi altă acțiune.

După ce se trage ultima carte, are loc ultima tură, după care se calculează scorul. Maximul este de 25! Minimul e de 0. Dacă reușești să ajungi la 0, atunci n-ai citit regulamentul. Sau ești daltonist.

După mai multe ture, chiar îl recomand. Hanabi este un joc în care trebuie să te lași îndrumat de colegi și să te organizezi singur cu informațiile limitate pe care le ai. Cu timpul, o să înțelegi cum ceilalți oferă sfaturi, iar încet-încet o să ajungi la punctaje din ce în ce mai mari! Dacă jocul ți se pare prea ușor, mai poți adăuga a 6-a culoare care are numai câte un cartonaș pentru fiecare număr!