Bastion este prima creație a Supergiant Games - inițial realizat dintr-o echipa infimă de 7 oameni, iar în ciuda acestui fapt, un joc de proporții impresionante a reieșit din munca lor asiduă.

Bastion este un joc văzut de sus de acțiune în care joci rolul lui Kid, un supraviețuitor al unei calamități, care trebuie să ajungă în Bastion, un loc unde s-ar aduna lumea în caz de pericol și să ajute pe cât posibil la realizarea unui viitor pentru neamul său. Numărul de personaje importante nu este prea mare, dar e suficient cât să creeze lumea, conflictul și o rezoluție care să mulțumească. Kid nu vorbește deloc în joc, iar tot ajutorul auditiv pe care îl primești vine din partea naratorului, Rucks, o voce bătrână și serioasă, care oferă aventurii o atmosferă de poveste - ca și cum ceea ce faci este povestit pe viu.

Jocul este destul de simplu, trebuie să îndeplinești obiectivele din prezent folosind orice set de echipamente pe care le ai deblocat până în acel moment. Ai de ales între 11 arme (poate 12, depinde ce de alegi cândva) și câteva zeci de Skiluri. Poți folosi câte 2 arme și un Skill în orice moment dat, iar fiecare armă poate fi mai mult sau mai utilă în anumite scenarii. Pe lângă astea, mai ai și un scut care poate fi folosit pentru a trimite proiectilele înapoi la sursa dacă parezi la perfecție! Așa că dacă ai reacții bune, vei fi recompensat! Fiecare armă, la rândul ei, poate fi îmbunătățită folosind resursele din joc, unele arme devenind de-a dreptul devastatoare după ce le îmbunătățești la maxim!

În joc mai găsești și o bază principală, Bastion, în care poți crea până la 6 clădiri (care pot fi îmbunătățite) și toate oferă ceva semnificativ pentru joc, de la modalități de a primi bonusuri, sau de la una dintre cele mai ingenioase metode de a mări dificultatea jocului - Shrine-ul. Acolo poți activa până la 10 idoli (care au efecte care mai de care mai nefericite pentru tine), iar pentru fiecare idol activat, primești mai multe recompense de la inamicii înfrânți! Nu vorbim doar de o dificultate simplă în care mori mai repede sau durează zeci de ani să omori ceva, vorbim de elemente modificate precum viteza lor, efecte la moartea inamicilor, efecte atunci când ești lovi de ei, și multe, multe altele).

În ceea ce privește povestea, este una în care ai câteva alegeri, dar sunt suficient de semnificative încât să invite la o rejucare a Bastion - fapt pentru care este și un New Game + în care totul este mai greu și poți juca cu tot ceea ce ai deblocat deja! Doar că va fi mult mai greu. Provocările sunt bune!

Iar acum, în încheiere, coloana sonoră. E una dintre puținele coloane sonore care încă le mai am la îndemână într-o măsură sau alta. De la „Build That Wall”, la „Mother, I'm Here", la „Mancer's Dilemma" și toate celelalte! Rock, electronic, instrumental, este una dintre cele mai impresionante coloane sonore ale vremii și încă se ține bine.

Recomand cu stăruință jocul, chiar dacă pare mai învechit (2011!) și merită chiar și la prețul lipsit de vreo reducere specială.