Apex Legends a apărut din senin și de la Respawn Entertainment, lansat pe PS4, Xbox One, PC (distribuit de Electronic Arts... așa că eeeeh......) și a făcut valuri în scena de Battle Royale. De ce?

Ei bine. Jocul este rafinat pentru modul în care a apărut. Mai are unele probleme și buguri, dar pentru ceva apărut din senin, fără vreun aplomb și în mod gratuit, e extrem de bun, și gratis. Așa că... de ce să nu încerci?

Să o luam de la 0.

Spre deosebire de celelalte Battle Royale-uri (BR-uri), Apex Legends este o experiență bazată pe echipe de 3, fiecare rundă începe cu 20 de echipe, 60 de oameni, iar matchmakingul te rezolvă dacă nu ai alți 2 prieteni cu care să te joci. Dacă ai alți 3 prieteni, unul va trebui să fie ignorat și sper că vei fi fericit cu ceilalți 2 pe care i-ai ales. După ce intri în joc, îți vei alege un caracter atunci când îți vine rândul, după care vă lansați din clasica navă specifică de BR și începe jocul. Unul din cei trei jucători va fi „Jumpmaster” și va semnala momentul saltului - dar nu ești obligat să-l asculți, chiar dacă e spre interesul tău să stai cu echipa, așa că poți face parte și din experiența 1 vs 57 pe care ți-ai dorit-o întotdeauna în timp ce ceilalți joacă ca niște oameni normali. Fiind bazat pe echipe, poți să-ți reînvii coechipierii dacă au fost doborâți la pământ, sau chiar dacă au fost eliminați de tot dacă le iei bannerul și îl duci într-un anumit punct - o mecanică unică care nu țin minte să fi apărut în alte BR-uri.

După cum ai citit, am zis personaj. Apex Legends are (până acum) 8 personaje diferite cu câte o abilitate pasivă, activă și una care durează ceva timp până s-o folosești din nou și de obicei are un efect semnificativ. Așa că din punctul ăsta de vedere, Apex Legends se aseamănă puțin cu Overwatch sau Paladins. Până acum, fiecare personaj este diferit și se joacă altfel față de celelalte personaje, oferind ceva diversitate pe câmpul de luptă. Ai chiar și un personaj care te poate ajuta să-ți dai seama cum se va micșora clasicul cerculeț pe hartă și unde ar trebui să fugi pentru a pregăti o capcană pentru restul echipelor.

Am menționat faptul că e mai rafinat decât Fortnite. De ce? În Apex Legends experiența este cu mult mai simplificată într-un sens bun. Nu are acea mecanică în care îți poți construi un turn în câteva secunde cu o mână rapidă și nici nu poți distruge clădiri întregi, dar Apex Legends recuperează teren prin posibilitățile de mișcare. Ai posibilitatea de a te cățăra pe obiecte care pot fi destul de înalte și mai poți să aluneci în josul dealurilor! Alunecatul e mai distractiv decât pare și o să te vezi făcând asta extrem de des! În același timp, este mai rapid decât PUBG. PUBG poate fi considerat experiența definitivă dacă vrei un BR extrem de tactic și lent în care o mișcare greșită poate însemna detașarea țestei de gât, în timp ce în Apex Legends este necesar să te miști cât mai haotic, iar scuturile și armura pe care le găsești pe hartă te vor ajuta enorm ca să supraviețuiești primei rafale. În consecință, poți fi atacat primul sau poți ataca primul, dar spre deosebire de PUBG, primul care împușcă nu este obligatoriu și cel care va ieși triumfător.

Inventarul - este simplificat și intuitiv. Muniția este sortată pe culori, atașamentele pentru arme se instalează automat dacă ai arma care trebuie, poți să-ți schimbi una dintre cele două arme active pe moment și ai suficiente tipuri de grenade și obiecte utilizabile cât să te țină ocupat și pe fază.

Un alt lucru interesant este ideea că unii jucători vor fi evidențiați înainte de începerea propriu-zisă a meciului și vei primi un bonus dacă reușești să-i elimini din rundă. O idee interesantă care poate schimba puțin metoda de joc, asta dacă-ți pasă de niște recompense în plus.

Iar acum, monetizarea, sau cum o să scoată bani de la tine. 6 personaje sunt gratuite, 2 sunt plătite și există o droaie de obiecte cosmetice opționale care nu afectează jocul în sine.

Luând tot ce am zis mai sus în vedere - încearcă Apex Legends. Jocul este gratuit și nu ai nevoie de vreo investiție anterioară ca să-l joci - poate doar de Origins. Dar considerând că e magazinul tipic EA... un rău necesar.