CEL DE-AL ŞAPTELEA VAS
Slavit sa fie Domnul!Cred ca fiecare stim si cuvintele acestea ne sunt asa de cunoscute. Le-am auzit de atatea ori, pe la atatea nunti. Este vorba despre neuitata nunta din Cana Galileii, unde era asteptat sa vina si Fiul lui Dumnezeu cu ucenicii Lui.
Unii dintre nuntasi stiau ca trebuie sa vina. Altii nu prea stiau ca trebuie sa vina chiar Fiul lui Dumnezeu, pentru ca, de obicei, oamenii nu-L prea cheama pe Dumnezeu in zilele bucuriilor lor. Numai la necazuri Il mai cheama oamenii: Vino, Doamne, si ajuta-ne! Dar mirii din Cana Galileii Il cheama pe Domnul la nunta lor, la bucuria lor. Ei au fost credinciosi. Binecuvantat sa fie Dumnezeu ca mai sunt si printre tineri credinciosi ai Domnului! Cum si cei din fata noastra sunt credinciosi. i la aceasta nunta, cine stia ca vine Fiul lui Dumnezeu, cine stia ca trebuie sa vina era mereu ingrijorat. i de multe ori, ca si Maica Sfanta, s-o fi uitat pe drum in lung si-n lat: Nu soseste oare? Nu vine inca? Alaturi de cei ingrijorati era si Maria, Maica Sfanta, care a sosit inainte, pana cand El inca n-a sosit la nunta, si L-a intampinat cu bucuria inimii si sufletului ei.
Dupa ce s-a terminat vinul, i-a spus Domnului Iisus: Nu mai au vin S-a terminat vinul Ce bine ca era acolo El, la nunta, pentru ca stia Maria, Maica Sfanta, ca El poate sa dea cu indestulare, sa inmulteasca si sa sature multimile. De aceea Sfanta Lui Maica alearga la Domnul cu cuvantul acesta: Nu mai au vin i inainte de aceasta intamplare, de multe ori Maica Lui Sfanta I-a mai spus asemenea lucruri De multe ori a mai iesit ea in calea Lui De multe ori I-a mai spus Maica Sfanta Fiului ei, si acasa, si in alte parti.
Noi am gandit ca numai atunci, numai la acea nunta, a venit Sfanta Maria si I-a spus ca nu mai este vin Dar acesta era un lucru obisnuit in casa lor, in familia lor saraca. Cand se termina ceva, ea alerga la Iisus sa-I spuna: Nu mai avem paine Nu mai avem cutare Nu mai avem cutare .
Iar El, mangaind-o, de atatea ori i-a spus: Nu te teme, Maica Mea. Este! De cate ori a lipsit de pe masa lor painea si ea I-a spus lui Iisus: Nu mai avem nici o bucata de paine . Iar El S-a dus in camera de dincolo si a venit cu painea: Uite, Mama, ca este i de aceea Mama lui Iisus, fiind obisnuita cu astfel de lucruri, I-a spus acum: S-a terminat vinul Dar cata vreme Domnul Iisus este prezent, acolo nu se termina nimic din ceea ce trebuie sa fie. Poate ca Maica Sfanta a asteptat ca El sa Se duca imediat la masa, acolo unde erau mirii, unde era nunul, ca acolo vor fi fost vasele deosebit de scumpe, vasele de aur si de argint i cu vasele acestea sa lucreze ceva, sa faca ceva Nu! Iisus sta mai deoparte cu ucenicii Sai, nu in locul de cinste, in locul din frunte, ci deoparte. Nici nu au stiut nuntasii ca intre ei era Fiul lui Dumnezeu venit la nunta.
Ei isi spalau lutul cu niste vase care, si ele, erau acolo afara, la intrare, puse dupa obiceiul de curatire al iudeilor . Erau sase vase de piatra. In fiecare dintre aceste vase era apa. Era un obicei asa de frumos! O, iudeii aveau si obiceiuri asa de frumoase, foarte frumoase! Spalau blidele, spalau paharele, spalau paturile, isi spalau mainile, isi spalau picioarele. i la nunta, ca sa fie mai curati, asezau acolo aceste vase, pentru ca in ele, fiecare dintre cei care intrau la nunta sa se spele si sa fie cu totul curati. Pentru ca la nunta nu pot intra decat cei curati. Cei necurati raman afara; numai cei curati intra inauntru.
S-ar fi spus ca pe la toate cele sase vase trebuia sa treaca fiecare nuntas si in fiecare vas din cele sase, fiecare sa se spele. Nu unul intr-un vas si altul in alt vas, ci fiecare pe rand trebuia sa treaca pe la toate cele sase, iar cand se va fi ajuns la vasul al saselea, s-o fi spus: Da, acuma pot sa intru dincolo, in camera de nunta, ca acuma sunt curat . Era un obicei frumos in vremea aceea.
Dar, fratii mei dragi, toate aceste sase vase nu au reusit sa faca curatirea deplina, desi s-au trudit. Ele aveau slujba lor, erau puse acolo cu un scop, dar nu puteau sa faca curatirea deplina. Trebuia sa fie sapte vase. Ati citit in Biblie si cunoasteti atat de bine ca numarul sase este in prea putine locuri si nu se prea obisnuieste sa fie. Se vorbeste despre numarul sapte. apte ingeri ai lui Dumnezeu apte vitei apte sfesnice apte stele i in multe alte locuri ale Cuvantului lui Dumnezeu se vorbeste despre sapte. Numai la nunta aceasta erau sase vase Caci Vasul al saptelea era El, Hristos. El trebuia sa vina, locul Lui era gol. i iata-L ca a venit. i atunci cand a venit, El a putut sa faca curatirea deplina, pentru ca toti cei care s-au spalat sa fie deplin curatiti.
Isi incepe El lucrarea cu aceste vase de piatra care se trudeau ele, dar ele insele erau necurate, ele insele erau pline de murdarie, ele insele erau murdare. Cum atunci sa-i faca curati pe cei care se spalau in ele?Dar cand a venit Fiul lui Dumnezeu, ce le-a spus El slugilor? Umpleti vasele acestea pana sus. E de mirare lucrul acesta, fratii mei, pentru ca noi ne-am fi asteptat sa le spuna slugilor: Goliti vasele acestea imediat! Aruncati toata apa aceasta murdara din ele. Spalati-le bine, de sapte ori, apoi aduceti apa de la izvor, curata, si apoi turnati din nou in aceste vase i dupa aceea, Iisus sa faca o rugaciune. i apoi chiar din aceste vase sa le dea la nuntasi sa bea? Din vasele aceste in care ei se spalasera? Din vasele aceste sa le dea sa bea?Binecuvantat sa fie Dumnezeu! Ce mare e lucrarea Lui! Nu este nimeni ca si Tine, Doamne El nu a spus slugilor: Goliti vasele acestea ; ci asa cum au fost le-a lasat si a spus: Umpleti-le pana sus . Peste apa din ele, adica, sa puna si mai multa, sa fie pline. i abia atunci El le-a binecuvantat.
Slava ie, Doamne! Ce lucruri mari poti Tu sa faci! Din aceste vase care au fost vase de curatire, puse dupa obicei, El a facut vase de cinste, niste vase de mare valoare. Doar prin faptul ca El le-a binecuvantat, ele s-au transformat si au fost sfintite. Ele s-au transformat si din ele s-a dat multimii viata, vinul, harul sfant, Viata care curge din Hristos, din intalnirea cu El, din alipirea de El. El face aceasta transformare.
Scumpii mei frati: acolo unde soseste El, cand soseste El si se intalneste cu un suflet, oricat a fost el de murdar, oricat a fost el de ticalos, oricat a fost el de decazut cand El Isi varsa harul si binecuvantarea, sufletul acela devine nou. Sufletul acesta devine altul, el de-acuma are viata din Hristos si toate pacatele lui sunt spalate, sunt curatite. i el este un suflet nou si binecuvantat de Hristos.
Oare la ce ne-am gandit cand spunea in versetul 11: Acesta este inceputul semnelor lui Iisus, pe care le-a facut in Cana Galileii, pentru ca ucenicii Lui sa creada in El ?Inceputul semnelor lui Iisus este acesta, fratii mei: schimbarea. Inceputul semnelor lui Iisus este transformarea.
Obiceiul iudeilor a fost frumos. Obiceiul a fost bun. Dar cand tot ceea ce face omul face numai din obicei, poate sa ramana totul in zadar si poate sa ramana totul gol.
Ne gandim la o nunta, la o alta nunta cand imparatul a intrat sa-si vada nuntasii si atunci a intalnit un om care nu avea haina de nunta. i a cunoscut de la distanta ca el nu avea haina ca ceilalti. i imparatul i-a spus: Prietene, cum ai indraznit tu sa intri aici cu hainele acestea? Sa intineze nunta si nuntasii, si casa Omul acesta a amutit.
Cum a putut omul acesta sa intre acolo? Cunostea si el obiceiurile. Cunostea si el lucrurile, cunostea si el usa pe unde se intra. Cunostea felul in care poate sa se intre acolo si el a intrat, pentru ca el a fost deprins cu obiceiurile din afara, fara sa aiba haina cea dinauntru. O, scumpii mei frati, sa ne cutremuram la acest lucru!La nunta aceasta, fiecare dintre noi am putut sa venim, care am avut o invitatie si daca ne-a permis timpul. Iata ca am venit pana in locul acesta.
Fiecare suflet care a avut indemnul si dragostea sa spuna cate o poezie a putut sa spuna. i s-au spus aici poezii cu lacrimi. S-a spus navala de cuvinte si nu stiu ce va mai tine, fratii mei dragi, caci de aseara si pana acum s a spus mereu si tot mai vreti sa ascultati. In fata cuvintelor sfinte pe care le-am auzit, care ne-au depasit, ramanem cu fata la pamant fiecare dintre noi si ne vom duce din locul acesta cu hotararea: Doamne, numai Tu poti sa ne ridici la starea despre care ne-ai vorbit si la nunta aceasta! Nu numai la nunta din Cana Galileii ai venit Tu si ai facut transformarea aceea mare, Doamne. Dar vii si la nuntile noastre din ziua de astazi si ne mai vorbesti si noua astazi asa cum nimeni n-a mai vorbit.
Multi, ca si nunul din Cana Galileii, cand au gustat din vin, au strigat: De unde il ai? Niciodata n-a fost asa ceva Dar din clipa si din momentul acela, el n-a mai pus altfel de bautura in gura lui, din clipa si din momentul acela cand a simtit dulceata acelui vin, viata acelui vin despre care s-a vorbit si la nunta aceasta. O, nunul acesta s-a intors la Dumnezeu atunci si poate ca si altii dintre nuntasii care au fost acolo.
Fratii mei dragi, cand va fi cealalta nunta, in ceruri, maine, acolo vor intra numai cei curati. Acolo vor intra numai acei care nu numai ca au cunoscut obiceiurile care se petrec la nuntile noastre, ci care si-au schimbat via ta haina de nunta. Degeaba am avut obiceiurile frumoase am stiut ca fratilor le place sa cantam si am stiut poate sa spunem o rugaciune, am stiut sa vorbim frumos Nu!Acolo in ceruri, la nunta aceea, vor intra numai cei curati. Acolo vor intra cei ce s-au intalnit cu El Insusi, cu Cel de-al saptelea vas , Care veacuri si generatii a fost asteptat. Vino Tu, Doamne Iisuse, caci numai Tu poti sa-i faci curati pe cei ce vor intra la nunta Ta. Iar ceilalti care numai obiceiurile le-au cunoscut si n-au avut haina aceea primita de la Hristos, spalarea prin Hristos, transformarea prin Hristos vor putea sa auda glasul acela: Prietene, cum ai indraznit sa intri aici asa? . Cum ai indraznit? Ne cutremuram la gandul acesta si am dori ca nimeni dintre cei care sunt la nunta aceasta, de fata aici astazi, sa nu auda cuvantul acesta dureros: Prietene, tu n-ai haina . S-a vorbit mult in locul acesta despre smerenie. O, si smerenia era in locul acela haina cu care a fost imbracat Fiul lui Dumnezeu de cand a lasat Slava si a venit aici jos, pe gunoiul acesta unde suntem si noi, fiecare dintre noi; si a luat rusinea noastra, ocara noastra si vina noastra cea grea i Lui nu I-a fost rusine sa se imbrace cu murdariile noastre, cu pacatele noastre, sa-L vada cerul asa de vinovat. i El ne-a dat haina Lui, pentru ca la nunta de maine sa fim cu El impreuna Blandul si smeritul cu inima ne-a spus mereu sa tot invatam de la El. Nu stiu Doamne! cat am fi invatat noi de la El, care am fi invatat de la El si in ce masura am primit mereu din aceasta invatatura a LuiVedem in fata noastra doi miri. Mirele nostru este tanar si a cautat o mireasa tanara ca si el. Este intelept, este frumos ca mirele si-a cautat o mireasa tot asa ca si el. i fiecare mire face asa: isi cauta o mireasa potrivita cu el. i rau fac acei tineri care nu cauta ca mireasa lor sa fie potrivita cu ei, pentru ca, dupa un timp oarecare, multe casnicii s-au desfacut tocmai din pricina aceea ca cei doi n-au semanat unul cu celalalt.
Fratilor tineri, cand va cautati un tovaras de viata, cautati sa semene cu voi, sa aiba acelasi caracter, sa aiba aceeasi credinta, mai ales sa aiba aceleasi ganduri, caci numai in felul acesta voi veti fi binecuvantati.
Apoi...