Bun gasit! Tema propusa in concursul lunii mi-a adus o multime de idei mai ales ca in piata au inceput sa apara tot felul de prospaturi autohtone. Dar nu stiu ce mi-a venit (cred ca eram rupta de foame si aveam pofta de ceva consistent) ca m-am razgandit si astazi am pregatit un mic dejun apropiat de cum faceau bunicii. Ingredientele folosite sunt naturale, chiar bio dar mi-a lipsit aerul proaspat al diminetii, mirosul sobei si toata veselia din curte. Si ca sa nu mai lungesc vorba sa va spun ce si cum am pregatit: mamaliga de cartofi cu branza de burduf, carnati prajiti si oua ochi. Cartofii curatati de coaja si spalati se pun la fiert cu apa cat sa-i acopere de doua degete si un praf de sare. Dupa ce au fiert, se scurg de zeama care nu se arunca si se paseaza. Piureul se pune din nou la fiert si se subtiaza cu zeama pastrata. Cand clocoteste se adauga grisul si malaiul in ploaie, amestecand energic pana la omogenizare. Lasam mamaliga sa se scoaca (nu stiu daca exista cuvantul asta dar asa spunea bunica) amestecand din cand in cand cu facaletul pana este gata (mamaliga este facuta cand se desprinde usor de pe peretii vasului. Rasturnam mamaliga pe o farfurie intinsa (ideal ar fi suportul de lemn) si dupa ce s-a mai racorit o taiem cu ata curata de bumbac. Pana se racoreste mamaliguta prajiti carnatii si ouale (puteti opta pentru ochiuri in apa). Servim alaturi de branza de burduf. Aceasta mamaliguta este potrivita si pentru branza proaspata cu smantana, lapte batut sau tochitura din carne de porc. Pofta buna!Bun gasit! Tema propusa in concursul lunii mi-a adus o multime de idei mai ales ca in piata au inceput sa apara tot felul de prospaturi autohtone. Dar nu stiu ce mi-a venit (cred ca eram rupta de foame si aveam pofta de ceva consistent) ca m-am razgandit si astazi am pregatit un mic dejun apropiat de cum faceau bunicii. Ingredientele folosite sunt naturale, chiar bio dar mi-a lipsit aerul proaspat al diminetii, mirosul sobei si toata veselia din curte. Si ca sa nu mai lungesc vorba sa va spun ce si cum am pregatit: mamaliga de cartofi cu branza de burduf, carnati prajiti si oua ochi. Cartofii curatati de coaja si spalati se pun la fiert cu apa cat sa-i acopere de doua degete si un praf de sare. Dupa ce au fiert, se scurg de zeama care nu se arunca si se paseaza. Piureul se pune din nou la fiert si se subtiaza cu zeama pastrata. Cand clocoteste se adauga grisul si malaiul in ploaie, amestecand energic pana la omogenizare. Lasam mamaliga sa se scoaca (nu stiu daca exista cuvantul asta dar asa spunea bunica) amestecand din cand in cand cu facaletul pana este gata (mamaliga este facuta cand se desprinde usor de pe peretii vasului. Rasturnam mamaliga pe o farfurie intinsa (ideal ar fi suportul de lemn) si dupa ce s-a mai racorit o taiem cu ata curata de bumbac. Pana se racoreste mamaliguta prajiti carnatii si ouale (puteti opta pentru ochiuri in apa). Servim alaturi de branza de burduf. Aceasta mamaliguta este potrivita si pentru branza proaspata cu smantana, lapte batut sau tochitura din carne de porc. Pofta buna! Chiar daca este un mic dejun taranesc cred ca il putem numi mic dejun de rege. Sfaturile pe care pot sa vi le dau nu tin neaparat de ce am pregatit, fiecare mananca in functie de varsta si de necesarul de calorii, de placere sau de ce are. Cert este ca masa de dimineata nu trebuie sarita, uitata, omisa sau saracacioasa in nutrienti. Este masa de inceput de zi cand corpului nostru ii trebuie administrat combustibil cat mai calitativ. Beti apa inainte de masa cel putin cu 30 de minute sau cat mai tarziu dupa ce ati manca ... niciodata in timpul mesei. Corpul nostru are nevoie de sange pentru a efectua procesul de digestie iar sangele este 80% apa (sangele trebuie sa fie hidratat corect inainte de masa altfel se ingroasa si corpul simte durere). Deci, beti cat mai multa apa, luati un mic dejun de rege, un dejun de print si o cina de cersetor, investiti energia in momentul prezent, suradeti si radeti cat mai des posibil, iar in fiecare dimineata multumiti ca sunteti in viata!