Intr-un vas se pune apa cu sare, zahar si ulei la fiert. Dupa topirea zaharului si in momentul in care incepe apa sa fiarba se ia vasul de pe foc se adauga faina si se amesteca pana obtinem un aluat normal (o bila ca si la ecler) Intre timp se pune pe foc o tigaie cu mult ulei in ea si se incalzeste pana ajunge termometrul al temperatura de 375 f sau 190 c (pentru cine nu are termometru se poate pune o bucata de paine ceva mai uscata si daca se aureste in 10 secunde avem temperatura ideala pentru churros). In timp cat uleiul se infierbanta introducem aluatul in posul cu dui la capat. Prin presare a posului scoatem prin dui si direct in uleiul incins carnaciori de aluat pe care ii taiem cu un cutit. Nu punem prea multi in ulei pentru ca se pot arde. Ii scoatem pe un servetel absorbant cand au devenit aurii si ii lasam sa se scurga de cat mai multa grasime. Se tavalesc prin zahar cu scortisoara sau se servesc cu sos de ciocolata si/ sau cu fructe. In varianta mai moderna in aluat se adauga mai nou si oua, arome (lamaie, portocala, vanilie) precum si bicarbonat sa ii faca mai pufosi.

Intr-un vas se pune apa cu sare, zahar si ulei la fiert. Dupa topirea zaharului si in momentul in care incepe apa sa fiarba se ia vasul de pe foc se adauga faina si se amesteca pana obtinem un aluat normal (o bila ca si la ecler) Intre timp se pune pe foc o tigaie cu mult ulei in ea si se incalzeste pana ajunge termometrul al temperatura de 375 f sau 190 c (pentru cine nu are termometru se poate pune o bucata de paine ceva mai uscata si daca se aureste in 10 secunde avem temperatura ideala pentru churros). In timp cat uleiul se infierbanta introducem aluatul in posul cu dui la capat. Prin presare a posului scoatem prin dui si direct in uleiul incins carnaciori de aluat pe care ii taiem cu un cutit. Nu punem prea multi in ulei pentru ca se pot arde. Ii scoatem pe un servetel absorbant cand au devenit aurii si ii lasam sa se scurga de cat mai multa grasime. Se tavalesc prin zahar cu scortisoara sau se servesc cu sos de ciocolata si/ sau cu fructe. In varianta mai moderna in aluat se adauga mai nou si oua, arome (lamaie, portocala, vanilie) precum si bicarbonat sa ii faca mai pufosi. Churros, uneori gasindu-se sub numele de spanish doughnut (gogosi spaniole) sant simple gogosi prajite in baia de ulei. Sant populari in Spania, Franta, Filipine, Portugalia, America Latina (inclusiv Brazilia si insulele din Caraibe in care se vorbeste spaniola). Exista doua feluri de churros in Spania, un fel lunguiet si subtire, uneori innodat si alt fel mai gros si mai lunguiet. De regula, ambele se servesc la micul dejun inmuiate in cacao sau cafea cu lapte (uneori in sos de ciocolata). Originea este incerta. Una dintre teorii este aceia ca a fost adusa in Europa de portughezi. Ei au navigat spre Orient si la intoarcere au adus cu ei reteta de la dinastia Ming (China) spre Portugalia precum si o noua tehnica culinara. Au modificat aluatul si forma finala, dandu-i un aspect stelat deoarece europenii nu au putut invata tehnica chinezeasca a tragerii aluatului (imparatul a declarat pedeapsa capitala celor care vor raspandi tehnica, strainilor). Deci, ca un rezultat, churros de astazi se face prin presarea aluatului prin posul cu dui stelat. Alta teorie ar fi aceea ca pastorii spanioli au inventat churros ca inlocuitor al produselor de patiserie proaspete. Aluatul de churros se facea (si se face) foarte usor, iar prajitul in aer liber in muntii in care pastoreau si traiau cea mai mare parte a timpului, era si el usor. Churros sant prajiti in baia de ulei pana devin crocanti la exterior si moi in interior si se servesc pudrati cu zahar. Suprafata lor e cu colturi datorita duiului stelat folosit. Sant in general in forma de prisma, pot fi si drepti, spiralati, innodati, incretiti si se vand la comertul stradal de catre comercianti ambulanti. Sant prajiti pe loc si se servesc fierbinti. In Spania si in marea parte a Americii Latine se vand la cafenele, la micul dejun, dar se pot consuma pe parcursul intregii zile, ca snack. Aluatul e preparat dintr-un amestec de apa, sare, faina si un strop de ulei, iar in unele locuri se mai pregateste din aluat cu cartofi. In sudul, sud-estul si sud-vestul Spaniei cuvantul churros se refera in general la varianta mai groasa care in nordul tarii poarta numele de porra. Aceasta varianta se prajeste in general sub forma de spirala continua si se portioneaza la servire. In partea de sud a Spaniei se foloseste un aluat mult mai moale si din cauza asta churros nu are aspectul stelat, suprafata lui se prezinta neteda si este usor pliabil. In unele tari (Cuba) se umplu cu fructe ex, guava, in Brazilia se serveste cu ciocolata sau dulce de leche, in America se tavalesc prin zahar cu scortisoara. Eu am ales arianta neteda pentru ca lui Maxy i-a fost mai uosr sa preseze prin duiul neted decat prin cel stelat si am servit cu zahar si scortisoara, dar si cu sos de ciocolata. Spre rusinea mea, pregatesc churros destul de des cu toate ca sant plini de ulei, dar sant tare buni.