Detalii Tarta cu legume
Faina se amesteca cu sarea si se cerne dupa care se amesteca cu untura prin framantare intre degete pana obtinem o consistenta faramicioasa. Drojdia o punem la dospit cu apa dupa care amestecam cele doua intre ele adaugand apa atat cat se cere ca sa obtinem un aluat moale, nelipicios si care se poate intinde frumos. Lasam aluatul acoperit deoparte si trecem la legume. Le spalam dupa care le curatam si le feliem resectiv tocam si zdrobim usturoiul. Amestecam incet cu care, piper si boia, patrunjel verde tocat. Pregatim o tava rotunda ( (32 cm diametru) sau dreptunghiulara (32 cmx 27 cm) si intindem aluatul pe tava ajutandu-ne de degete. Ungem aluatul cu putin ulei dupa care aranjem legumele pregatite inainte. Punem in cuptorul preincalzit si coacem pana prinde pe margini o crusta aurie. Indepartam din cuptor si servim cald sau rece. Se portioneaza in patrate sau felii mai mici sau dupa preferinta.
Faina se amesteca cu sarea si se cerne dupa care se amesteca cu untura prin framantare intre degete pana obtinem o consistenta faramicioasa. Drojdia o punem la dospit cu apa dupa care amestecam cele doua intre ele adaugand apa atat cat se cere ca sa obtinem un aluat moale, nelipicios si care se poate intinde frumos. Lasam aluatul acoperit deoparte si trecem la legume. Le spalam dupa care le curatam si le feliem resectiv tocam si zdrobim usturoiul. Amestecam incet cu care, piper si boia, patrunjel verde tocat. Pregatim o tava rotunda ( (32 cm diametru) sau dreptunghiulara (32 cmx 27 cm) si intindem aluatul pe tava ajutandu-ne de degete. Ungem aluatul cu putin ulei dupa care aranjem legumele pregatite inainte. Punem in cuptorul preincalzit si coacem pana prinde pe margini o crusta aurie. Indepartam din cuptor si servim cald sau rece. Se portioneaza in patrate sau felii mai mici sau dupa preferinta. Coca de verduras (vegetable tart) Coca este un produs de patiserie/panificatie facut si consumat in Catalonia, partea estica a Aragonului, mare parte din Valencia, insulele Baleare, Andorras si Catalonia franceza. Numele catalan coca vine din Olanda din timpul imperiului Carolingian si imparte aceasi radacina cu englezescul cake si germanicul kuchen. Sant numeroase coca cu gusturi diferite, de baza fiind cel dulce si sarat, inchis sau deschis (ca prezentare si servire). Toate folosesc aluatul ca ingredient de baza, care apoi se decoreaza. Poate fi, asa cum am mai spus dulce sau sarat. Daca e dulce se foloseste oua si zahar iar daca folosim varianta a doua se intrebuinteaza drojdie si sare. Umplutura sau toppingul, peste sau legume, sant in general folosite pe coasta, iar mai spre interiorul tarii se prefera fructele, nucile, branza si carnea. Unele cocapot fi o combinatie de dulce/sarat (carne cu fructe uscate). Coca, este in general un aluat de paine si dimensiunea poate fi intre 5 cm pana la 1 m, prezentarea ei fiind si ea variata: - coca inchisa- umplutura in interior - coca deschisa - aluat intins cu toppingul dorit - coca cu gaura la mijloc - coca simpla- fara nimic adaugat pe ea si care, cand se consuma se adauga ingredientele dorite (asdemanator cu tacos). Este un produs comun atat bogatilor cat si saracilor si parte de baza in bucataria Catalona, asa cum am punctat de altfel mai sus. In Catalonia are legatura directa cu festa (sarbatoare) in special la Paste, Cracuiun, Ajunul sf Ioan, etc. Unele chiar poarta nume de sfinti si sant consumate cu precadere in sarbatoarea respectiva (Coca de Sant Joan) Multi consuma acest produs fara a tine cont de sarbatoare sau motive festive (daca consideram acele locuri ca fiind parti italiene). Coca fiind parte din bucataria catalana are ingrediente specifice. Separat de Italia, alte tari au de asemenea cakes, pie, produse de patiserie/panificatie specifice. Trei exemple ar putea fi pissadierele din Provence, Lachmacun din Turcia si Bouchee a la Reine din Franta, dar se pot gasi pie-uri dulci pe tot cuprinsul Europei. Specific Kings cake (in Catalana-Tortell de Reis) este traditional in Occitania si Catalonia, Valencia, Andorra, French Catalonia si Insulele Baleare.