Varza a la Cluj este o mancare traditional romaneasca specifica zonei Ardealului de unde sunt si eu, probabil de aceea imi place atat de mult :)Mai intai curatam si spalam varza, o taiem fidea, presaram sare si o punem intr-o oala mai mare la calit pentru aproximativ 20 minute la foc mic, avand grija sa amestecam ca sa nu se prinda. Cand varza e moale, o condimentam cu sare si piper si o dam deoparte.

Tocam ceapa marunt si o punem la calit in o lingura de ulei. Cand ceapa s-a inmuiat putin, adaugam carnea tocata, amestecam si lasam la foc mic sa fiarba. Intre timp fierbem orezul in apa cu sare si il strecuram. Cand carnea incepe sa se rumeneasca, adaugam orezul fiert si amestecam, condimentam cu sare si piper si dam deoparte. Taiem cateva felii de bacon pentru decor iar restul taiem cubulete si le prajim intr-o tigaie.(se poate renunta la bacon)Intr-un vas ce intra la cuptor (sticla, vas roman, dutch oven, ce doriti) punem 2 linguri ulei si incepem sa facem straturi, asezand primul strat de varza calita peste care punem din loc in loc bacon prajit. Asezam un strat de carne tocata cu orez. Punem bulion din loc in loc deasupra. Continuam cu straturile, iar ultimul strat va fi cu varza, peste care asezam felii de bacon si rosii si turnam 100 ml apa.

Dam tava la cuptorul preincins la 180 grade pentru 40 minute, timp in care aromele se vor imbina frumos :) Dupa 40 de minute si o pofta cat carul scoatem tava din cuptor. Voila!Lasam sa se raceasca putin si servim cu ardei iute sau smantana (cui ii place). Desi e o mancare heavy duty, are o savoare de nedescris! Bon appetit!daca tineti post puteti inlocui carnea cu un amestec de legume.