Umplutura Intr-un bol, framantati casul cu sarea si patrunjelul sau telemeaua cu patrunjelul. Dati deoparte. Aluat Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, diluati cu 2 linguri lapte caldut si presarati deasupra l lingura de faina. Lasati la crescut, in loc cald. Dizolvati restul de zahar in laptele caldut. Puneti peste 550 g faina cernuta intr-un castron, sarea, urda ( sfaramata), iaurtul, oul, drojdia crescuta si adaugati tot cate putin din laptele indulcit si caldut, amestecand intai cu lingura pana obtineti un aluat ce se leaga, apoi framantati putin cu mana pana obtineti un aluat neted, elastic si care nu se lipeste de vas si mana. * Ajustati consistenta aluatului adaugand faina sau lapte. Incepeti apoi sa rupeti aluatul in maini pentru a se activa glutenul si astfel aluatul sa creasca frumos si sa devina pufos. Adaugati in 2 etape untul topit si caldut, framantand de fiecare data pana la inglobarea lui completa, apoi continuati cu uleiul, lingura de lingura. * Totul nu trebuie sa dureze mai mult de 6- 7 min. Puneti aluatul intr-un vas mai mare, inveliti si lasati la crescut in loc cald, pana ce aproape isi tripleaza volumul ( 1 2 ore) Scoateti pe planul de lucru si impartiti aluatul in doua parti egale. Intindeti-le cu mana, in foaie rotunda de marimea tavii, unsa in prealabil cu putin unt moale, inclusiv peretii laterali. Tapetati fundul tavii cu hartie de copt. * Recomandata este tava rotunda de tort cu pereti detasabili, diametrul 28- 30 cm. * Puteti intinde aluatul direct pe foaia de copt. Asezati o foaie de aluat in tava si pensulati-o cu unt topit si racorit. Distribuiti uniform umplutura, acoperiti cu cealalta foaie si presati usor intreaga suprafata. Faceti pe discul de aluat 8 taieturi, distrubuite la distante egale ( de latime maxim 2 degete pe circumferinta), sectionand ambele foi de aluat pana in partea de jos, lasand in centru un cerculet netaiat. Obtineti astfel 8 fasii egale, unite la mijloc. Rasuciti de 3 ori si in aceeasi directie, fiecare fasie. Lasati la crescut, in loc cald, 15- 20 min sau pana isi dubleaza volumul. Ungeti delicat cu galbenusurile usor batute cu iaurt si presarati deasupra cu seminte ( optional). Dati la cuptorul preancalzit pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce placinta este coapta, trece testul cu scobitoarea si este frumos rumenita. Lasati la racit pe un gratar. Serviti feliata.

Umplutura Intr-un bol, framantati casul cu sarea si patrunjelul sau telemeaua cu patrunjelul. Dati deoparte. Aluat Alifiati drojdia cu 1 lingurita zahar, diluati cu 2 linguri lapte caldut si presarati deasupra l lingura de faina. Lasati la crescut, in loc cald. Dizolvati restul de zahar in laptele caldut. Puneti peste 550 g faina cernuta intr-un castron, sarea, urda ( sfaramata), iaurtul, oul, drojdia crescuta si adaugati tot cate putin din laptele indulcit si caldut, amestecand intai cu lingura pana obtineti un aluat ce se leaga, apoi framantati putin cu mana pana obtineti un aluat neted, elastic si care nu se lipeste de vas si mana. * Ajustati consistenta aluatului adaugand faina sau lapte. Incepeti apoi sa rupeti aluatul in maini pentru a se activa glutenul si astfel aluatul sa creasca frumos si sa devina pufos. Adaugati in 2 etape untul topit si caldut, framantand de fiecare data pana la inglobarea lui completa, apoi continuati cu uleiul, lingura de lingura. * Totul nu trebuie sa dureze mai mult de 6- 7 min. Puneti aluatul intr-un vas mai mare, inveliti si lasati la crescut in loc cald, pana ce aproape isi tripleaza volumul ( 1 2 ore) Scoateti pe planul de lucru si impartiti aluatul in doua parti egale. Intindeti-le cu mana, in foaie rotunda de marimea tavii, unsa in prealabil cu putin unt moale, inclusiv peretii laterali. Tapetati fundul tavii cu hartie de copt. * Recomandata este tava rotunda de tort cu pereti detasabili, diametrul 28- 30 cm. * Puteti intinde aluatul direct pe foaia de copt. Asezati o foaie de aluat in tava si pensulati-o cu unt topit si racorit. Distribuiti uniform umplutura, acoperiti cu cealalta foaie si presati usor intreaga suprafata. Faceti pe discul de aluat 8 taieturi, distrubuite la distante egale ( de latime maxim 2 degete pe circumferinta), sectionand ambele foi de aluat pana in partea de jos, lasand in centru un cerculet netaiat. Obtineti astfel 8 fasii egale, unite la mijloc. Rasuciti de 3 ori si in aceeasi directie, fiecare fasie. Lasati la crescut, in loc cald, 15- 20 min sau pana isi dubleaza volumul. Ungeti delicat cu galbenusurile usor batute cu iaurt si presarati deasupra cu seminte ( optional). Dati la cuptorul preancalzit pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce placinta este coapta, trece testul cu scobitoarea si este frumos rumenita. Lasati la racit pe un gratar. Serviti feliata. Urda confera aluaturilor o textura fina si usor umeda. Aluatul se comporta excelent, este maleabil si foarte, foarte pufos cand este copt.