Detalii Covrigi Sarati
Daca aveti masina de paine se pun la masina, inainte ingredientele lichide, apoi cele uscate si programam pentru framantat aluatul. Eu cu toate ca am masina de paine am preferat sa fac aluatul cu mana pentru ca am vrut sa il simt ca in cazul in care mai trebuia sa adaug cate ceva sa pot sa o fac din mers. Dupa parerea mea este mai bine sa urmati framantatul manual pentru ca se face foarte repede si este mult mai bun procedeul asta decat cel mecanic (la masina). Deci, se pune intr-un vas drojdia uscata, zaharul si putin lapte cald din cantitatea prevazuta in reteta si o lingura de faina. Se amesteca si se lasa la dospit. Intre timp se cerne restul de faina si se amesteca cu sarea (prima cantitate de sare din reteta), se aseaza intr-un vas mai mare sau direct pe planseta (eu am folosit planseta). Se adauga uleiul si se amesteca cu o furculita. Drojdia dospita se adauga peste faina si se omogenizeaza pe cat posibil. Apa calda si laptele cald se amesteca intre ele si incepem sa adauga tot cate putin peste amestecul de faina, amestecam cu furculita. Cand am terminat de adaugat toata cantitatea de lichid rasturnam amestecul pe planseta si framantam. Aluatul la inceput este lipicios dar in 5 minute de framantat isi va schimba textura. Vom obtine un aluat moale nicidecum vartos pe care il vom pune intr-un vas uns cu ulei, acoperim si punem intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece. Sfatul meu este sa lucrati aluatul pe un blat de lemn pentru ca asa isi mentine caldura si se framanta foarte bine, pe o suprafata marmorata sau metalica, de sticla sau gresie aluatul se raceste repede si nu se va lucra foarte bine. In timp cat dospeste aluatul pregatim solutia/saramura cu care vom stropi covrigii. Deci, faina si sarea se amesteca intre ele si adaugam incet apa rece peste amestecul uscat pana obtinem un aluat subtire ca si cel de clatite (poate putin mai grosut), amestecam vartos sa nu ramana cocoloase dupa care lasam deoparte. Preincalzim cuptorul la 230C (450 f ... eu am pus cuptorul doar la 410 f sau 215 c). Am scos aluatul din vasul in care a dospit si l-am rasturnat pe planseta. Am framantat doar putin, exact cat sa il dezumflu putin si am impartit in 10 bucati. Fiecare bucata se intinde intr-un snur lung de circa 60 cm si se da forma de covrig. Snurul se prinde de capete, se indoaie in jumatate si capetele se rasucesc odata apoi se ridica capetele si se lipesc cu ou batut sub partea de sus a covrigului. Se aranjeaza gaurile covrigului ca sa fie uniforme. Covrigii vor iesi de marimea unei palme, deci in tava vor incapea doar 4 bucati sau 5. Se aseaza pe hartie de copt si se lasa la dospit pentru 10 minute. Se ung cu ou batut si se introduc la cuptor. Se coc circa 10 minute, cand vedem ca au inceput sa prinda o culoare aurie se scot din cuptor si cu o lingurita prelingem din saramura, peste covrigi. Se reintroduc in cuptor din nou si se mai lasa pentru circa 4-5 minute timp in care se finalizeaza coptul si se usuca saramura si devine gumoasa. Important... snurul de aluat trebuie sa fie mai subtire, poate de grosimea degetului mic de la mana in cazul in care dorim sa avem covrigii subtiri si uscati, iar daca ii dorim mai moi atunci snurul de aluat trebuie sa fie putin mai grosut, circa 1 cm si in cazul ast covrigii vor iesi mai grosi si moi. Se pastreaza foarte bine 3 zile (daca mai ajung: p: p)... vezi pozele (eu am facut si covrigi moi si din cei uscati)Daca aveti masina de paine se pun la masina, inainte ingredientele lichide, apoi cele uscate si programam pentru framantat aluatul. Eu cu toate ca am masina de paine am preferat sa fac aluatul cu mana pentru ca am vrut sa il simt ca in cazul in care mai trebuia sa adaug cate ceva sa pot sa o fac din mers. Dupa parerea mea este mai bine sa urmati framantatul manual pentru ca se face foarte repede si este mult mai bun procedeul asta decat cel mecanic (la masina). Deci, se pune intr-un vas drojdia uscata, zaharul si putin lapte cald din cantitatea prevazuta in reteta si o lingura de faina. Se amesteca si se lasa la dospit. Intre timp se cerne restul de faina si se amesteca cu sarea (prima cantitate de sare din reteta), se aseaza intr-un vas mai mare sau direct pe planseta (eu am folosit planseta). Se adauga uleiul si se amesteca cu o furculita. Drojdia dospita se adauga peste faina si se omogenizeaza pe cat posibil. Apa calda si laptele cald se amesteca intre ele si incepem sa adauga tot cate putin peste amestecul de faina, amestecam cu furculita. Cand am terminat de adaugat toata cantitatea de lichid rasturnam amestecul pe planseta si framantam. Aluatul la inceput este lipicios dar in 5 minute de framantat isi va schimba textura. Vom obtine un aluat moale nicidecum vartos pe care il vom pune intr-un vas uns cu ulei, acoperim si punem intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer rece. Sfatul meu este sa lucrati aluatul pe un blat de lemn pentru ca asa isi mentine caldura si se framanta foarte bine, pe o suprafata marmorata sau metalica, de sticla sau gresie aluatul se raceste repede si nu se va lucra foarte bine. In timp cat dospeste aluatul pregatim solutia/saramura cu care vom stropi covrigii. Deci, faina si sarea se amesteca intre ele si adaugam incet apa rece peste amestecul uscat pana obtinem un aluat subtire ca si cel de clatite (poate putin mai grosut), amestecam vartos sa nu ramana cocoloase dupa care lasam deoparte. Preincalzim cuptorul la 230C (450 f ... eu am pus cuptorul doar la 410 f sau 215 c). Am scos aluatul din vasul in care a dospit si l-am rasturnat pe planseta. Am framantat doar putin, exact cat sa il dezumflu putin si am impartit in 10 bucati. Fiecare bucata se intinde intr-un snur lung de circa 60 cm si se da forma de covrig. Snurul se prinde de capete, se indoaie in jumatate si capetele se rasucesc odata apoi se ridica capetele si se lipesc cu ou batut sub partea de sus a covrigului. Se aranjeaza gaurile covrigului ca sa fie uniforme. Covrigii vor iesi de marimea unei palme, deci in tava vor incapea doar 4 bucati sau 5. Se aseaza pe hartie de copt si se lasa la dospit pentru 10 minute. Se ung cu ou batut si se introduc la cuptor. Se coc circa 10 minute, cand vedem ca au inceput sa prinda o culoare aurie se scot din cuptor si cu o lingurita prelingem din saramura, peste covrigi. Se reintroduc in cuptor din nou si se mai lasa pentru circa 4-5 minute timp in care se finalizeaza coptul si se usuca saramura si devine gumoasa. Important... snurul de aluat trebuie sa fie mai subtire, poate de grosimea degetului mic de la mana in cazul in care dorim sa avem covrigii subtiri si uscati, iar daca ii dorim mai moi atunci snurul de aluat trebuie sa fie putin mai grosut, circa 1 cm si in cazul ast covrigii vor iesi mai grosi si moi. Se pastreaza foarte bine 3 zile (daca mai ajung: p: p)... vezi pozele (eu am facut si covrigi moi si din cei uscati)