Detalii Patatesli Borek
Umplutura: Puneti la fiert cartofii in coaja, in apa sarata. Scurgeti, lasati sa se racoreasca, curatati de coaja si apoi pasati-i sau treceti-i prin razatoare. Caliti ceapa tocata fin in uleiul incins pana se inmoaie. Adaugati cartofii zdrobiti, pasta de tomate / bulionul, condimentati cu sare, piper, boia iute (cat sa prinda putin gust picant) -optional, omogenizati si lasati pe foc inca 3- 4 min, amestecand mereu. Spre sfarsit, inglobati cascavalul ras (optional) si lasati la racit. Aluat: Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iaurtul, otetul, faina cernuta, oul si albusul. Setati programul de aluat. Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: in adancitura din mijlocul fainii cernute puneti uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iaurtul, otetul, oul si albusul. Aduceti faina de la margine spre mijloc si incepeti sa framantati un aluat omogen, neted si elastic. Lasati-l sa se odihneasca in vasul acoperit, cca 1 ora, la temperatura camerei. Topiti untul / margarina si lasati sa se racoreasca. Scoateti aluatul pe planul de lucru usor infainat si portionati in 15 parti egale. Luati cate o parte si portionati-o in 3 bucati. Intindeti fiecare bucata intr-o foaie de aluat rotunda de marimea unei farfurii si puneti-o pe lateralul masei de lucru. Ungeti cu unt topit prima foaie. Luati a doua bucata, intindeti in foaie rotunda (de marime aprox egala cu prima faie), puneti-o peste prima foaie unsa si ungeti-o cu unt topit. Procedati la fel cu a treia bucata, puneti-o peste celelalte doua, dar nu o mai ungeti cu unt topit. Procedati la fel cu toate cele 15 parti de aluat. In final veti avea 15 discuri x 3 foi suprapuse. Lasati-le sa se odihneasca 30 min la temperatura camerei, acoperite cu un servet, timp in care aluatul va absorbi untul / margarina. Pudrati cu faina masa de lucru. Luati cate 1 disc si intindeti-l intr-o foaie de aluat foarte subtire, de forma dreptunghiulara. * Aluatul fiind foarte elastic si rezistent va va permite sa obtineti o foaie de aluat aproape transparenta, fara ca aceasta sa se rupa, nici macar atunci cand intindeti umplutura (care este destul de solida). Pensulati suprafata foii cu ulei, apoi intindeti uniform cate 1- 2 linguri din umplutura, lasand o margine de cca 1 cm neunsa. Rulati sub forma de sul, incolaciti apoi in spirala, dandu-i forma de melc. Transferati direct in tava tapetata cu hartie de copt. Procedati identic cu toate cele 15 discuri. Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte. Dati la cuptorul preincalzit, pentru cca 30 min, la 180 grade. Scoateti pe un gratar. Serviti caldute sau reci; sunt la fel de bune, dar mai ales, delicioase.
Umplutura: Puneti la fiert cartofii in coaja, in apa sarata. Scurgeti, lasati sa se racoreasca, curatati de coaja si apoi pasati-i sau treceti-i prin razatoare. Caliti ceapa tocata fin in uleiul incins pana se inmoaie. Adaugati cartofii zdrobiti, pasta de tomate / bulionul, condimentati cu sare, piper, boia iute (cat sa prinda putin gust picant) -optional, omogenizati si lasati pe foc inca 3- 4 min, amestecand mereu. Spre sfarsit, inglobati cascavalul ras (optional) si lasati la racit. Aluat: Puneti in masina de paine ingredientele in urmatoarea ordine: uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iaurtul, otetul, faina cernuta, oul si albusul. Setati programul de aluat. Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: in adancitura din mijlocul fainii cernute puneti uleiul, laptele caldut in care ati dizolvat sarea, iaurtul, otetul, oul si albusul. Aduceti faina de la margine spre mijloc si incepeti sa framantati un aluat omogen, neted si elastic. Lasati-l sa se odihneasca in vasul acoperit, cca 1 ora, la temperatura camerei. Topiti untul / margarina si lasati sa se racoreasca. Scoateti aluatul pe planul de lucru usor infainat si portionati in 15 parti egale. Luati cate o parte si portionati-o in 3 bucati. Intindeti fiecare bucata intr-o foaie de aluat rotunda de marimea unei farfurii si puneti-o pe lateralul masei de lucru. Ungeti cu unt topit prima foaie. Luati a doua bucata, intindeti in foaie rotunda (de marime aprox egala cu prima faie), puneti-o peste prima foaie unsa si ungeti-o cu unt topit. Procedati la fel cu a treia bucata, puneti-o peste celelalte doua, dar nu o mai ungeti cu unt topit. Procedati la fel cu toate cele 15 parti de aluat. In final veti avea 15 discuri x 3 foi suprapuse. Lasati-le sa se odihneasca 30 min la temperatura camerei, acoperite cu un servet, timp in care aluatul va absorbi untul / margarina. Pudrati cu faina masa de lucru. Luati cate 1 disc si intindeti-l intr-o foaie de aluat foarte subtire, de forma dreptunghiulara. * Aluatul fiind foarte elastic si rezistent va va permite sa obtineti o foaie de aluat aproape transparenta, fara ca aceasta sa se rupa, nici macar atunci cand intindeti umplutura (care este destul de solida). Pensulati suprafata foii cu ulei, apoi intindeti uniform cate 1- 2 linguri din umplutura, lasand o margine de cca 1 cm neunsa. Rulati sub forma de sul, incolaciti apoi in spirala, dandu-i forma de melc. Transferati direct in tava tapetata cu hartie de copt. Procedati identic cu toate cele 15 discuri. Ungeti cu galbenus usor batut cu lapte. Dati la cuptorul preincalzit, pentru cca 30 min, la 180 grade. Scoateti pe un gratar. Serviti caldute sau reci; sunt la fel de bune, dar mai ales, delicioase.
Etichete:
oua,
ceapa,
cascaval,
rosii,
bulion,
cartofi,
lapte,
unt,
ardei,
faina,
ulei,
margarina,
retete vegetariene