Dificultate de defecatie (constipatie)
Deci, constipatia este insotita de:
- eliminarea unei cantitati mici de fecale tari
- scaderea frecventei de defecare la mai putin de 3-4 ori pe saptamana
- durere atunci cand intestinul este iritat, incercand sa elimine canitatile de fecale tari
Trebuie sa evitam constipatia, pentru o sanatate buna.
Cateva sfaturi cum sa prevenim constipatia:
1. Trebuie sa bem suficienta apa.
Daca organismul este hidratat in mod corespunzator, intestinul gros extrage apa din fecale, aceasta duce la uscarea lor si le face dificil de eliminat.
2. Trebuie sa adoptam o dieta adecvata.
Alimentele care contribuie cel mai mult la prevenirea constipatiei sunt:
- fructele proaspete (cu exceptia gutuilor, curmalelor japoneze, rodiilor si loquatului, care sunt astringente
- fructele uscate (cum ar fi prunele si stafidele, sunt de asemenea eficiente)
- legumele
- cerealele integrale si produseke facute din acestea (de exemplu, paine din faina integrala si pastele)
3. Trebuie sa consumam suficienta fibra.
Alimentele de origine vegetala sunt singurele care contin fibra necesara, printre altele, miscarii fecalelor cu viteza normala prin intestine.
4. Trebuie sa ne educam intestinele.
Laxativele (fibra vegetala naturala si preparatele farmaceutice), clismele, supozitoarele cu glicerina si alte remedii pot ameliora cazurile acute insa nu si constipatia cronica. Totusi constipatia functionala persistenta nu se vindeca prin aceste masuri, care ofera doar o ameliorare temporara.
Evitarea constipatiei necesita desprinderea unor obiceiuri de toaleta bune inca din copilarie si educarea intestinelor. De aceea trebuie sa nu ignoram nevoia fiziologica de a defeca si recomandat ar fi sa incercam sa eliminam materiile fecale la acelasi moment al zilei.
Daca nu respectam aceste sfaturi, putem ajunge la complicatii, precum: hemoroizi, fisuri anale, hernii abdominale sau prolaps rectal.
Tratamentul depinde de dificultate, cauza si durata, dar de cele mai multe ori schimbarea intr-un stil de viata sanatos poate ameliora problema sau chiar s-o rezolve definitiv.
Dieta – Trebuie sa contina suficiente fibre zilnice ( intre 20 si 35 g pe zi), iar hrana bogata in fibre include toate cerealele, fasole si legume precum morcovii, sparanghelul, salata si varza. In aceasta perioada de dificultate de defecatie trebuie sa evitam mancarea cu continut scazut de fibre, ca inghetata, branza, carnea si mancarea gata preparata.
Stilul de viata – Trebuie ca si la prevenire sa consumam apa, sa facem exercitii fizice si rezervarea unui timp suficient pentru a amerge la toaleta.
Laxativele - Aceste tratamente pot ajuta intestinele „lenese” si la indrumarea medicului se poate recomanda pentru a le folosi pentru o perioada limitata de timp, dar majoritatea oamenilor cu constipatie usoara nu au nevoie de laxative.
Alte tratamente – Acest tratament se poate adresa unei cauze specifice, iar medicul poate recomanda incetarea tratamentului sau internarea pentru efectuarea unei operatii care sa corecteze o problema anorectala, ca de exemplu, prolapsul rectal.
Cam acestea ar fi informatiile, trebuie sa avem mare grija, pentru a nu avea probleme de dificultate de defecatie, mai bine spus constipatie, iar in acelasi timp trebuie sa tinem cont de parerea medicului daca avem probleme de genul.
Cati dintre voi ati avut probleme de defecatie si cum ati prevenit-o?