Cu totii displacem „feeling-ul” de deshidratare, mai ales in timpul caniculei, generand reactii complexe, care pot duce la compromiterea starii de sanatate.

Stim ca suntem dehidratati atunci cand apar urmatoarele simptome: gura uscata, urina inchisa la culoare, in cantitati mai mici decat de obicei, senzatii de oboseala si somnolenta, dureri de cap, stari de confuzie si ametelei.

Hidratarea ne duce cu gandul la apa, iar eu chiar daca beau apa in cantitati mari tot ma deshidratez din cauza temperaturilor mari de vara, deoarece eu sunt genul de om sa ies la plimbare foarte des in timpul zilei, de cele mai multe ori in intervalul de ore nerecomandate, din pacate. De aceea, daca nu am o sticla de apa dupa mine, beau de la sursele de apa publice, sub forma de niste robinete care au apa pornita in fiecare moment, orasul nostru stand foarte bine la capitolul acesta, fiind robinete de acest gen in fiecare parc sau in zonele cu circulatie intensa.

Canicula, pentru mine este un „feeling” foarte nasol, simti ca-ti arde pielea la lumina soarelui ca si cum ai sta foarte aproape de un foc, iar in acelasi timp se pierde cantitatea de apa in corp, producand transpiratie.

De aceea, va recomand sa aveti in vedere urmatoarele sfaturi:
1. Consumati un pahar cu apa la fiecare 15-20 minute, in acelasi timp, alegeti o apa pura, saraca de nitranti si nitriti si bogata in calciu si magneziu . Puteti tine o sticla de apa dupa dumneavoatra pe tot parcursul zilei, de preferabil de a o proteja de razele soarelui.
2. Cand faceti sport, beti apa inainte, in timpul dupa ce terminati exercitiile.
3. Cand va este foame, mai ales pe timp de canicula, beti si apa. De multe ori setea poate fi confundata cu foamea, iar daca sunteti la cura de slabire cu atat mai bine, caci apa va ajuta sa slabiti, deoarece creste senzatia de satietate si mancati mai putin.
5. Consati alimente cat mai usoare, un exemplu negativ poate fi consumul de produse cu grasimi animale care conduc la cresterea aciditatii lichidelor din corp, aciditarea reprezentand o alta cauza a deshidratarii.
4. Consumati fructe si legume crude, deoarece sunt multe motive in acest sens. In primul rand, fructele si legumele contin o cantitate mare de apa care, evident, hidrateaza. Apoi au saruri de rehidratare care conduc la mentinearea optima a echilibrului hidro-electrolitic. Pe de alta parte, vegetalele contin fibre care se maresc in volum, in stomac si contuc la mentinerea senzatiei de satietate.
5. Nu iesiti la plimbare in aer liber intre orele 11:00 si 16:00, pentru ca in acest interval, cantitatea de ultraviolete care loveste pamantul este maxima. Prin acumulare, acestea au un efect devastator asupra pielii si pot duce la cancere cutanate. In acelasi timp, ultravioletele se comporta ca radicalii liberi, atacand celulele, un motiv important sa evitati contactul direct cu razele soarelui in miezul zilei.
6. Daca iesiti in intervalul orelor 11:00 – 16:00, protejati-va, purtand umbrelute solare pentru cap si mergeti pe locuri mai eficiente unde predomina umbra.

Voi cum va hidratati in timpul caniculei?