* Varza trebuie sa fie proaspata (nu murata! ) cu frunze subtiri; este buna cea de primavara si toamna. Curatati varza de frunzele exterioare si indepartati cotorul. Puneti-o in vasul de pe foc cu apa sarata ce fierbe si lasati pana vedeti ca frunzele exterioare se desprind singure de pe capatana. Scoateti-le cand acestea incep sa se inmoaie si devin maleabile, fara sa se rupa. Lasati la scurs si racit. Procedati la fel pana se desprind de pe varza toate frunzele. Taiati cotorul gros de pe mijlocul fiecarei frunze, apoi portionati in 2- 4 bucati, functie de marime. Intre timp, opariti orezul cu apa clocotita, lasati vasul acoperit 10 min, apoi strecurati si raciti. Treceti carnea prin masina de tocat. Amestecati-o cu orezul racit, pasta de tomate si condimentati cu sare si piper, dupa gust. Puneti cate 1 lingurita plina / lingura din umplutura pe frunza de varza (functie de marime) si rulati frunza peste umplutura, sigiland bine capetele. Procedati la fel pana terminati frunzele de varza si umplutura. Taiati miezul verzei in felii mai groase si puneti pe fundul unui vas de lut / ceaun / vas in care veti fierbe sarmalele. Asezati sarmalele mai lejer in vas, lasand putin spatiu intre ele, avand grija sa umpleti vasul doar pana la din inaltimea lui (maxim ). Turnati apa rece doar pana la nivelul sarmalelor si puneti la fiert impreuna cu frunzele de dafin, in vasul acoperit. Faceti focul mic cand apa incepe sa fiarba si lasati vasul acoperit pe foc, 30 min. Sos Separat, caliti in uleiul incins ceapa si morcovul pana se inmoaie. Adaugati faina, omogenizati si lasati pe foc inca 3 min, amestecand continuu. Puneti pasta de rosii, smantana, amestecati si lasati sa fiarba usor, la foc mic, inca 5 min. Spre sfarsit potriviti de sare, dupa gust. Sosul obtinut trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase. Turnati peste sarmale si scuturati bine vasul pana ce sosul patrunde pana la fundul vasului, apoi amestecati cu o lingura de lemn, cu atentie si cat puteti de delicat sa nu rupeti sarmalele. Repuneti pe foc mic si lasati sa fiarba inca 15- 20 min sau pana ce sarmalele sunt facute si sosul usor scazut. Serviti cat este cald, portionand in farfurie sarmale impreuna cu deliciosul sos de smantana.* Varza trebuie sa fie proaspata (nu murata! ) cu frunze subtiri; este buna cea de primavara si toamna. Curatati varza de frunzele exterioare si indepartati cotorul. Puneti-o in vasul de pe foc cu apa sarata ce fierbe si lasati pana vedeti ca frunzele exterioare se desprind singure de pe capatana. Scoateti-le cand acestea incep sa se inmoaie si devin maleabile, fara sa se rupa. Lasati la scurs si racit. Procedati la fel pana se desprind de pe varza toate frunzele. Taiati cotorul gros de pe mijlocul fiecarei frunze, apoi portionati in 2- 4 bucati, functie de marime. Intre timp, opariti orezul cu apa clocotita, lasati vasul acoperit 10 min, apoi strecurati si raciti. Treceti carnea prin masina de tocat. Amestecati-o cu orezul racit, pasta de tomate si condimentati cu sare si piper, dupa gust. Puneti cate 1 lingurita plina / lingura din umplutura pe frunza de varza (functie de marime) si rulati frunza peste umplutura, sigiland bine capetele. Procedati la fel pana terminati frunzele de varza si umplutura. Taiati miezul verzei in felii mai groase si puneti pe fundul unui vas de lut / ceaun / vas in care veti fierbe sarmalele. Asezati sarmalele mai lejer in vas, lasand putin spatiu intre ele, avand grija sa umpleti vasul doar pana la din inaltimea lui (maxim ). Turnati apa rece doar pana la nivelul sarmalelor si puneti la fiert impreuna cu frunzele de dafin, in vasul acoperit. Faceti focul mic cand apa incepe sa fiarba si lasati vasul acoperit pe foc, 30 min. Sos Separat, caliti in uleiul incins ceapa si morcovul pana se inmoaie. Adaugati faina, omogenizati si lasati pe foc inca 3 min, amestecand continuu. Puneti pasta de rosii, smantana, amestecati si lasati sa fiarba usor, la foc mic, inca 5 min. Spre sfarsit potriviti de sare, dupa gust. Sosul obtinut trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai groase. Turnati peste sarmale si scuturati bine vasul pana ce sosul patrunde pana la fundul vasului, apoi amestecati cu o lingura de lemn, cu atentie si cat puteti de delicat sa nu rupeti sarmalele. Repuneti pe foc mic si lasati sa fiarba inca 15- 20 min sau pana ce sarmalele sunt facute si sosul usor scazut. Serviti cat este cald, portionand in farfurie sarmale impreuna cu deliciosul sos de smantana.