Detalii Grisine
- Se amesteca intr-un bol faina proaspat cernuta si sarea. In mijloc se face o adancitura cu dosul palmei. - In adancitura formata se aseaza drojdia uscata apoi uleiul de masline si apa calduta. - Se amesteca toate ingredientele cu mana pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata. - Se aseaza aluatul pe o suprafata plana, usor infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de 5 - 10 minute. Se modeleaza aluatul framantat sub forma unei sfere. - Se pensuleaza cu putin ulei peretii unui bol mare. - Se aseaza aluatul in bolul pregatit, se acopera cu folie alimentara si se lasa apoi sa dospeasca intr-un loc cald, ferit de curent, timp de o ora (sau pana aluatul isi dubleaza volumul). - Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta usor cu mainile timp de 20 - 30 de secunde. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere. - Se intinde aluatul cu sucitorul pe suprafata de lucru pana se obtine un dreptunghi de aluat cu laturile de aproximativ 20 cm x 23 cm. - Se taie aluatul in 3 bucati egale cu lungimea de 20 cm. Fiecare dintre aceste trei bucati de aluat se taie la randul ei in 10 parti egale, cu lungimea de 20 cm. La final vor rezulta 30 fasii de aluat. - Se ruleaza fiecare bucata de aluat intre palme sau pe suprafata de lucru astfel incat lungimea fasiilor sa ajunga la 30 cm. - Se incalzeste cuptorul la 200 grade C. - Se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi cu dimensiunea de 35 cm x 40 cm. - Se aseaza in tava fasiile de aluat modelate, la distanta unele de altele. - Se pensuleaza suprafata aluatului (dupa preferinte) cu putin ulei sau cu un galbenus amestecat in prealabil cu putina apa (1-2 lingurite cu apa). - Se presara la suprafata aluatului susan sau sare grunjoasa (dupa preferinte). - Se coc in cuptor timp de aproximativ 15 minute, pana devin aurii. - Grisinele coapte se aseaza pe un gratar si se lasa sa se raceasca.- Se amesteca intr-un bol faina proaspat cernuta si sarea. In mijloc se face o adancitura cu dosul palmei. - In adancitura formata se aseaza drojdia uscata apoi uleiul de masline si apa calduta. - Se amesteca toate ingredientele cu mana pana se formeaza o masa de aluat si intreaga cantitate de faina de pe peretii vasului a fost incorporata. - Se aseaza aluatul pe o suprafata plana, usor infainata in prealabil si se framanta cu mainile timp de 5 - 10 minute. Se modeleaza aluatul framantat sub forma unei sfere. - Se pensuleaza cu putin ulei peretii unui bol mare. - Se aseaza aluatul in bolul pregatit, se acopera cu folie alimentara si se lasa apoi sa dospeasca intr-un loc cald, ferit de curent, timp de o ora (sau pana aluatul isi dubleaza volumul). - Se aseaza aluatul pe suprafata de lucru usor infainata si se framanta usor cu mainile timp de 20 - 30 de secunde. Se modeleaza aluatul sub forma unei sfere. - Se intinde aluatul cu sucitorul pe suprafata de lucru pana se obtine un dreptunghi de aluat cu laturile de aproximativ 20 cm x 23 cm. - Se taie aluatul in 3 bucati egale cu lungimea de 20 cm. Fiecare dintre aceste trei bucati de aluat se taie la randul ei in 10 parti egale, cu lungimea de 20 cm. La final vor rezulta 30 fasii de aluat. - Se ruleaza fiecare bucata de aluat intre palme sau pe suprafata de lucru astfel incat lungimea fasiilor sa ajunga la 30 cm. - Se incalzeste cuptorul la 200 grade C. - Se tapeteaza cu hartie de copt doua tavi cu dimensiunea de 35 cm x 40 cm. - Se aseaza in tava fasiile de aluat modelate, la distanta unele de altele. - Se pensuleaza suprafata aluatului (dupa preferinte) cu putin ulei sau cu un galbenus amestecat in prealabil cu putina apa (1-2 lingurite cu apa). - Se presara la suprafata aluatului susan sau sare grunjoasa (dupa preferinte). - Se coc in cuptor timp de aproximativ 15 minute, pana devin aurii. - Grisinele coapte se aseaza pe un gratar si se lasa sa se raceasca.