Lasati pestele la decongelat. * Atentie, la peste nu prea merge sa il decongelam rapid, in apa calda. El trebuie lasat la temperatura camerei sau si mai bine la frigider, de pe o zi pe alta ( daca aveti timp). Puneti-l apoi in apa rece si lasati cca 15 min. * Cine doreste poate sa curete pestele: taiat cap si scos intestinele, dar nu este obligatoriu. Spalati pestele in mai multe ape ( apa rece) si scurgeti bine. Stropiti cu ulei si amestecati bine. Condimentati cu sare, piper si usturoi zdrobit ( optional), dupa gust. Adaugati faina de malai si amestecati bine. Puneti pestele, pe cat posibil intr-un singur strat, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dati la cuptorul incins, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce pestele se rumeneste bine si devine crocant. Serviti cat este cald, simplu sau cu mujdei de usturoi. Este la fel de bun si rece.

Lasati pestele la decongelat. * Atentie, la peste nu prea merge sa il decongelam rapid, in apa calda. El trebuie lasat la temperatura camerei sau si mai bine la frigider, de pe o zi pe alta ( daca aveti timp). Puneti-l apoi in apa rece si lasati cca 15 min. * Cine doreste poate sa curete pestele: taiat cap si scos intestinele, dar nu este obligatoriu. Spalati pestele in mai multe ape ( apa rece) si scurgeti bine. Stropiti cu ulei si amestecati bine. Condimentati cu sare, piper si usturoi zdrobit ( optional), dupa gust. Adaugati faina de malai si amestecati bine. Puneti pestele, pe cat posibil intr-un singur strat, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Dati la cuptorul incins, pentru cca 30 min, la 180 grade sau pana ce pestele se rumeneste bine si devine crocant. Serviti cat este cald, simplu sau cu mujdei de usturoi. Este la fel de bun si rece. Hamsia (Engraulis encrasicolus) este un peste marin albastrui de pana la 20 cm lungime (la varsta adulta), cu o mare valoare comerciala. Hamsia, acest pestisor de 8-12 cm lungime si 8-10 g greutate, care rareori atinge lungimea de 20 cm, este foarte raspandit in Marea Neagra. Desi seamana aparent cu scrumbiile, totusi nu face parte din aceeasi familie. Hamsia are abdomenul rotunjit si nu prezinta carena, iar corpul nu este comprimat lateral, ci aproape cilindric. Falca superioara, mult mai lunga decat cea inferioara, permite gurii sa se deschida larg, ca la rapitori. Totusi, hamsia este un planctonofag, consumand zooplancton, copepode si chiar fitoplancton. Falcile sunt prevazute cu dinti marunti. Ochii sunt mari, fara pleoape adipoase. Culoarea generala a corpului este albastrui- inchisa, iar cea a abdomenului albicioasa. Specie precoce, atinge maturitatea sexuala la 11 luni. Durata de viata este de 2-3 ani. Hamsia traieste in carduri masive, uneori de zeci de mii de indivizi, intreprinzand migratii de-a lungul marii si patrunzand ocazional in lacurile litorale salmastre, ca de exemplu Razelm. Din Marea Neagra, ea migreaza pentru hranire in Marea Azov. Se reproduce din mai pana in septembrie. Hamsiile constituie hrana preferata a multor pesti marini rapitori, cum sunt palamida, scrumbia albastra, calcanul, morunul, cat si a delfinilor, a furtunarilor si a pescarusilor. Ca si gingirica, hamsia este o veriga intermediara intre fiintele microscopice ale zooplanctonului si pestii mari rapitori care predomina in mari si oceane. Conform unui studiu citat de presa britanica, creierul are nevoie de o cantitate cat mai mare de Omega 3, o grasime polinesaturata care il protejeaza de imbatranirea prematura si pierderile de memorie. Hamsiile au de trei ori mai multa Omega 3 decat tonul. In plus, aceasta specie de peste mai are in componenta calciu si vitamina D.