Nunta in Maramures
Se spune că în Maramureș nunta este un ritual spectaculos, plin de tradiţii şi obiceiuri. De la pregătirea zestrei şi a costumelor până la alegerea nănaşilor sau chemarea la ceremonie. În tradiția populară, nunta reprezenta trecerea de la adolescență la maturitate și implica aproape tot satul. Cele mai importante obiceiuri erau: pețitul miresei, ceremonialul credinței, împodobirea steagului, împletirea cununii miresei, dar și multe altele.
Desi finutii nostrii sunt foarte tineri, au ales o nunta traditionala, fara a face rabat de la nici un obicei.Chiar daca am incercat sa ne pregatim sufleteste pentru evenimentul ce urma, trairile se intensifica de 100 de ori atunci cand vezi fetele cu cununi de flori in par, holteii satului cand danseaza batuta lor pe picior de sar tiglele de pe casa, de muzicantii neobositi din a caror instrumente suna acorduri voioase si pline de energie, care indeamna toata suflarea satului sa vina si sa celebreze uniunea a doua suflete pentru eternitate.
Astfel, tot ritualul nuntii, mersul la mire, mireasa, biserica apoi restaurant, a fost ca si cum am trait o poveste. Totul a fost dus la nivelul magnificului, de peisajul superb pe care l-am intalnit. Si desi au fost 40 de grade, desi am umblat kilometrii intregi pe jos, a meritat fiecare boaba de sudoare. Nu degeaba se spune despre Maramures , ca ar fi cel mai frumos plai cu flori.
Am invatat ca varsta este doar o cifra, asta fiindu-mi confirmata de persoanele de varsta a 3 care faceau pauza de la dans, doar ca sa se hidrateze. Asa ca, nu am avut nici o scuza si a trebuit sa tin steagul sus, desi simteam ca flecurile pantofilor mei urmau sa demisioneze.
Daca vei ajunge la un astfel de eveniment, tine cont ca nuntile sunt doar de noaptea, asa ca zorii zilei te vor prinde inca pe ringul de dans la o invartita. Începând cu cantonierul, toţi invitaţii dansează cu mireasa, după ce îi dau o sumă mică de bani. Mirele trebuie să îi plătească suma cea mai mare, pentru a putea dansa cu mireasa lui.
În dimineaţa următoare, naşii revin la petrecere şi înlătură coroniţa miresei, înlocuind-o cu un batic pentru femei căsătorite.Datina spune ca trebuie sa refuze de doua ori acest procedeu, abia a treia oara il va accepta. Odata legat parul sus si prins cu baticul colorat , tanara mireasa intra in randul femeilor maritate, iar cu aceast ultim obicei nunta se incheie.