Aluatul: Laptele il punem pe foc pana devine caldut. Untul il topim si il lasam sa se raceasca. Drojdia o dizolvam cu o lingura de zahar si 1-2 linguri de lapte. Intr-un bol punem faina, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, praful de sare. Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul si le turnam peste faina. Amestecam usor cu mana, adaugam drojdia, 3/4 din untul topit si le incorporam. Incepem sa framantam, turnam cate putin lapte pana aluatul este inchegat si devine nelipicios. Daca nu este nevoie nu folositi tot laptele, mie mi-au ramas cam 2-3 linguri. La final punem restul de unt topit si mai framantam bine intre 5 si 10 minute pana aluatul capata consistenta ulei plasteline cu care se lucreaza usor si cand taiati cu cutitul o sa observati ca face besicute. Acoperim cu un prosop curat si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul. Umplutura: Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Intr-un bol punem nuca, zaharul, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, cacaoa si albusurile spuma. Amestecam usor cu o lingura, apoi stopim cu lapte caldut, putin cate putin pana obtinem o crema care sa nu fie tare sa o putem intinde. La final incorporam stafidele. Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem din bol si il impartim in 12 bile egale. Presaram masa de lucru cu faina si incepem sa intindem bucatile de aluat in dreptunghiuri, rand pe rand. Punem umplutura, o intidem cu lingura pe intreaga suprafata si le rulam sa obtinem niste suluri subtirele. Rasucim fiecare sul in doua, ca si i-am da foma unei jumatati de 8 ( o sa vedeti si in poza), apoi le rasucim cum consideram, cam ca niste melci i-am format eu ( sincer nu am avut un model, am facut cum mi-a venit pe moment). Ii asezam in forme de silicon individuale sau in tava de briose. Daca folositi tava de briose mai intai o ungeti cu unt si tapetati cu faina. Punem formele intr-o tava de aragaz si lasam la creascut 15-20 de minute. Batem un ou spuma si cu un peson ungem cozonaceii. Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatua potrivita si ii lasam sa se coaca. Cand deasupra sunt bine rumeniti ii scoatem, ii acoperim cu o hartie, apoi cu un prosop curat ca sa se pastreze moi. Cand sunt reci ii pudram cu zahar si servim. Pofta buna!Aluatul: Laptele il punem pe foc pana devine caldut. Untul il topim si il lasam sa se raceasca. Drojdia o dizolvam cu o lingura de zahar si 1-2 linguri de lapte. Intr-un bol punem faina, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, praful de sare. Galbenusurile le batem spuma impreuna cu zaharul si le turnam peste faina. Amestecam usor cu mana, adaugam drojdia, 3/4 din untul topit si le incorporam. Incepem sa framantam, turnam cate putin lapte pana aluatul este inchegat si devine nelipicios. Daca nu este nevoie nu folositi tot laptele, mie mi-au ramas cam 2-3 linguri. La final punem restul de unt topit si mai framantam bine intre 5 si 10 minute pana aluatul capata consistenta ulei plasteline cu care se lucreaza usor si cand taiati cu cutitul o sa observati ca face besicute. Acoperim cu un prosop curat si lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul. Umplutura: Batem albusurile spuma cu un praf de sare. Intr-un bol punem nuca, zaharul, esenta de rom, coaja rasa de lamaie, cacaoa si albusurile spuma. Amestecam usor cu o lingura, apoi stopim cu lapte caldut, putin cate putin pana obtinem o crema care sa nu fie tare sa o putem intinde. La final incorporam stafidele. Dupa ce aluatul a dospit, il scoatem din bol si il impartim in 12 bile egale. Presaram masa de lucru cu faina si incepem sa intindem bucatile de aluat in dreptunghiuri, rand pe rand. Punem umplutura, o intidem cu lingura pe intreaga suprafata si le rulam sa obtinem niste suluri subtirele. Rasucim fiecare sul in doua, ca si i-am da foma unei jumatati de 8 ( o sa vedeti si in poza), apoi le rasucim cum consideram, cam ca niste melci i-am format eu ( sincer nu am avut un model, am facut cum mi-a venit pe moment). Ii asezam in forme de silicon individuale sau in tava de briose. Daca folositi tava de briose mai intai o ungeti cu unt si tapetati cu faina. Punem formele intr-o tava de aragaz si lasam la creascut 15-20 de minute. Batem un ou spuma si cu un peson ungem cozonaceii. Ii introducem in cuptorul incins, la o temperatua potrivita si ii lasam sa se coaca. Cand deasupra sunt bine rumeniti ii scoatem, ii acoperim cu o hartie, apoi cu un prosop curat ca sa se pastreze moi. Cand sunt reci ii pudram cu zahar si servim. Pofta buna!