Aluat Cerneti faina. Amestecati zaharul cu sarea si dizolvati in laptele caldut. Separat, intr-un bol, bateti ouale impreuna cu untul topit si racorit, laptele ( in care ati dizolvat zaharul si sarea) si apa, caldute. Puteti face aluatul pentru cuiburile de viespi, fie in masina de paine ( 1), fie sa-l framantati de mana ( 2): 1/ Puneti in masina de paine compozitia cu oua, faina cernuta, presarati drojdia uscata, zaharul vanilat si setati masina de paine pe programul de framantat si dospit. * Daca folositi drojdie proaspata, atunci alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut ( din cantitatea precizata la ingrediente), inainte de a o adauga in ordinea de mai sus. 2/ Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: puneti intr-un vas larg care va lasa spatiu de miscare, faina amestecata cu zaharul si sarea. Faceti o gaura in mijloc si turnati compozitia cu oua. Presarati deasupra drojdia uscata si zaharul vanilat. Aduceti faina dinspre marginile vasului si amestecati-o cu lichidul din centru pentru a obtine un amestec omogen. Incepeti apoi sa framantati, timp de cel putin 15-20 min, pana obtineti un aluat fin si neted ce se desprinde de vas si mana. * Daca folositi drojdie proaspata, atunci alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut ( din cantitatea precizata la ingrediente). Lasati sa se activeze drojdia timp de 10 min, in loc cald, inainte de a o adauga in ordinea de mai sus. Puneti aluatul obtinut intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti vasul cu folie de plastic si servete de bucatarie si lasati la dospit cca 1 ora, in loc cald, fara curenti de aer rece sau pana isi dubleaza volumul. Umplutura Frecati bine untul moale cu zaharul pana devine o crema spumoasa. Puneti aluatul crescut pe masa de lucru putin infainata si framantati-l usor, apoi impartiti-l in doua. Intindeti pe rand cate o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de cca 3-4 mm. Ungeti fiecare foaie cu din cantitatea de unt spumat. Presarati uniform cu din nuca macinata, apoi cu scortisoara, dupa gust ( optional). Rulati foaia pe latura lunga sub forma de sul. Taiati ruloul in felii groase de 3-4 cm. Transferati feliile usor distantate si punetile in picioare, intr-o tava rotunda ( cu pereti detasabili) cu diametrul de 26 cm/tava dreptunghiulara, unsa in prealabil cu unt si presarata cu zahar, inclusiv peretii laterali. Acoperiti tava cu o folie de plastic si lasati la crescut 30-40 min, in loc cald, pana isi dubleaza volumul. Presarati deasupra cuiburile cu zahar/zahar brun, optional. Dati la cuptorul preancalzit pentru cca 20 min, la 180 grade sau pana ce aluatul devine ferm si incepe sa se aureasca. Sirop Intre timp, pregatiti siropul: aduceti la fierbere laptele si dizolvati zaharul. Dati deoparte si adaugati zaharul vanilat. Scoateti tava din cuptor si stropiti/ungeti cuiburile cu 1/3 din cantitatea de sirop fierbinte. Dati tava din nou la cuptor pentru inca 15 min. Scoateti iar tava din cuptor si stropiti/ungeti iar cuiburile cu din cantitatea de sirop fierbinte ramasa. Mai lasati cuiburile inca 5 min la cuptor, apoi stropiti/ungeti cu restul de sirop fierbinte. Dati la cuptor pentru inca 5 min sau pana ce aluatul este facut, cuiburile de viespi sunt coapte si frumos rumenite. Scoateti tava din cuptor si imediat cuiburile din tava, prin rasturnare, ca sa nu se intareasca zaharul. Repuneti cuiburile de viespi pe un platou, in pozitia avuta in tava. Lasati sa se racoreasca. Pudrati cu zahar praf vanilat ( optional) Serviti cuiburile de viespi, caldute, dar sunt la fel de bune si pufoase si reci.

Aluat Cerneti faina. Amestecati zaharul cu sarea si dizolvati in laptele caldut. Separat, intr-un bol, bateti ouale impreuna cu untul topit si racorit, laptele ( in care ati dizolvat zaharul si sarea) si apa, caldute. Puteti face aluatul pentru cuiburile de viespi, fie in masina de paine ( 1), fie sa-l framantati de mana ( 2): 1/ Puneti in masina de paine compozitia cu oua, faina cernuta, presarati drojdia uscata, zaharul vanilat si setati masina de paine pe programul de framantat si dospit. * Daca folositi drojdie proaspata, atunci alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut ( din cantitatea precizata la ingrediente), inainte de a o adauga in ordinea de mai sus. 2/ Daca nu folositi masina de paine, procedati astfel: puneti intr-un vas larg care va lasa spatiu de miscare, faina amestecata cu zaharul si sarea. Faceti o gaura in mijloc si turnati compozitia cu oua. Presarati deasupra drojdia uscata si zaharul vanilat. Aduceti faina dinspre marginile vasului si amestecati-o cu lichidul din centru pentru a obtine un amestec omogen. Incepeti apoi sa framantati, timp de cel putin 15-20 min, pana obtineti un aluat fin si neted ce se desprinde de vas si mana. * Daca folositi drojdie proaspata, atunci alifiati-o cu zaharul din reteta si dizolvati in putin lapte caldut ( din cantitatea precizata la ingrediente). Lasati sa se activeze drojdia timp de 10 min, in loc cald, inainte de a o adauga in ordinea de mai sus. Puneti aluatul obtinut intr-un bol uns cu putin ulei, acoperiti vasul cu folie de plastic si servete de bucatarie si lasati la dospit cca 1 ora, in loc cald, fara curenti de aer rece sau pana isi dubleaza volumul. Umplutura Frecati bine untul moale cu zaharul pana devine o crema spumoasa. Puneti aluatul crescut pe masa de lucru putin infainata si framantati-l usor, apoi impartiti-l in doua. Intindeti pe rand cate o foaie de aluat dreptunghiulara cu o grosime de cca 3-4 mm. Ungeti fiecare foaie cu din cantitatea de unt spumat. Presarati uniform cu din nuca macinata, apoi cu scortisoara, dupa gust ( optional). Rulati foaia pe latura lunga sub forma de sul. Taiati ruloul in felii groase de 3-4 cm. Transferati feliile usor distantate si punetile in picioare, intr-o tava rotunda ( cu pereti detasabili) cu diametrul de 26 cm/tava dreptunghiulara, unsa in prealabil cu unt si presarata cu zahar, inclusiv peretii laterali. Acoperiti tava cu o folie de plastic si lasati la crescut 30-40 min, in loc cald, pana isi dubleaza volumul. Presarati deasupra cuiburile cu zahar/zahar brun, optional. Dati la cuptorul preancalzit pentru cca 20 min, la 180 grade sau pana ce aluatul devine ferm si incepe sa se aureasca. Sirop Intre timp, pregatiti siropul: aduceti la fierbere laptele si dizolvati zaharul. Dati deoparte si adaugati zaharul vanilat. Scoateti tava din cuptor si stropiti/ungeti cuiburile cu 1/3 din cantitatea de sirop fierbinte. Dati tava din nou la cuptor pentru inca 15 min. Scoateti iar tava din cuptor si stropiti/ungeti iar cuiburile cu din cantitatea de sirop fierbinte ramasa. Mai lasati cuiburile inca 5 min la cuptor, apoi stropiti/ungeti cu restul de sirop fierbinte. Dati la cuptor pentru inca 5 min sau pana ce aluatul este facut, cuiburile de viespi sunt coapte si frumos rumenite. Scoateti tava din cuptor si imediat cuiburile din tava, prin rasturnare, ca sa nu se intareasca zaharul. Repuneti cuiburile de viespi pe un platou, in pozitia avuta in tava. Lasati sa se racoreasca. Pudrati cu zahar praf vanilat ( optional) Serviti cuiburile de viespi, caldute, dar sunt la fel de bune si pufoase si reci.