Ador sa gatesc si sa mananc cuscus/cous-cous nici nu stiu ce denumire este adoptata in Romania pentru ca le-am gasit pe amandoua In Franta este foarte intalnit si apreciat datorita numarului mare de persoane care traiesc aici si au descendente africane, este comoara lor ascunsa care au impartasit-o cu toata lumea si este mandria lor culinara. Desi este un fel de mancare traditional si familial si-a gasit locul si in cele mai mari restaurante din Franta toti chef-ii au interpretat si si-au adus amprenta personala dar cel mai adesea este servit in forma lui traditionala de cuscus aerat si pufos alaturi de amestecuri de carnuri indelung mijotate si de legume colorate sau de ce nu numai cu legume ca in reteta mea de astazi. Indraznesc sa pun ca acest cuscus este de fapt mamaliga romaneasca sau ce era ea acum cateva sute de ani, doar ca ei au pastrat traditia si acest fel de mancare incat painea este mai rar intalnita ca acompaniament decat cuscus-ul. Personal il indragesc pentru ca indragesc cerealele brute si aportul lor energetic si de ce nu pentru faptul ca indicele lor glicemic este cu 25% mai mic decat la paste.

Atunci cand gatiti cuscus trebuie sa aveti grija de care luati, sunt cele care se prepara instant in cateva minute sau cele care trebuie fierte in abur timp indelungat, sper sa pot sa va prezint mai multe tipuri de cuscus in special cel din faina integrala sau cel de orz, astazi am facut reteta cu cuscus instant din faina dura de grau.

Preparare : se spala, curata si taie toate legume si se respecta o ordine precisa de preparare a lor pentru a le respecta timpii de gatire si structura. Am inceput colorand usor ceapa si morcovii cu putina sare mare si putin ulei de masline ( operatiunea nu este intampaltoare daca veti gusta un morcov si o ceapa caramelizata inainte sa fie fiarta veti face imediat diferenta, acea dulceata necesara nu se obtine daca fierbeti direct aceste legume ) . Dupa aceea se adauga fasolea verde si tija de telina, 2-3 ciuperci ratacite am pus eu, putin piper. Se lasa legumele pret de cateva minute apoi adaugam apa clocotita, raz al hannout sau condimentele enumerate de mine care contin acest amestec, 2 catei de usturoi si ardei rosu taiat mai mare, rosia fara seminte taiata cuburi mari . Lasam sa fiarba pret de cateva minute vreo 5 minute ajung si apoi adaugam fasolea boabe si nautul fierte. Mai lasam un minut doua, rectificam asezonarea cu sare si piper daca este cazul, adaugam putina sau multa pasta de ardei iute, dupa gust eu prefer mancarea picanta dupa cum am spus-o de multe ori, simt ca ma trezeste la viata . Am mai pus pudra de coriandru ( pudra uscata imi place cel verde are ceva care nu rezoneaza cu mine ) . Se adauga verdeata tocata fin din belsug si inca putin usturoi tocat marrunt sa ii simtim gustul si se ia de pe foc si se lasa la racorit si asimilat arome pret de cateva minute. Cuscus-ul se prepara simplu, intr-un vas nemetalic se pune cuscus si o lingura de ulei de masline, se amesteca bine, se adauga putina sare si apa clocotita cat sa treaca putin peste el. Se lasa pret de cateva minute si apoi de amesteca bine cu o furculita pana devine aerat, reusita depinde mai mult de calitatea cuscus-ului decat de tehnica in sine ca nu prea se poate gresii . Se serveste adesea o portie buna de cuscus in mijloc si o cantitate generoasa de legume in jurul lui, este o nebunie de culori, texturi, arome.o mancare care merita gatita, degustata si apreciata impreuna cu prietenii. Va doresc pofta buna !