Varza la Cluj pare sa fie cea mai veche reteta tiparita intr-o carte de bucate a secolului al XVIII-lea. Ungurul Cserna Andr s, istoric pasionat de gastronomie, a scris povestea bucatariei ardelenesti, in care a inclus si aceasta extraordinara reteta. A cautat in manuscrise vechi, in scrisori si chiar in carti postale din secolele trecute, istoria Verzei la Cluj . Cea mai veche mentiune despre acest preparat apare in cartea maghiara Carticica mestesugului bucatariei scrisa de Kis Mikl s, si care dateaza din anul 1695. In acea carte apare si reteta sarmalelor, ca fiind un preparat pur romanesc. Se pare ca etnologii si autorii cartilor de bucate de altadata, considerau varza ca fiind cel mai bun aliment pentru un stomac sanatos, insa noi stim ca varza este, de fapt, un aliment destul de greu digerabil. :) Acestea fiind spuse, sa trecem la treaba:Varza se taie julien si se caleste timp de vreo ora, la foc mic. Ceapa se taie cuburi si se caleste impreuna cu carnea. Se adauga moarea de varza si condimentele, apoi se lasa sa fiarba ( se mai completeaza cu apa daca este nevoie ). Orezul se fierbe in apa cu sare. Intr-o tava ( eu folosesc de obicei o cratita de fonta pentru ca da un gust aparte mancarii si totodata, aceasta se gateste mult mai repede ), asezam ingredientele in straturi. Incepem cu stratul de varza, apoi cel de orez, ultimul strat fiind cel de tocanita si felii de carnati. Continuam sa asezam straturi, ultimul fiind cel de varza. La final, amestecam smantana cu laptele si o rasturnam peste ultimul strat. Se da la cuptor pana cand smantana incepe sa se rumeneasca. Se serveste bineinteles cu pita proaspata de casa. :) Pofta buna!