Un tort ciocolatos, pe care l-am facut cadou unei colege. Recunosc ca la torturile ciocolatoase nu prea am inspiratie, imi plac mai mult cele cu fructe si creme lejere. Dar eu cred ca a iesit destul de bine si va fi pe placul celor care-l vor gusta. Nu am poza cu sectiunea, dar cred ca veti intelege din modul de preparare, cum arata in sectiune.

Pentru blat am folosit o tava cu diametrul de 28 cm,eu zic ca a fost cam mare,de aceea nu este un blat foarte inalt.

Am topit untul.

Ouale le-am mixat impreuna cu zaharul,pana ce si-au triplat volumul si zaharul s-a topit de tot.

Cam 15-20 de minute ar trebui sa dureze toata operatiunea asta.

Faina am amestecat-o cu praful de copt,sarea si cacaoa,apoi am incorporat-o in cateva reprize in amestecul de oua.

Pentru aceasta operatiune,este bine sa folositi un tel sau o paleta de lemn sau plastic.

La final,am pus untul topit in fir subtire si l-am incorporat usor in compozitie,avand grija sa nu pierdem prea mult aer din compozitie.

Eu m-am cam grabit si n-am prea respectat pasul acesta.

Am rasturnat compozitia in tava de tort si am pus in cuptor,pentru inceput la 200 de grade,apoi am redus la 180 de grade.

Am lasat cam 30 de minute,dupa care am lasat blatul sa se raceasca in cuptor cu usa intredeschisa.

Pentru blatul de bezea,am batut albusurile cu un praf de sare si am adaugat pe rand cate-o lingura de zahar.

Am stors putina zeama de lamaie si la final am adaugat migdalele macinate.

Am pus compozitia in aceeasi tava in care am copt si blatul cu cacao,l-am pus la cuptor la 150 de grade pentru o ora.

L-am lasat sa se raceasca in cuptor.

Eu am desfacut cam greu hartia de copt de pe el,l-am rasturnat pe tort,apoi am luat hartia.

Pana cand blaturile s-au racit,am pregatit crema caramel.

Gelatina am hidratat-o cu putina apa rece.

Frisca am mixat-o impreuna cu o lingura de smantana si am pus-o la frigider.

Nu trebuie mixata prea mult,altfel va fi destul de greu de incorporat caramelul.

Galbenusurile le-am mixat cu zaharul pudra,am pus apoi amidonul si laptele.

Pentru crema caramel,am pus zaharul,zeama de lamaie si apa cat sa umezeasca zaharul(cam 5 linguri), intr-un vas de inox si am pus vasul pe foc.

Cu o pensula de silicon inmuiata in apa,am curatat zaharul lipit pe peretii vasului.

Asta,tot timpul cat caramelizam zaharul.

Am lasat sa fiarba la foc mic,incetiincet se va transforma intr-un fondant,apoi va incepe sa se caramelizeze pe masura ce scade lichidul.

Nu e nevoie sa amestecati,doar sa mai miscati oala putin.

Cand caramelul a capatat culoarea chihlimbarului,am luat oala de pe foc si am pus amestecul de galbenusuri.

Mare atentie sa nu ardeti caramelul,va avea un gust amar.

Am pus din nou pe foc si am amestecat continuu pana cand compozitia s-a ingrosat.

Am lasat sa se raceasca.

Cand amestecul a fost caldut,am incalzit gelatina la microunde cateva secunde (sa nu fiarba!!!).

Gelatina incalzita am amestecat-o cu caramelul.

Dupa ce caramelul s-a racit complet,l-am amestecat cu frisca batuta,amestecand cu o paleta.

Am pastrat cateva linguri de caramel,pe care l-am pus peste blatul de bezea. Blatul cu cacao l-am taiat in doua.

Peste primul blat,am pus crema caramel,apoi blatul de bezea,putin caramel,crema caramel,apoi al doilea blat.

Pentru crema de ciocolata,am incalzit frisca pana la punctul de fierbere,apoi am pus ciocolata maruntita.

Am amestecat pana ce ciocolata s-a topit.

Am adaugat lichiorul si dupa ce s-a racit,am amestecat-o cu crema mascarpone.

Crema de ciocolata am pus-o pe marginea tortului si am ornat deasupra.

Pentru cea cu care am ornat deasupra,am pus in pos si putina ciocolata,pentru contrast.

Ciocolata pentru glazura,am pus-o pe aburi si am adaugat lapte rece pana am obtinut consitenta dorita.

Aceasta nu trebuie sa fie foarte lichida,dar nici prea groasa,pentru a putea fi intinsa frumos.

Am ornat cu bomboane de ciocolata si ornamente de zahar ars.

Ornamentele de zahar ars s-au cam inmuiat in frigider.