In tarile arabe exista un canal numit FATAFEAT care promoveaza bucataria arabeasca, dar si internationala, prin intermediul unor sefi celebri:Jamie Oliver, Martha Stewart,Emeril,Ramsey Gordon,Barefoot Contessa(Ina Garten),Nigela Lawson, Lidia Bastianich.

Lidia este proprietara unui lant de restaurante cu profil italian in Statele Unite ale Americii, are programul ei de gatit la televiziuni din intreaga lume :Lidias Italysi un blog grozav:http://lidiasitaly.com/recipes/Va recomand acest blog culinar din toata inima; eu sunt foarte incantata de mancarurile italienesti pe care le prepara.

Eu ma uit la acest program numai in ziua cand calc rufe ha ha ha;ultima ei emisiune pe care am vazut-o a prezentat aceasta reteta, care mi-a facut asa o pofta incat am si gatit-o imediat.

Am aflat astfel ca aceasta este o mancare siciliana.

V-o prezint acum dupa ce m-am intors din vacanta.http://lidiasitaly.com/recipes/detail/1162Vinetele se taie pe lung in felii de cca 1,5 cm, se sareaza si se aseaza intr-o strecuratoare, punand peste ele o greutate, in asa fel incat sa se scurga lichidul din ele.

Se lasa astfel ora si apoi se usuca cu hartie de bucatarie.

Dovleceii se curate de coaja si se feliaza tot pe lung; se sareaza.

Cuptorul se pre-incalzeste la 190 de grade.

Intr-un bol se amesteca pesmetul,2 cani de parmesan,un praf de sare si 1 cana de ulei de masline.

Intr-un alt bol se bat ouale, laptele si un praf de sare.

In al 3-lea bol se pune faina.

Se trec vinetele prin faina, apoi ou si la final prin pesmetul cu parmesan.

Se aseaza intr-o tava pentru cuptor captusita cu hartie de copt.

L a fel se procedeaza si cu dovleceii zuchinni.

Se dau la cuptor cca 15 minute pe fiecare parte sau pana au luat o culoare aurie.

Se lasa sa se raceasca putin.

Intr-o tigaie anti aderenta mai adanca se pun 2 linguri de ulei de masline si se adauga usturoiul zdrobit cu cutitul si apoi taiat marunt. Se lasa 1-2 minute pana ia culoare aurie, apoi se adauga frunzele de spanac spalate nestoarse ; se sareaza si se fierb acoperite 4-5 minute la foc potolit ; apoi inca 4-5 pana dispare excesul de lichid.

Sosul marinaraRosiile se oparesc si se curata de coaja.

Se taie in bucati nu prea marunte.

Intr-o tigaie wok se pune uleiul de masline si usturoiul zdrobit si taiat marunt pana ia o culoare aurie.

Se adauga rosiile, sare, piper si ardei iute taiat marunt.

Se fierb la foc mediu cca 20 de minute pana sosul se ingroasa; la ultimele clocote se adauga frunza de busuioc.

Intr-un vas termorezistent se pun cateva linguri de sos, peste care se aseaza straturi alternative de:-vinete-sos marinara-branza mozzarella rasa-spanacul-dovlecei zuchinni-sos marinara-branza mozzarella rasa-vinete-sos marinara-mozarella rasa-parmezan ras.

Se acopera cu folie de aluminiu si se coace cca 30 de minute.

Se indeparteaza hartia de aluminiu si se mai lasa la cuptor pana se rumeneste.

Se lasa sa se raceasca 10 minute inainte de consumare.

Se poate consuma imediat, dar este gustoasa si reincalzita.