Ardeii si vinetele se coc pe jar. Se pun intr-un vas mare si se curata. Se pun la scurs. Ceapa de curata si se pune in apa. Trecem ardeiul si vinetele prin robot ( eu asa am procedat!). Tocam si ceapa. Intr-un tuci sau oala punem uleiul la incins. Cand este pregatit adaugam ceapa. Cand ceapa se inmoaie si capata un aspect traslucid, adaugam vinetele si ardeii. Amestecam. Cand si cand pentru ca riscam sa se lipeasca. Potrivim de sare piper, punem cateva foi de dafin( pe care la final le scoatem). Cand legumele au fiert bine si zacusca,, se leaga ( uleiul incepe sa se ridice), adaugam pasta de rosii si amestecam. Pentru ca noua ne place putin spre dulce, adaugam si zahar, dupa gust. Nu mult, ca se transforma in altceva.

Lasam compozitia sa fiarba bine si cand este gata, oprim focul. Zacusca se pune fierbinte in borcane, punem capacele si mai coacem zacusca in cuptorul aragazului pentru inca 10-15 minute. Lasam zacusca sa se raceasca in cuptor.