Spalam cartofii bine de praf sau pamant si se pun intr-o oala cu apa rece la fiert. Se fierb pentru minim 20 minute de cand incepe apa sa clocoteasca. Se scurg de apa si se lasa un pic sa-si traga sufletul (sa se mai raceasca) Se curata de coaja si se paseaza cu o furculita sau cu aparatul de pasat. Se condimenteaza cu sare si piper. Se adauga untul, galbenusurile, jumatate din cantitatea de cascaval ras, smantana si amestecam bine pana obtinem o crema spuma. Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare. Adaugam albusurile peste piureul de cartofi si amestecam usor cu o lingura. Compozitia se rastoarna intr-o tava termorezistenta unsa cu unt. Se presara deasupra restul de cascaval ras si se da la cuptor pentru 30 minute la 180 grade C, apoi marim focul la 200 grade C pentru alte 10 minute sau pana se rumeneste frumos deasupra.

Pofta buna!