Santorini
În sudul insulei, micul port Vlichada , sătucul Exomitis , un mic sătuc de pescari. În estul insulei sunt cele mai multe stațiuni, unde sunt și ofertele agențiilor noastre de turism, Kamari , Perissa , Perivolos și Agios Georgios. Nu trebuie uitate nici micile sate care sunt mai în interiorul insulei, pe lângă care treceam zi de zi cu autobuzul, Messaria , Vourvoulos , Karterados , Exo Gonia , apoi superba Firostefani , care vine în prelungirea Firei, continuîndu-se apoi cu Imerovigli, iar înainte de a ajunge pe drumul plin de serpentine spre Oia, trecem mai înainte prin Finikia . Totodată din înaltul drumului se văd minunat sătucele de pe partea estică a insulei, Koloumpos , Paradisos , Ormos Armenis . De pe dealuri, de pe văi, ne încântă privirile, vița de vie, pitică, crescută în solul pietros, iar multe vinării așteaptă oaspeții pentru degustări și de ce nu, cumpărături? Autobuzul oprește chiar în fața vinăriei Santo , poate cea mai importantă din insulă, vin renumit, Vinsanto, pentru gustul dulce al vinului, de culoarea chihlimbarului. Dar mai sunt și altele, Venetsanos Winery , Boutari .
Cum puteți ajunge aici pe insulă?
În primul rând cu avionul, cel mai rapid mod, aeroportul se află în estul insulei, lângă plaja Monolithos . Sau cu ferry-ul, din Atena, sau de pe alte insule. Am văzut că unii au venit chiar și cu mașina, dar costurile pentru ferry sunt destul de ridicate, și timpul destul de lung de traversare e prețios într-o vacanță. Cu ferry ajungeți în portul Athinios , cel mai important al insulei, de unde pe un drum plin de serpentine cu mașina, taxi, sau autobuz, puteți ajunge la destinație. Sau cu telecabinele, care urcă în Fira, costă 5 euro de persoană plus bagajele. Desigur mai e și varianta cu măgarii, donkey-taxi.
Cum puteți circula pe insulă?
Cu autobuzul local, sunt curse care acoperă toate zonele, toate pornesc din Fira, către, Kamari, Perissa, Akrotiri, aeroport, port, Oia, Emporio, Pyrgos. Costurile unei călătorii variază între 1,80-2,40 euro. Autobuzele sunt moderne, comode, cu aer condiționat, circulă după un orar afișat în stații, cu mențiunea că nu totdeauna se respectă ad literam. Sau puteți închiria o mașină, un atv, motoretă, scutere, sunt foarte multe oferte în toate stațiunile și localitățile. Drumurile sunt bune, dar foarte înguste pe alocuri, cu multe serpentine, în special spre Oia. Se fac foarte multe excursii, sunt oferte variate la agenții, către vinării, către vulcan cu vaporașul, către alte insule, turul insulei, sau apus de soare la Oia, chiar și de pe vaporaș sau o bărcuță. Chiar și din micul port din Oia, Ammoudi, puteți lua o barcă pentru a merge la vulcan.
Ce fel de plaje sunt?
Trebuie să vă spun de la început că aici veți întâlni plaje cu nisip mai măricel chiar de pietriș negru de obicei, la prânz se încălzește foarte tare, așa că aveți nevoie de papuci cu talpă mai groasă. Intrările în apă sunt destul de adânci de la mal, sau de la câțiva metri. Pe plajele amenajate se pot face sporturi nautice, windsurfing, parasailing, etc. Nu se plătesc șezlongurile sau umbrelele, doar faceți ceva consumație la terasa din apropiere. Puteți fi serviți chiar pe plajă.
Cele mai bune plaje sunt pe partea de est, începând cu Monolithos , continuând cu plaja din Kamari, Episcopia Gonia , apoi după muntele Mesa Vouno, Perissa , Perivolos , Agios Georgios, acestea au și distincția cu steag albastru. Mai la sud sunt Vlichada Beach , Eros Beach cu nisip fin, izolată și liniștită. Iar dacă ajungeți la Akrotiri nu ratați Red Beach (Kokkini Ammos) . Spre vest Black Beach , White Beach (Aspro Paralia) dar aici se poate ajunge numai de pe apă, cu barca. Mai enumăr plaja Kambia , Mesa Pigadia în apropierea farului. În punctul cel mai de vest este farul din Akrotiri.
Se știe că în partea de vest nu sunt plaje, aici Caldera ,,dictează”, bucurându-ne ochii cu nuanțele de negru, gri și maro, purtând mândră căsuțele albe, ca o minunată coroană de regină. Totuși în nord, e micuța plajă Ammoudi , pe care sigur o veți vedea când mergeți să vedeți apusul, e obligatoriu! Pentru că suntem încă în nord, nord-est, se spune că o plajă frumoasă, sălbatică, neamenajată este plaja Kolumbo , Cape Colombo , cu nisip negru, iar pentru că în apropiere este vulcanul încă activ, apele sunt fierbinți.
Mergând mai departe spre sud e plaja Vourvoulos , o plajă nu prea cunoscută, întinsă, cu nisip fin, aici este și un mic port pentru ambarcațiuni mici și o tavernă pescărească. Urmează plaja Katharos , cu nisip și pietricele negre, cea mai apropiată de Oia, dar nu este amenajată cu șezlonguri și umbrele, apoi plajaExo Gialos , la 4km de Fira, organizată, cu umbrele și șezlonguri.
Sigur că pe lângă cele câteva amintite de mine, mai sunt multe altele mai puțin cunoscute, mai retrase, mai sălbatice, pe care recunosc că mi-ar fi plăcut să le văd, datorită frumuseții aparte, a contrastului dintre stâncile roșii și apele puternic albastre, doar că timpul nu ne-a permis toate astea. Dacă vă aventurați la cele retrase, trebuie să întrebați pe localnici, multe nici nu sunt trecute pe hartă, sau poate veți da de ele doar întâmplător. Probabil că acestea sunt cele mai frumoase. :)
Ce și unde mâncăm?
Sigur că o cină romantică la lumina lumânărilor, undeva pe marginea calderei, la una din multele restaurante cu superbă vedere la marea cea albastră, este ideală, dar trebuie să știți că la astfel de restaurante se fac rezervări din timp, iar costurile sunt pe măsură. Chiar și niște răcoritoare, un fresh de portocale în Oia, e mai scump ca în altă parte, aici 5 euro, pe când la Perissa de exemplu 3,50 euro. Ce vreau să spun e că în Oia, Fira, Imerovigli sau Firostefani, prețurile sunt măricele și pentru o masă simplă.
Lucrurile se schimbă totuși în zonele de est, unde mi s-au părut absolut rezonabile, comparabile cu alte insule. Am mâncat o seară la taverna Dimitris în Vlichada, costul unei cine fiind de 32 euro pentru două persoane. Alte seri am mâncat în Perivolos la 3 taverne diferite, cina de două persoane ajungând între 25-30 euro. Pentru început se aduceau pâinici speciale, cu semințe, cu ulei de măsline, sau felii de pâine prăjită, cu sos de măsline, sau un sos de iaurt cu mentă, răcoritor și absolut delicios. Felurile de mâncare au fost în mare parte specialități grecești, am mâncat una din cele mai bune soutzoukakia din Grecia ca și vițelul cu sos de tomate, kleftiko, pastitzio. În fiecare seară primeam din partea casei desertul, sau un pahar de vin, ori pepene. Am mâncat la prânz câte un souvlaki ori un gyros, cu fresh de portocale sau pepene roșu, soțul a luat bere Mythos, sau Red Donkey, berea locală, foarte aromată și bună, dar scumpă, 7,50 euro 350ml, sau Yellow Donkey. Înghețata la cupă era 2 euro, delicioasă, iar la terase, între 4-7 euro, depinde de conținutul ales.
Taverna noastră preferată a fost Kouzina , dar am fost și la Southwind , sau în ultima seară la Fillipos pentru că ospătarul, de loc din Republica Moldova ne-a făcut o invitație fiind și seară grecească cu muzică live. A fost superb, ne-am simțit tare bine, atmosfera a fost autentic grecească, fetele frumoase ale patronului dansând, prezentând diverse dansuri populare și invitând lumea la dans. Sunt foarte multe cluburi, unde tinerii pot petrece aproape până în zori, în special în zona Perivolos, dar sigur nici Oia sau Fira, nu duc lipsă de așa ceva. :p
Cumpărături, de unde?
Pentru cumpărăturile necesare sunt marketuri mai mici sau mai mari peste tot în insulă, noi am fost în special în Perivolos, ca și prețuri utile: un bax de apă de 6 la 1,5 l sticlă, 2,50 euro. Pâinea proaspătă, foarte bună pe care o recomand în locul celei ambalate, chiflele, cea mare ca o franzelă la noi, 90 cenți. Brânză de capră foarte bună, la cutie 150 grame - 2,30 euro. Măsline kalamata 3,50 euro, 400 grame. Berea Alfa, bax 4 x 500ml, 4 euro.
În ceea ce privește alte cumpărături mici souveniruri, am ales să luăm atât la noi, în Perissa, cât și în Oia, Fira, gen magneței, aceștia au fost cu 2 euro chiar și la Oia. Totuși alte souveniruri sunt mai scumpe în capitală, dar și în Oia, sunt și magazine foarte scumpe cu bijuterii de lux, cu haine de firmă, depinde doar de ce vă doriți, sau de cât dispuneți să cheltuiți.
Ce mai puteți vedea în Santorini?
În afară de plimbările prin frumoasele Oia și Fira, vă recomand cu drag Imerovigli, Firostefani, dar și Megalochori ori pitoreștile sate Pyrgos și Emporio, cu castelele vechi, cu străduțe înguste, ziduri albe. Și neapărat, nu ratați un apus de soare, oriunde vreți, poate chiar în Oia. Dacă vreți să faceți puțină mișcare puteți urca pe o potecă din Perissa, pe muntele Mesa Vouno, 390 metri, iar sus veți găsi Ancient Thira , orașul vechi antic. Ori pe muntele Profetul Ilias , cel mai înalt punct din insulă, unde e o mânăstire, dar puteți ajunge aici și cu mașina din Pyrgos.
Sigur că iubitorii de istorie, arheologie, pot vizita situl de la Akrotiri , un important reper în istoria locală, o așezare din perioada minoică. Există de altfel și muzee, care completează toate aceste descoperiri, Muzeul de Arheologie din capitala Fira, Muzeul Maritim din Oia, Muzeul Megaron Gyzi , care prezintă o colecție de fotografii cu insula înainte și după cutremurul din 1956, sau cu hărți ale insulei, Muzeul Thira Preistorică , care prezintă istoria antică a insulei.
Peste toate astea veți vedea oriunde și în orice parte veți merge foarte multe biserici, cu cupole albe sau albastre, mai mici sau mai mari, absolut superbe, care dau culoare, printre celelalte acoperișuri albe. Se spune că sunt aproximativ 300 de biserici pe insulă. Îi cred pe cuvânt. :))
Cum este vegetația?
Foarte săracă spre deosebire de alte insule grecești, care sunt mai verzi, dar perfect caracteristică insulelor ciclade, deci nu vă așteptați la o insulă verde, pe alocuri este foarte aridă, însă în orașe sunt flori minunate care acoperă zidurile albe ale caselor, frumoasele bouganvillea, mușcate, petunii, sau crini. Sunt și leandrii, dar în proporție mult mai mică ca în altă parte. Întâlnim chiar și pini, îi găsim și pe plajă, precum și palmieri, yucca, am văzut smochini, lămâi, măslini, cactuși.
Cu speranța că v-am putut fi de folos, o să-mi închei seria dedicată insulei Santorini, dorindu-vă să ajungeți acolo cât mai curând și spunându-vă și vouă ce am citit pe net și mi-a plăcut foarte mult ,,e mai puțin decât vă așteptați și mai mult decât vă puteți imagina vreodată”!