Mamaliga de cartofi este o specialitate culinara foarte apreciata in zona Moldovei, unde i se mai spune si mamaliga de barabule! Dar cu siguranta o gasiti si in meniurile restaurantelor (mai ales a celor din zonele turistice).

Se face usor si se serveste fierbinte alaturi de preparate traditionale: branza proaspata cu smantana, branza de burduf, tochitura, carnati prajiti (de casa), oua fierte, sarmalute, borsuri, chisleag etc.

Spalam si curatam cartofii de coaja. Ii taiem cuburi potrivite, ii acoperim cu apa (puneti si un praf de sare) si ii punem la fiert pana intra usor dintii furculitei in ei.

Ii scurgem de zeama pe care o pastram si ii pasam cu zdrobitorul de cartofi (ca pentru piureu). Transferam piureul in ceaunul de tuci si subtiem cu zeama pastrata. Punem la fiert si cand compozitia incepe sa bolboroseasca adaugam un praf de sare si malaiul usor, in ploaie, amestecand continuu.

Lasam mamaliga sa se scoaca, la foc mic, amestecand din cand in cand pentru a preveni arderea. Este gata cand se desprinde usor de peretii vasului.

O rasturnam pe farfuria intinsa sau pe un blat de lemn. Dupa ce s-a racorit usor o taiem cu ata curata de bumbac.

O servim calda, cu borsuri, fripturi, sarmalute, branzeturi etc.

Este foarte buna, sanatoasa si este un inlocuitor perfect pentru paine.

Cantitatea de faina poate varia (eu am folosit grisata, se ingroasa repede). Daca folositi faina de casa s-ar putea sa va trebuiasca ceva mai multa (cu 50-60 de gr. in plus).

Pentru finete si luciu puteti adauga 2 linguri cu ulei (neutru, de preferat rapita sau floarea-soarelui, in zilele de post) sau un cub mic de unt (in zilele de dulce), intotdeauna adaugate la finalul scoacerii mamaligutei.

Cand amestecati in mamaliga sa o faceti intr-un singur sens.

Daca mamaliga este prea vartoasa si nu este facuta se adauga cateva linguri cu apa calda, pentru a o fluidiza si o lasam sa se scoaca.

Pentru mamaliga alegeti intotdeauna soiul de cartofi albi. Sunt mai fainosi si se preteaza mai bine la reteta.