Din neamul dovlecesc il ochim pe cel mai pantecos. Il luam cu binisorul si, fara sa ii dam de stire, ii potrivim din cutit o palarie. Il vaduvim si de mijlocul lui cel dulce caci ne trebuie la pestrita noastra adunare! Punem intr-o cratita cu untdelemn incins bucatelele de carne de purcel iar dupa ce-i carnea aproape rumena, imbrancim la hora de foc iute ardeii cei veseli dimpreuna cu mijlocul de dovleac, ceapa, telina si morcovul toate pedepsite marunt. Cand s-au incins bine la sfada de mai-mai sa se incaiere, le stropim cu o zemusoara de rosie carnoasa ca sa se racoreasca. Intaratam vorba nitel cu marunteala de piper, boabele de ienibahar si numai putina sare ca de, sarea e mai sfioasa - si le lasam sa cada la invoiala cu toatele sub capac la foc moale pret de o jumatate de ceas. Aducem la soborul de sub capac carcotasele ciuperci si orezul tragand din cand in cand cu ochiul sa vedem de s-au imblanzit sau ba caci, de mai au prilej de sfada si nu vor sa se cheme tocana, aducem lingura sa le domoleasca. Ca sa intregim colorata adunare punem fara zgarcenie cimbru cu vorba aspra. Rastimp fatuim durduliul cu untdelemn si il indestulam - ca sa ne ierte pentru supararea ce i-am pricinuit mai devreme - cu tocana ispravita din fiert. Il lasam sa asude la cuptor pret de o jumatate de ceas la foc domol ca sa nu il usuce dogoarea. Din pantecul cel binecuvantat la cuptor se ia in strachina cu o lingura de lemn cu coada lunga dupa inima fiecaruia.

Din neamul dovlecesc il ochim pe cel mai pantecos. Il luam cu binisorul si, fara sa ii dam de stire, ii potrivim din cutit o palarie. Il vaduvim si de mijlocul lui cel dulce caci ne trebuie la pestrita noastra adunare! Punem intr-o cratita cu untdelemn incins bucatelele de carne de purcel iar dupa ce-i carnea aproape rumena, imbrancim la hora de foc iute ardeii cei veseli dimpreuna cu mijlocul de dovleac, ceapa, telina si morcovul toate pedepsite marunt. Cand s-au incins bine la sfada de mai-mai sa se incaiere, le stropim cu o zemusoara de rosie carnoasa ca sa se racoreasca. Intaratam vorba nitel cu marunteala de piper, boabele de ienibahar si numai putina sare ca de, sarea e mai sfioasa - si le lasam sa cada la invoiala cu toatele sub capac la foc moale pret de o jumatate de ceas. Aducem la soborul de sub capac carcotasele ciuperci si orezul tragand din cand in cand cu ochiul sa vedem de s-au imblanzit sau ba caci, de mai au prilej de sfada si nu vor sa se cheme tocana, aducem lingura sa le domoleasca. Ca sa intregim colorata adunare punem fara zgarcenie cimbru cu vorba aspra. Rastimp fatuim durduliul cu untdelemn si il indestulam - ca sa ne ierte pentru supararea ce i-am pricinuit mai devreme - cu tocana ispravita din fiert. Il lasam sa asude la cuptor pret de o jumatate de ceas la foc domol ca sa nu il usuce dogoarea. Din pantecul cel binecuvantat la cuptor se ia in strachina cu o lingura de lemn cu coada lunga dupa inima fiecaruia. Se pune iar la cazne alaturi de o cumetrie de muraturi acre si vin rosu in ulcior de lut negru ca pacatele.