Se pune graul la spalat in apa calduta ( se repeta operatia de 4-6 ori) apoi se pune in oala si se pune la fiert la foc mic. Eu am pus in cuptor ca nu am vrut sa stau linga aragaz si sa tot invart in oala. Am fiert deci la cuptor la o temperatura de 365 grade F ( 200 grade C) circa o ora. Am pus graul in oala deci si am acoperit cu apa (2 litri la 1 kg grau) am pus un praf de sare. Am adaugat tot cate putina apa pe masura ce apa a fost absorbita de grau. Nu am pus multa apa de la inceput ca sa nu imi iasa coliva prea moale. Dupa ce a fiert am lasat-o pana dimineata la rece dupa care am inceput framantatul adaugand zaharul, mirodeniile, esenta de rom si nuca macinata (desigur amestecand mereu). La sfarsit am pus (tot dupa gust ) citeva linguri de cacao (ca sa ii schimbe putin aspectul). Acuma daca este coliva prea moale se poate adauga biscuiti macinati (ei au rolul de a absoarbi din lichid) daca are consistenta bune nu mai e cazul sa adaugati biscuitiii. Apoi am pregatit formele in care am pus coliva, am tapetat cu folie de plastic si am pus graul fiert in ele. Am acoperit cu folie si am dat din nou la rece pana dimineata inainte de a plecat la biserica. Inainte de plecare am impachetat frumos cozonacii si am ornat coliva cu un strat de nuca macinata si flori. La un cozonac a trebuie sa ii fac niste flori ca sa acopar terminatia care a iesit tare urata. A maritat treabaIata cum se face coliva la mine acasa:Se pune graul la spalat in apa calduta ( se repeta operatia de 4-6 ori) apoi se pune in oala si se pune la fiert la foc mic. Eu am pus in cuptor ca nu am vrut sa stau linga aragaz si sa tot invart in oala. Am fiert deci la cuptor la o temperatura de 365 grade F ( 200 grade C) circa o ora. Am pus graul in oala deci si am acoperit cu apa (2 litri la 1 kg grau) am pus un praf de sare. Am adaugat tot cate putina apa pe masura ce apa a fost absorbita de grau. Nu am pus multa apa de la inceput ca sa nu imi iasa coliva prea moale. Dupa ce a fiert am lasat-o pana dimineata la rece dupa care am inceput framantatul adaugand zaharul, mirodeniile, esenta de rom si nuca macinata (desigur amestecand mereu). Apa care se adauga (daca este cazul) in timpul fierberii trebuie sa fie calda. Eu am folosit grau, sfaramat nu boabe intregi, noua ne place mai pastos. La sfarsit am pus (tot dupa gust ) citeva linguri de cacao (ca sa ii schimbe putin aspectul). Acuma daca este coliva prea moale se poate adauga biscuiti macinati (ei au rolul de a absoarbi din lichid) daca are consistenta bune nu mai e cazul sa adaugati biscuitiii. Apoi am pregatit formele in care am pus coliva, am tapetat cu folie de plastic si am pus graul fiert in ele. Am acoperit cu folie si am dat din nou la rece pana dimineata inainte de a plecat la biserica. Inainte de plecare am impachetat frumos cozonacii si am ornat coliva cu un strat de nuca macinata si flori.