Auzim adeseori oameni spunand ca vor sa manance ca la mama acasa. E o nostalgie nu doar a unor mancaruri, sau gusturi, ci si a unui timp trecut, un timp care avea retetele lui, ingredientele lui. Astazi avem creativitate in bucatarie, ingrediente noi, gusturi noi si nu ne mai miram ca nu regasim gustul de odinioara, de la mama de acasa.

Cred ca prea multele ingrediente din ziua de astazi, amestecul diferitelor gusturi si arome schimba ceea ce era traditional si obisnuit pentru multi. Asta nu inseamna ca e rau, dar e altceva, nu e ce stiam cu totii. De aceea, ar trebui sa si poarte un alt nume...

Iata de ce va propun o salata orientala clasica, asa cum se facea odinioara.

Cartofii se spala si se fierb in coaja, iar cand s-au racit, se curata.

Ouale se ferb tari, se curata de coji si se taie in sferturi.

In timp ce cartofii si ouale fierb, se pregatesc celelalte ingrediente.

Ceapa verde se curata, se spala si se taie rondele, cu tot cu codite.

Rosiile se spala, se curata de seminte si de lichid si se taie feliute mici.

Gogosarii murati in otet se taie in patratele mici.

Salata se spala bine, se scurge si se taie in fasii inguste.

Mararul se spala si se taie marunt.

Cand toate ingredientele sunt pregatite, se pun in straturi, in bolul pregatit dinainte, se presara mararul taiat marunt, iar condimentele (sarea, piperul, uleiul si otetul) se pun cu putin timp inainte de consum. Amestecati usor ingredientele si... Pofta buna!Eu folosesc otetul in care au fost murati gogosarii, pentru ca este dulce de la miere (sau zahar) si contine ulei. Salata orientala se face pentru consumul imediat. A doua zi, nu mai are gust bun.