Supa de mugur de vitel, cu chimen, este cea mai apreciata supa preparata de mine. Tuturor prietenilor si familiei le place gustul carnii de vitel, combinat cu acela al chimenului. Este o supa consistenta si dietetica, foarte usoara si placuta, cu un gust aparte. Iar carnea de vitel este mai frageda decat cea de vita.

Carnea fiind taiata cubulete, supa este mai usor de mancat, inclusiv de copiii mai mofturosi.

Ingredientele sunt pentru o oala de 4 litri.

Se spala bine carnea de vitel si se pune la fiert, la foc iute la inceput, iar cand se ridica spuma la suprafata, se aduna cu o spumiera, se arunca si se da focul putin mai mic, acoperind oala pe jumatate, cu un capac.

Intre timp, se curata, se spala si se pregatesc legumele. Morcovii, telina si patrunjeii se taie bastonase, iar cartofii se taie in patratele, dar numai cu putin timp inainte de a se pune la fiert.

Se fierbe chimenul in apa, se strecoara bine, iar ceaiul obtinut se lasa in asteptare, pana va fi cazul ca sa se puna in supa.

Cand carnea a fiert, se scoate din supa si se lasa putin la racorit. Se strecoara supa bine, sa ramana limpede, dupa care se pun in ea, la fiert, la foc iute, ceapa, usturoiul, boabele de piper si legumele taiate bastonase (morcovii, patrunjeii si telina).

Carnea se curata de oase, grasime si pielite, dupa care se taie cubulete.

Cand legumele sunt aproape fierte, se pune la fiert in supa, carnea taiata cubulete. Se taie si cartofii cubulete si se pun si ei la fiert in supa, la foc iute. Se scot din supa ceapa si usturoiul. Dupa un clocot, se adauga peste supa ceaiul de chimen, se mai da un clocot, se completeaza cu apa, daca este cazul, se mai fierbe putin si apoi se condimenteaza cu sare, dupa gust. Cand supa este gata, se opreste focul, se acopera cu un capac oala si se lasa cam un sfert de ora sa se odihneasca.

Se spala, se zvanta si se taie marunt frunzele de patrunjel.

Se presara frunze proaspete de patrunjel in farfuria de supa.

Ca orice supa, se mananca fara paine.

Carnea de vitel fierbe mai repede decat cea de vita, dar tot necesita un oarecare timp de fierbere. Dupa ce spumuiti supa, lasati focul mai mic la aragaz, ca sa nu se tulbure. O supa buna trebuie sa fie limpede.

Nu acoperiti de tot oala in care fierbe carnea, pentru ca se va revarsa.

Strecurati bine atat supa, cat si ceaiul de chimen, folosind o strecuratoare deasa.

Nu taiati cartofii, decat inainte de a-i pune la fiert, ca sa nu se innegreasca.

Scoateti din supa ceapa si usturoiul, dupa ce au fiert si au lasat gustul lor bun. Daca nu procedati astfel, se pot sfarama, tulburand supa.