Odata cu venirea sezonului legumelor proaspete, ne facem toate mofturile simple. Niste pastai prajite, cu usturoi si mamaliguta calda e ceva bun, de post si de toate zilele, cand vrem sa mancam sanatos, usor si cu o amintire a satului romanesc in gand (si in farfurie!).

O reteta economica, simpla si usor de preparat.

Se rup cozile de la pastai si, daca sunt mari, se rup si ele in doua, dupa care se pun la fiert, la foc iute.

Intre timp, se curata si se spala coditele de ceapa verde, se zvanta si se taie ineluse, dupa care se pun intr-o cratita cu ulei, sa se inmoaie putin (nu sa se arda).

Cand pastaile au fiert, se scurg de apa si se pun la prajit in cratita in care s-au inmuiat coditele de ceapa. Cu o paleta, se intorc pastaile usor, ca sa nu se sfarame, dar sa se impregneze toate cu ulei si sa se prajeasca putin (fara a se arde sau rumeni). Cand sunt aproape gata, se razuie usturoiul, se condimenteaza cu sare si piper si se mai amesteca putin, cu grija.

Intre timp, se face o mamaliguta (nu foarte deasa, dar nici prea moale) pentru 4 persoane, care atunci cand este gata, se pune intr-o cescuta unsa cu ulei. Se lasa mamaliguta putin ca sa prinda forma cescutei, dupa care se rastoarna in farfurie, alaturi de pastaile prajite.

Nu prajiti (ardeti) prea tare ceapa. Pastaile nu trebuie rumenite la prajit. Mamaliguta trebuie sa fie suficient de deasa, ca sa ia forma cescutei, dar nici prea tare, pentru ca ar fi inecacioasa.